Buna göre cüz'i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah'ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
Allah'ın iradesine külli irade ya da irade-i ilahi denir. Külli irade, evrendeki her şeyi çepeçevre kuşatmıştır.
Külli irade ise ilahi idareyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Sonsuz irade ve sonsuz dileyebilme olarak ifade edilen külli irade ise yalnızca Allah'a mahsus olan iradeyi ifade etmektedir.
Allah'ın mutlak iradesi ve hâkimiyeti, canlı ve cansız bütün varlıkları kuşattığı gibi, insan iradesini ve onun fiillerini de içine almaktadır. Allah'ın mutlak iradesi kapsamına, insanın iradesinin ve dolayısıyla fiillerinin de girmesi tabiîdir.
İrade kısaca harekete geçme gücü ve yeteneğidir, fiilin gerçekleştirilmesinde belirleyicidir. İrade kişiyi fiile yönlendirmekte, fiil de iradeye bağlı olması bakımından gerçekleşme imkânı bulmaktadır. Her ne kadar irade fiilden önce geliyorsa da fiil sürecinde de onunla birlikte olan, onunla bütünleşen bir faaliyettir.
İlgili 18 soru bulundu
İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz'i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz'i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah'ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
Diğer bir tanımda irade, bir eğilim veya eğilimde tasarruftur. Yani iki şeyden birini seçme durumunda bulunan insanın, o iki şeyden herhangi birini seçme cehd ve gayretini ortaya koymasıdır (Ören, 2006, s.19). Sözlük kapsamında ise irade bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü, istenç olarak tanımlanabilir.
Allah'ın iradesi ezelîdir, sonsuzdur, sınırsızdır, herhangi bir şeyle bağlantılı değildir ve mutlaktır. İnsanın iradesi ise sonlu, sınırlı, zaman, mekân vb. şeylerle bağlantılıdır. Evrende meydana gelen her olay ve varlık, Allah'ın tekvînî (oluşumla ilgili) iradesi ile meydana gelir.
Sonsuz olan irade ve sonsuz isteyebilme olarak ifade edilebilen külli irade ise sadece Allah'a mahsus olan iradeyi ifade eder. İnsanların ise iradesi sınırlı olur ve yalnızca cüzi miktarda seçim yapabilme hakları bulunur. Külli iradeye örnek olarak yeni doğan bir bebeğin cinsiyetini Allah'ın belirlemesidir.
Bir varlık türünün yalnız bir veya birkaç ferdine ait olan durum, nitelik, kavram anlamında kullanılan felsefe ve mantık terimi. Türün altındaki fertleri ifade eden lafız ve bu lafzın gösterdiği varlık anlamında felsefe ve mantık terimi.
1- Kudret:
Evreni yoktan var eden Allah'ın her şeye gücü yeter.
Zati sıfatlar ve anlamları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik. Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
İnsanoğlunu yaratan yüce Allah insanı belli bir gayeye matuf yaratmıştır. İnsanı yaratan Allah onu yeryüzünde başıboş bırakmamış ona bir takım sorumluluklar yüklemiştir. İnsana yüklediği bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için de ona gerekli olan irade hürriyetini vermiştir.
Allah çeşitli sebepler ve hikmetler dairesinde kulun iradesine müdahale ederek ona iyilik yapar, ancak asla kötülük yapmaz ve zulmetmez.
Meleklerin akıl ve iradeleri vardır. Onların akıl ve irade kullanmaları peygamberlerin akıl ve irade kullanmalarına benzer. Melekler de masumdur, peygamberler de masumdur. Yüce Allah melekler âleminden de insanlar âleminden de peygamberler seçmiştir.
Sözlükte “bütün, hepsi, tamamı” mânasına gelen Arapça küll kelimesinden nisbet ekiyle türetilmiş olup mantıkta cüz'înin karşıtı olarak kullanılır.
Mantık terimi olarak “küllî” zihindeki bir anlamın dışta birden çok şey arasında ortak olmasının imkânını ifade eder.
Sözlüklerde cüz; kısım, parça. Cüz'î; az, parçaya ait olan, pek az, ferd, tek maddeden meydana gelmiş, bütüne ait olmayıp özel olan manasıyla yer almaktadır. Küll ise; bütün, bir şeyin tamamı. Küllî; külle ilgili, bütüne ait, umumî, tür, cins anlamlarına gelmektedir.
Tekvini irade, teşrii iradenin karşıt kavramıdır. Bu iradede, Allah'ın irade ettiği şey hiçbir vasıta ve aracı olmadan direk olarak dışarıda (alemde) gerçekleşir. Bir başka ifadeyle tekvini irade, Allah'ın irade etmesiyle birlikte başka bir iradenin müdahalesi olmadan dışarıda gerçek ve hakiki olarak gerçekleşmesidir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Sözlükte ilim, “bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmek” demektir. İlâhî bir sıfat olarak “Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir.
(1) İrade Açıklaması: İrade açıklaması, bir kişinin bir hakkı veya bir hukuki ilişkiyi kurma, değiştirme veya ortadan kaldırmaya yönelik iradesini dış dünyaya açıklaması veya bildirmesidir. İrade açıklaması, açık (sarih) olabileceği gibi, üstü kapalı (zımni) da olabilir.
İrade: Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü, istenç, buyruk, dilek. İrade Dışı: İstençsiz.
Bu kelime iradeyle farklı şekillerde yazılsa da iradeyle aynı anlama gelir. İrade kelimesinin eş anlamı olan kelime "istenç" kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri