Sual: Şükür nedir? İslam âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir: Şükür, her nimetin Allah'tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur.
Şükür duası Allah'ın bu dünyada bize bahşettiği tüm her şeye teşekkür etmek amacıyla yapılan, bereketi artıran bir ibadettir. Alimler duanın sabah ve akşam dönemlerinde okunmasının, hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazında ve akşam namazı sonrasında bu dua okunarak, Allah'a teşekkür edilebilir.
TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması” hem “Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
Müfessir Hamdi Yazır, şükür hakkında "Şükür, geçmiş olan bir nimete kavlen, fiilen veya kalben Mün'imini tazim ile mukabele etmektir. Sadece fiilen veya kalben yapılan şükür ne medihtir ne hamd. Lâkin lisan ile kavlen yapıldığı vakit hem hamd hem medih olur ve bu hamd şükrün başıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Hamd ve şükür; hak ve hakikat sevgisi ile gönlün dolması hâlidir. Bundan dolayı ahlâka uygun olarak hamdde sevinç ve arzu mânâsı, şükürde ise içten bağlılık ve dostluk mânâsı daha açık bir şekilde bulunur. Allah bir kula nimet verdiğinde şükretme, ancak o nimeti aldığında ise hamdetmek gerekmektedir.
elhamdulillah allaha tesekkurdur. sen de neye inaniyorsan ona tesekkur et. thanks money, my darling so thanks for your ass, tesekkurler gunes ... boyle boyle turet iste. kolay gelsin. cok sukur ya rab !
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
- Fiilî şükür, vücûdun âzâlarını ve diğer nimetleri Allah'ın rızâsı istikâmetinde kullanmaktır. Diğer bir ifade ile herkesin imkân ve konumuna göre, Allah'ın kullarını koruyup kollaması, varlığından ihtiyaç sâhiplerini hissedâr kılmasıdır. - Kalp ile şükür, nimeti vereni tanımak ve O'nu tasdik etmektir.
İnsan, başına gelen musibeten dolayı şükretmesi gerekir. Ayrıca her şükür bir hamddir. Şükretmek, sabretmenin bir alameti olduğu gibi Allah'tan gelen her şeye razı olmanın göstergesidir. Bu bakımdan gelen hastalıklara şükretmek de kulun Rabbine teslimiyetinin ve onun rızasından başka bir şeyi gözetmediğinin delilidir.
Kişinin kendisine yapılan iyiliği bilip sahibine övgü ile mukâbelede bulunması ve bunu diğer insanlara duyurmasına da “şükür” denir.
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Elhamdülillah kelimesi, Müslümanların Allahü Teala'ya olan şükürlerini eda ettikleri zikirlerin başında gelmektedir. Elhamdulillah Ne Demek? Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
📌Elindeki nimetleri verenin farkında olarak şükretmek kulluğun bir şartıdır. ➡ Bakara suresi 152. ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyuruyor: "Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin!" ➡ Zengin-fakir her insan Cenab-ı Hakk'ın verdiği nimetler sayesinde varlığını devam ettirebilir.
Şükür Duası Arapça Okunuşu
Allahümme inni es'elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve'neuzü bike min şerri meste'azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente'l müstean ve aleyke'l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah.
Şükür¸ kulun Allah'a yaklaşmasını ve rızasını kazanmasını sağlar. 2. Şükretmek nimetin Allah'ın lutfu ile olduğunu itiraftır ve nimete mukabil hizmet etmektir. 3. İnsan kendisine verilen nimetlerin değerini anlar¸ nimeti verene şükrederek mutlu olur ve hayatından zevk alır.
“Eğer şükrederseniz, nimetlerimi muhakkak artırırım.” (
Kulun Rabbine karşı ilk ve en önemli vazifesi, O'nun güzel adını dilinden düşürmemek ve lutfettiği sayısız nimetlerden dolayı O'na şükretmektir.
Fiilî şükürse; o nîmetleri Allâh'ın râzı olmadığı işlere âlet etmemek, bilâkis onları Allâh'ın arzu ettiği şekilde kullanarak rızâ-yı ilâhîye vesîle kılabilmektir. Rızâ-yı ilâhî ise, insanın kavuşabileceği nîmetlerin en büyüğüdür.
Hayatın gelgitlerinden kurtarır
Şükretmeyi alışkanlık edinerek, başınıza çok kötü şeyler geldiğinde dahi şükredecek bir şeyler bulursunuz; çünkü hayatta güzel şeyler kadar kötü şeylerin de yer aldığını ve tüm bunların sizi şekillendirip güçlendirecek birer deneyim olduğu öngörüsünü kazanmışsınızdır.
Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur. Şükredemiyoruz diye özür beyan etmesi de şükürdür. (Allahü teâlâ, kusurlarımı örtüyor) demesi de şükürdür. Şükür vazifesini yerine getirmenin Allahü teâlânın bir lütfu olduğunu düşünmek de şükürdür.
Sözlükte temel anlamı "övmek, iyiliğe karşılık vermek, minnettarlık" olup dini bir terim olarak "Allah'tan veya insanlardan gelen nimet ve iyilikten dolayı minnettarlığını ifade etme, nimete söz ve davranışla karşılık verme, Allah'a itaat edip günah işlemekten uzak durmak suretiyle nimetin gereğini yapma" şeklinde ...
Dilimize Arapçadan geçen “şükretmek” kelimesi ise Türkçe anlam olarak “Allaha duyulan minneti ifade etmek, iyiliğe karşı gösterilen memnuniyet, insanın halinden memnun olması” olarak sözlüklerde ifade edilmektedir. İngilizce'de şükür kelimesi ise “gratitude” olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri