Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili olarak ihbarda bulunmak için ne yapmalıyım? Bedas.com.tr'de bulunan Kaçak İhbar Formu'nu doldurarak, ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi'mizi arayarak, Twitter BEDAŞ Destek hesabı ve BEDAŞ 186 mobil uygulamasından kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.
İlgili mevzuat gereği ihbar eden kişinin kimliği gizli tutulmaktadır.
Alo 186 Bedaş Çağrı Merkezi Kaçak Kullanımı Durdurmuyor
Günlerdir 186 numaralı telefonu arayıp, ev sahibi olduğum dairede elektrik ve doğalgaz feshini gerçekleştirmeme rağmen, yabancı uyruklu kişiler tarafından işgal edilip kaçak şekilde elektrik ve doğalgaz kullanımına devam ediliyor.
Türkiye'nin her yerinden ALO 136 numarası arandığında Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı karşınızda. Yapacağınız ihbarlar ile kaçakçılara ve kaçakçılığa duyarsız kalmayın.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
İlgili 28 soru bulundu
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
İhbarın sözlü olarak 189 Alo Maliye Servisi aranmak veya yetkili makamlara bizzat gitmek suretiyle yapılması mümkündür.
Kaçak elektrik cezasını ödemekten genel olarak işletme ya da mülk sahipleri sorumlu tutulmaktadır. Yargıtay, mülkün kiraya verilmesi durumunda, kaçak elektrik cezasını, mülkün sahibinin değil kiracının ödemesine hükmetmiştir.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır.
Bazı teşhis aletleriyle akü sızıntısı tespit edilebilir ve bazı araçlarla basit bir şekilde sorun çözümlenebilir. Amatör bir şekilde elektrik kaçağı tespit edebilmek için aracın eksi kutbunu sökerek akünün eksi kutbuna yaklaştırdığınızda, elektrik çekiyorsa kaçak bulunmaktadır.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
İhbar isimsiz olmalı mıdır? Çalışanlar bütün ihbarların gizli tutulacağından emin olmalıdırlar. Bir güven atmosferi oluşturabilmeniz durumunda isimsiz ihbar gerekli olmayabilecektir. Bazı daha ciddi durumlarda isim verilmemesi önemli olabilecektir.
Faili bilmiyorsanız bile şikayetçi olabilirsiniz. İhbar: Bir kişinin suçun şüphelisini veya suç olan olayı yetkili makama bildirmesidir. Herkes ihbarda bulunma hakkına sahiptir. Oysa şikâyet mağdur veya suçtan zarar gören kişilere tanınmış bir haktır.
İsminin gizli kalmasını istediğini söyleyerek ihbar yapabilir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu gerekliliklerine uymayan işletmelere, çalışanların ihbarı sonrasında teftiş yapılır. Teftiş sonucunda müfettişlerce cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Yukarıda açıklanan hukuki olgular karşısında davacı hakkında verilen beraat hükmünün, görülmekte olan davada mahkemeyi bağlamadığı kuşkusuzdur. Diğer taraftan, kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
1- EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Emniyetin ihbar adresine mail atarak durumu anlatabilirsin. Çok kritik bir şey olmadığı sürece seni bulmazlar.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Mükelleflerimizin Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra birimlerinde sunulan hizmetlere yönelik önerilerini Vergi İletişim Merkezini (444 0 189) arayarak ya da www.gib.gov.tr adresi üzerinden iletmeleri durumunda, önerileri ilgili birimlere iletilerek sonuç hakkında kendilerine bilgi verilecektir.
Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (TCK m.163/3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri