Hüküm: karar, kanun, yasa, kuvvet, hâkimlik, âmirlik, kumanda, nüfuz, tartışılmaz dinî kaide manalarına gelir. Lillâhi kelimesi "hüküm"le birlikte ele alınırsa hükmün Allah'a ait olduğunu ifade eder. Hüküm, hâkimiyyet, yönetim başkasına değil, ancak Allah'a aittir.
Aksine “Hüküm ancak Allah'ındır!” demek; “hüküm vermede başvurulması gereken temel ilkeleri ve değerleri belirleme yetkisi sadece ve sadece Yüce Allah'a aittir” demektir.
Hüküm, bir dava mahkemesinin hukuksal uyuşmazlığı çözen son kararıdır. Ceza yargılamasında, sanığın suçlu bulunması durumunda yasanın o suç için öngördüğü cezaya çarptırılması, suçsuz bulunması durumunda da aklanması biçiminde olur.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Sözlükte yaklaşmak, Allah'a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
İlgili 27 soru bulundu
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas.
Allah'ın kanunu; kayıtsız, şartsız adalet, kölelere hürriyet, tabiata saygı ve bilime sarılmaktır. Allah'ın bütün evrene ve toplumlara egemen olan değişmez yasaları vardır. Kur'an, Allah'ın işte bu gerçek yasalarına “Sünnetullah” diyor.
Wensinck, el-Muʿcem, “Allāhümme” md.) geçen bu kelime genellikle üç şekilde kullanılır. Bunlardan en yaygın olanı, dua esnasında kulun Allah'a yakarışını ifade etmek üzere “Allahım!” anlamında nida maksadıyla kullanılanıdır.
Hükmetmek şeklinde de kullanılan hüküm vermek kelimesi, bir kişinin haklı olup olmadığına karar vermek demektir. Bu kelime, bir sözün ya da haberin doğru mu yanlış olduğunu değerlendirmek anlamında da kullanılır. Mahkemelerde hüküm verme yetkisi hakime ve jüriye aittir.
Kur'an'da hüküm Allah'a, peygamberlere ve insanlara nisbet edilmiştir. İlgili âyetlerde belirtildiğine göre mutlak hüküm yalnız Allah'a aittir, O, hüküm verenlerin en hayırlısı olup en güzel hükümleri verir ve dilediği hükümleri koyar.
Ceza Muhakemesi Kanununda 7 Çeşit Hüküm Bulunmaktadır. Bunlar; Beraat, Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı, Mahkumiyet Kararı, Güvenlik Tedbirine Hükmedilmesi, Davanın Reddi, Davanın Düşmesi, Adli Yargı Dışındaki Bir Yargı Merciine Yönelik Görevsizlik.
179 Ahkâm-ı şer'iyye5 diye de bilinen dînî hükümler üç ana başlık altında incelenir. Bunlar; itikâdî, amelî ve ahlâkî hükümlerdir. Bu hükümlerin tamamı bir bütün olarak İslâm'ı meydana getirir.
Zerkeşî'nin belirttiğine göre Gazzâlî ile Fahreddin er-Râzî Kur'an'daki ahkâm âyetlerinin sayısını 500 olarak tesbit etmişlerdir.
Ahkam ayetleri kavramı ile Kur'an'daki, amelî/fıkhî hükümler içeren ayetler, diğer bir deyişle amelî/fıkhî hükümlere kaynaklık eden ayetler kastedilir.
Temîm kabilesinden Urve b. Üdeyye, Allah'ın hüküm vermesi gereken hususlarda insanların karar alamayacağını söyledi ve “lâ hükme illâ lillâh” (hüküm ancak Allah'a aittir) diyerek yanındakilerle birlikte antlaşmaya karşı çıktı (Taberî, V, 55).
“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.” Manası; “Buyur (emret) Allah'ım! Emrine amadeyim buyur!
Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Salavatının Anlamı Nedir? Allah'ım! Sen peygamber efendimize ve onun soyundan gelenlere salat eyle / katındaki şereflerini yücelt.
Mina Kültür Merkezi on Instagram: "Allahümme bismike emütü ve ahya. Allah'ım Senin isminle uyur, Senin isminle uyanırım."
Allah'ın, evren, insan ve diğer tüm canlılar için geçerli kıldığı kanunların tamamına Sünnettullah denir. Dinimizde geniş yer tutan Sünnetullah kavramı, Arapça bir sözcük olan sünnet kelimesinden türetilmiştir. Sünnet kelimesinin sözlük anlamı izlenen yol, yöntem ve kanundur.
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim'i üç kez öperiz; "Allah'ın hakkı üçtür" deriz. Hayatımızda iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanırız. Peki 3 sayısı neden bu kadar önemlidir?
Allah Teâlâ'nın üzerimizdeki hakları, O'nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O'na ibadet etmek, emirlerini tutup yasaklarından sakınmaktır. Peygamber Efendimiz, Muâz b. Cebel ile yaptığı bir yolculuk esnasında Allah ile insan arasındaki hak ilişkisini veciz bir biçimde açıklamıştır.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir. Mutlaka bu kişi namaz kılacaktır, Ramazan ayı boyunca oruç tutacaktır.
Sefamerve - İslamın İmanın Şartları İslam'ın beş şartı sırasıyla: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak , zekat vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri