YÖK Kanunu'nda KHK ile yapılan değişiklik, rektörlük atamalarında üç yıl profesör olarak görev yapma kriterini kaldırdı. Seçimlerin kaldırılmasının ardından YÖK'ün önerisini içeren aday gösterme süreci de kalktı.
Rektör olmak isteyen bir kişinin üniversitede çalışıyor olması ve bu görevin öğretim üyesi şeklinde olması gerekiyor. Rektör adaylığını koyan kişiler diğer öğretim üyelerinin oylamasında çoğunluğu alması gerekmektedir. Oy çokluğunu alan rektör adayı YÖK tarafından Cumhurbaşkanına onay için sunulur.
Mevcut yasada rektörlük için en az 3 yıl süreyle profesör olma şartı vardı. 9 Temmuz 2018'de KHK ile yasa değiştirilip, 3 yıl şartı kaldırıldı.
MADDE 4. a) (Değişik:RG-30/6/1994-21976) Seçimi ve Atanması: Görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak öğretim üyeleri tarafından altı rektör adayı seçilerek belirlenir. Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulur.
Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.
İlgili 20 soru bulundu
İdari Görevi Bulunan Akademisyenlerin Zorunlu Ders Yükü
Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü yoktur. Dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanları, haftada asgari beş saat ders vermekle yükümlüdür.
Dr. Engin Karadağ, rektörlerin akademik profilini çıkarıyor. Kısa sürede tamamlanması beklenen makaledeki verilere göre, 196 rektör arasında uluslararası yayını olmayan rektör sayısı 68, yayınlarına hiç atıf yapılmayan rektör sayısı ise 71.
Aynı üniversitede 2011-15 yılları arasında rektörlük yapmıştır. Laçiner 15 Mart 2011'de, 38 yaşında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) rektörlüğüne atanmış böylece Türkiye'nin en genç rektörü unvanını almıştır.
Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinde veya dışında görev yapan üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.
Enflasyon farkıyla birlikte üniversite hocalarının maaş artışı, %30'un üzerindedir. Rektörler ne kadar maaş alıyor? Rektörler Ocak 2022'den bu yana 19.075 maaş alıyordu, yüzde 41,69 zam ile birlikte rektör maaşlarına ₺7.952 zam yapıldı. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir.
Devlet Üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır.
Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.
Not: '2547/13. mad.: Devlet/Vakıf Ü niversitelerinde rektör olmak yaşı 67'dir. Rektör iken 67 yaşını dolduran akademisyen, süresini tamamlar. Ancak, Öğr. Üy. 67 olunca emekli olmak zorundadır.
MADDE 7- Rektör, iznini Yükseköğretim Kurul Başkanından, diğer yöneticiler ise bir üst makamdan alırlar. Üniversitelerde görevli bütün personel bağlı olduğu birim amirinin onayıyla izine ayrılabilir.
Rektör, en üst bilgi kurumu olan üniversiteyi, misyonunu gerçekleştirmek, sürdürmek ve geliştirmek üzere yöneten kişidir. 1. Tüm rektörlerin yaptığı ancak en iyisini benim yaptığım şey nedir sorusuna şudur diye cevap verebilmelidir.
Buna göre, yeni dönemde rektör seçimlerinde 'profesör' olma şartı kaldırıldı. Böylece 'doçent' unvanına sahip akademisyenler de üniversite rektörlüğüne atanabilecek. Ayrıca rektör adayları belirleme sürecinde YÖK görüşünün de alındığı sistem değiştirilerek sadece Cumhurbaşkanı'na atama yetkisi verildi.
Yani “rektör”, “dekan”, “hoca” gibi sıfatlar ayrı ayrı saygı ifadeleridir ve bir arada kullanılmaları da alışılmış bir şey değildir. Ancak; son birkaç yılda bunların özel kombinasyonlarının kullanılmaya başlandığına ve “rektör hoca”, “dekan hoca” gibi hitap şekillerinin türetildiğine şahit olduk.
Dekan Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Dekan olmak için ilk adım öğretim üyesi olmaktır. Öğretim üyesi olmak içinse ALES sınavından 70 ve üzeri almak gerekir. Öğretim üyesi olduktan sonra sırasıyla; yardımcı doçentlik, doçentlik, profesörlük aşamalarını başarı ile tamamlamak gerekir.
Rektör ve dekan atamaları bağlamında Anayasamızın 130. maddesi, "Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır" hükmünü âmirdir.
Türk yükseköğretim sistemini düzenleyen Yükseköğretim Kanununa göre devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde rektör, cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır.
Madde 22 — Vakıf üniversitesi veya yüksek teknoloji enstitüsünün, yöneticileri olan rektörler Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alındıktan sonra mütevelli heyeti tarafından dört yıl süre ile atanır.
Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin düzenli yürütülmesinden sorumlu profesör.
Rektör Hotar, DEÜ'nün yeni dönemde Türkiye'nin kazanımlarına katkı sağlayacak proje ve söylemlerle öncü olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, görevine başladı.
Rektör istisnai memur mudur? Hayır, rektörlük istisnai memurluk değildir. Rektör olmak için her şeyden önce öğretim görevlisi olmak gerekir ve atamaya ilişkin hükümler Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri