“ARTÇI BİR DEPREM” Naci Görür, sosyal medya hesabından, “Samandağ, Hatay'da 4,0 deprem oluştu. Deprem Antakya fayı üzerinde ve artçı bir deprem. Sevgiyle” ifadelerine yer verdi.
Naci Görür, söz konusu sarsıntının 6 Şubat depremlerinin artçısı olduğunu kaydetti. Endişelenecek bir durum olmadığını kaydeden Görür, “X” hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Özsoğuksu-Kırıkhan/Hatay'da 4,1 deprem oldu. Bu deprem 6 Şubat depreminin artçısı, endişe edecek bir şey yok.”
Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında "O bölge benim uykularımı kaçırıyor" diyerek yeni uyarılarda bulundu. Görür 4 fay hattını sayarak "Sadece ben değil uluslararası deprem bilimcilerde burada deprem beklemektedir" dedi.
Peki hangi iller fay hattı üzerinde? Görür tek tek sıraladı: Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari...
Hatay'a Korkutucu Deprem Uyarısı: "O Fay Kırılırsa 7'den Büyük Deprem Üretir, Hatay Yine Yıkılır" - YouTube.
İlgili 30 soru bulundu
Haber Merkezi - Elazığ'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, afet boyutunda bir deprem beklentisi olmadığını söyledi. Ayrıca, Hatay'da meydana gelen depremi ise 6 Şubat depreminin artçısı olarak değerlendirdi ve endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti.
Dr. Naci Görür, Hatay'da sabah saatlerinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin artçı olduğunu ve telaşa gerek olmadığını belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Katıldığı bir canlı yayın programında konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise yaşanan son depremler hakkında "Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında birtakım hareketler olabilir.
Hakkari ve Bitlis/Zagros Bindirme kuşağına ısrarla dikkat çeken Görür, Adıyaman-Hakkari arasında ve Tunceli ve Bingöl'de Deprem Dirençli Kentler faaliyetlerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.
İtilmekte olan bir levha ile bir diğer levha arasında sürtünme kuvveti aşıldığı zaman bir hareket oluşur. Bu hareket çok kısa bir zaman biriminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar.
Tabaklar, pencereler ve kapılar sarsıntının etkisi ile titreşime geçer; duvarlardan çatlıyormuşçasına sesler gelir. Büyük bir tırın binaya çarpmasına benzer bir etki uyandırır. Duran araçlar görünür bir şekilde sallanır. Herkes tarafından hissedilir ve korku verir.
Hatay içerisinden geçen ve kenti yaklaşık olarak kuzeydoğudan güneybatıya boydan boya kesen faylar vardır. Bunun yanı sıra il içerisinde yukarıda da belirtildiği gibi önemli diri faylar bulunmaktadır.
Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden Kahramanmaraş'taki vatandaşa seslendi. Depremin olduğu bölgede tekrar büyük bir deprem olmaz ve afete dönüşmez diyen Görür, “6 Şubat depremleri komşu bölgelerdeki kimi faylara stres yüklemiş olabilir” açıklamalarında bulundu.
Ölüdeniz Fay hattına dikkat çeken Görür, Gaziantep'in bulunduğu deprem hattıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Gaziantep'in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı yer alıyor ve bu fay kırıldı. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca Gaziantep için tehdit oluşturmayacak.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
18 il arasında yer alan Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari için önemli uyarılarda bulunan Görür, "Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Bunların altındaki faylar oldukça güçlü.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 5.2 büyüklüğündeki Malatya depremine yönelik bir paylaşım yaptı. Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Yıkılan binaların önemli bölümünde kat sayısı 1-4 arasında değişmektedir. Kısacası; Hatay'daki yıkımların ana nedenleri, zayıf zeminler üzerinde gerekli önlemleri almadan yapılaşma, deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmemiş binaların çokluğu ve diri fay zonları üzerinde yapılaşmanın olması olarak özetlenebilir.
Hatay ili Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır. Hatay Hassa, Dörtyol, Kırıkhan, Reyhanlı, Erzin ilçe merkezleri ve 25' yakın eski köy ve mahalle doğrudan fay hattı üzerindedir. Hatay diri fay hattı üzerinde yer alan bir şehirdir. Antakya'daki faylar, kuzeydoğu-güneybatı yönlü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler "artçı depremler" olarak isimlendirilir ve büyük depremin oluş anına göre bunların şiddetinde ve sayısında azalım görülür.
'BU COĞRAFYANIN EN YIKICI FAYI'
Hatay'ın içinden geçip Kızıldeniz, Akabe Körfezi'ne kadar inen, yani Suriye, Lübnan, İsrail'i geçen Ölüdeniz Fayı'na dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, "6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur.
Abstract. z Doğu Anadolu fayının GB ucunda, Türkoğlu-Samandağ arasında uzanan Karasu segmentinin güneybatısında 22 Ocak 1997 (Ml=5.5) ve Türkoğlu-Andırın-Ceyhan-Misis arasında yer alan Misis segmentinde 27 Haziran 1998 (Ms=6.3) tarihlerinde orta büyüklükte iki deprem olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri