☆ Cevap olarak "amin" diyebiliriz. Veya "cümlemize" de diyebiliriz. Cümlemize kelimesi, "hepimizden" demektir.
Doğrulanmış Cevap
Amin veya Allah razı olsun denilir. Biri kurban kesiyor ve bir tanıdığı yanına gelip "Allah Kabul Etsin Diyor" bizim karşılığımız ise Amin veya Allah razı olsun denilir.
Her ikisi de caizdir. Birincisi daha iyidir. Allah kabul etsin (tekabbelallah), namazın sevablarına kavuşma temennisidir. Hadîs-i şeriflerde namaz için “kabul etmek” lafzı geçer.
"namaz" kılanlara denir. allah'ın kabul edip etmeyeceğinden emin olunmayan fakat bir o kadar da kabul etmesi için istekde bulunan temenni.
Namaz kılmış olana, (Allah mübarek etsin) mi denir, yoksa (Allah kabul etsin) mi? Allah mübarek etsin denir. Kur'an-ı kerimde, (Allah Eshab-ı kiramdan razıdır) buyuruluyor.
İlgili 37 soru bulundu
Selamun aleykum hocam, Namazdan sonra “Allah kabul etsin” demek bidat mıdır? Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve beraketuh. Hamd Allah'a mahsustur.
Cevap : Namaz kılanın namazdan sonra yanındakine "Allah kabul etsin" şeklinde bir söz söylemesi şer'i değildir. Bu bidattır. Peygamber (s.a.v.) ve sahabe (r. anhum) böyle bir şey yapmamışlardır.
Allah hayırlı etsin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: genellikle bir olay başlangıcında Tanrı uğurlu etsin anlamında kullanılan bir söz.
van'da sık kullanılan bir tabir. sanırım allah razı olmasın, hak rıza göstermesin gibi anlamlarda kullanılıyor.
a) Allah mesut-bahtiyar etsin/ Mesut olun: Yeni evlenenlere veya evlenme çağına gelenlere söylenen mutluluk dileğidir (ÖTS, 1995, s. 1956). b) Allah mübarek etsin/Allah hayırlı uğurlu etsin: Yeni evlenenlere, yeni bir eşya veya mal alanlara söylenir (TS, 1998, s. 102).
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir.
Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
Müdrik sözlükte “idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş” gibi anlamlara gelir. Dinî terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir.
aşurenin dinden daha çok geleneklerle alakası vardır. ama sonuçta aşure insanlara ikram edilen bir yemek çeşidi sayılabileceği için "allah razı olsun" demek daha doğru olacaktır.
"Bir şeyi istemek, ona nail olmak (onu elde etmek) demektir; Zira Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez."
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
Allah kabul etmeyeceği duayı ettirmez. İmam-ı Rabbanî Hazretlerinin bir sözü var: "-İstemek nâil olmaktır. Allah kabul etmeyeceği duayı ettirmez." İstemek nail olmaktır Zira Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez.
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir.
Allah utandırmasın, ''hayırlı olsun'' ve ''başarılar dilerim'' demektir. Kişinin bir işte başarılı olmak adına sarf ettiği çabaların karşılığını alması için söylenir. Anlamı: Birinin para kazanmak ya da bir işte başarılı olmak için verdiği mücadeleyi desteklemek ve başarılar dilemek için kullanılan bir söz kalıbı.
en iyisi olsun anlamında kullanılan bir iyi dilek sözü
Niyet, irade etmek, kastetmek ve azmetmek anlamına gelmektedir. Yani açık bir şekilde kalbin karar vermesi, yapılacak işin ne için yapıldığının açık olarak farkında olunması demektir. Namazın niyeti de Allah (c.c.) için namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağının farkında olmak ve bilmek demektir.
İmama uyan kimseye muktedî veya me'mûm, imama ilk rek'attan itibaren sonuna kadar uyan muktedîye müdrik, baştan bir ve daha fazla rek'atı imamla kılamayana mesbûk, baştan imama uyduğu halde daha sonra namazın bir rüknünü onunla kılamayan kimseye de lâhiḳ denir.
Namazın farz olduğunu inkâr ederek namazı kılmayan kimse dinden çıkacağı için kâfir olur.
Müslümanlar arasında dostluk, hoşgörü ve kaynaşmaya vesile olması hasebiyle namaz sonrasında musâfaha yapmakta dînen bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 547).
D şıkkı çünkü hepsi dua niteliğinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri