Tavuğun sosunu ballı limonlu hazırlayabilirsiniz ya da bu tarifteki gibi salçalı yoğurtlu tercih edebilirsiniz. Tavuğu önceden haşlayabilirsiniz ya da haşlamadan da soslayıp fırına koyabilirsiniz. Ama ben haşlamayı tercih ediyorum çünkü tavuğa ek olarak tavuk suyu da elde etmek çok güzel oluyor!
Dilerseniz, tavuğu önceden haşlayarak yumuşatabilir, ardından fırına atabilirsiniz.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Aralarına soğan ekleyin. Baharatlandırın. Üzerine çıkacak kadar ılık su koyup tepsiyi folyo ile kapatın. 200 derece ısınmış fırında pişirin.
İlgili 22 soru bulundu
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirdikten sonra porsiyonlayarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun.
Donuk haldeki tavuğu asla ama asla doğrudan haşlamaya başlamamalısınız. Nasıl olsa suyun içinde buzları erir gider diye düşünmemeli, biraz zaman ayırarak en sağlıklı şekilde tavuğunuzu haşlamalısınız.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Tavuğun neredeyse her parçasından haşlama yapabilirsiniz. Tavuk haşlamayı pişirdiğiniz gibi servis edebilirsiniz. Ama suyundan ayrı, etinden ayrı, sebzelerinden ayrı faydalanabilirsiniz.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Haşlanan tavuğun her yerine sosu fırça yardımıyla sürüyoruz. Ardından 200 derecede 1 saat fırınlayarak her yeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Tepsiye yerleştirilir, tepsiye 2 bardak su konur. Poşetin üstüne kürdanla 3-4 delik açılır ve fırına verilir. 200 derece fırında 1 saat pişirilir. Fırından çıkınca poşet çabuk yırtılacaktır. Tavuk da suyunu salacağı için tavuk suyuyla pişecektir. Afiyet olsun.
Çünkü tavuk etinin bir tarafının ince bir tarafının kalın olması eşit şekilde pişmesini engelleyerek bazı kısımlarının kuru kalmasına sebep olur. Ya da dilerseniz kırmızı et gibi tavuk göğsünü de şeritler halinde kestirebilirsiniz. Bu şekilde de eşit olacağı için her tarafı aynı şekilde pişecektir.
Dondurulmuş Tavuk Fırında Pişer Mi? Donmuş tavuk fırına atılırsa, dışı kurumaya başlayacak, içi ise çiğ kalacaktır. Bu yüzden donmuş tavuğu fırına atmadan önce düdüklü tencerede ön pişirme yapabilirsiniz.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Her fırına göre değişiklik gösterse bile genel olarak 190 derece bütün tavuğu pişirmek için ideal bir ısı derecesidir. Fırında bulunan tavuğu pişirmek için fırınınızın hem alt hem de üst ayarını birlikte açabilirsiniz.
Bir fırın poşetine sosladığınız tavuğu yerleştirin ve poşetin ağzını sıkıca bağlayın. Poşetin üstüne birkaç yerden bıçakla delik açın. Tavuğu bir fırın kabına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat 15 dakika kadar pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri