✓Allah sabır versin diyen birine sağol,Allah razı olsun,teşekkür ederim vb. denilebilir.
Allah ecir sabır versin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başsağlığı için söylenen bir söz.
Hadisin nasıl anlaşılması gerektiğine gelince: Bu hadisi şerh eden hadisçiler, sabrın ancak zor ve sıkıntılı zamanlarda olacağını, dolayısıyla böyle bir durumda değilken Allah'a “Allah'ım bana sabır ver” şeklinde dua etmenin “Allah'ım beni zor ve sıkıntılı bir duruma sok ki sabredeyim” anlamına geleceğini ...
Buna göre sabır istemek günah mıdır? Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
Sabır “nefsi telâştan, dili şikâyetten, organları çirkin davranışlardan koruma, nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükûnetini muhafaza etme, Allah'tan başkasına şikâyette bulunmama” şeklinde de tarif edilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
İslam dininde en çok övülen ve tavsiye edilen erdemlerden biri olan sabır, tüm güçlüklere karşı metanetini ve dirayetini korumak demektir. Haksızlıklara, yapılan zulümlere şikayet etmeden katlanmaya sabır denir. Sabırlı kişiler sebatkar ve metin olarak nitelendirilir.
Sabır denince akla, başa gelen bir zorluğun, musibetin etkileri sona erene kadar bekleme ve bu süre boyunca bunun sonuçlarına dayanma geliyor. Genel anlayışa göre pasif bir eylem yani zorluklara karşı dayanmak…
Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
Neye sabretmek daha çok sevaptır? Musa aleyhisselam, Hızır aleyhisselama, (Ledün ilmine nasıl kavuştun?) diye sorunca, o da, (Günah işlememeye sabretmek sayesinde) diye cevap verdi. Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur.
Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir. İslam'da sabır en büyük erdemlerden biri olarak görülür. Tasavvufta ise sabır hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun şükretmek anlamında kullanılır.
Başın Sağ Olsun sözü yerine kullanılan diğer kelimeler ve kalıp ifadeler ise şu şekilde sıralanabilir. 1- Allah taksiratını affetsin. 2- Mekanı cennet olsun. 3- Toprağı bol olsun.
Basit bir “teşekkürler” demen uygun olacaktır. Söyleyebileceğin diğer kısa ifadeler şunlardır: “Sağ olasın.” ya da “Dostlar sağ olsun.” Karşındaki kişi vefat eden kişiyi tanıyorsa ve o da üzüntü içindeyse “Senin de başın sağ olsun.” diyerek karşılık verebilirsin.
Baş kelimesi eski Türkçede yara anlamına gelir ve bu söz ile “Yaran iyileşsin, sıkıntın ve üzüntün gitsin.” anlamına gelmektedir. Şu halde günümüzdeki anlamıyla "Başın sağ olsun." ifadesini, maddi musibet ve belalarda söylemek uygun ise de vefat durumunda söylemek uygun olmaz.
Ecir sabır dilemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başsağlığı dilemek.
'Sabır'; başımıza gelen sıkıntı ve üzüntü verici durumlar karşısında direnç göstermek; olumsuz durumları olumluya çevirmek için 'mücadele etmek' demektir. Bu mücadele ne kadar zor olursa olsun asla vazgeçmemeye, bu uğurda kararlı olmaya; 'Sebat' denir.
“Sabır, hapsetmek manasına gelmektedir. Sabır, acı ve bağırma anında nefsi tutmaktır.”1“Bu manada sabır, üç çeşide ayrılır: Allah'ın yasakladığı şeylere gir- meme hususunda sabır, Allah'a itaat hususunda sabır, bütün bunlara sabretme- de sabırdır.”2“Aynı zamanda sabır, şikâyeti terk etmektir.
Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, paniğe kapılmamak ve tahammül göstermektir. Allah Teâlâ sabredenlere mükâfatını hesapsızca vereceğini müjdelemiş ve onları övmüştür.
Sabır dinin yarısıdır. Diğer yarısı da şükretmektir.
“ Bismillahirahmanirrahim vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. “ *Sabırlı olmak için okunacak dua; Allahümmağfirli zenbi ve ezhib ğayza kalbi ve ecirni mineş şeytani euzü billahis semiıl alimi mineş şeytanir racim. ''Allah'ım! Günahımı bağışla, kalbimdeki hırsı gider, beni şeytandan koru.
hadis-i şerifindeki müjdeye nail olur. "Musibete karşı sabır" insanı bir imtihan sorusu olarak yoklayan ve onun manevi terakkisinde büyük rol oynayacak olan hastalıklara, musibetlere, kıtlıklara, yokluklara, ölümlere, ayrılıklara karşı sabır göstermektir.
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
Sabır; îtidâli muhâfaza etme, tahammül gösterme, acıya katlanma, göğüs germe, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukâvemet etme, aklın ve dînin gösterdiği yolda sebât etme mânâlarına gelir.
İnsanların hayatını etkileyen en önemli değerlerden biri olan ve insan davranış ve tutumlarını yönlendiren sabır; üzücü ve sıkıntılı durumlarda dayanma, hayattaki güçlük ve problemlerle baş edebilme ve hayatı sürdürebilme yeteneğidir.
Sabır bir duygu olduğu gibi davranışa dönüştüğünde ve tutumlaştığında bir karakter gücü olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri