Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
İslamda 120 130 tane yasak vardır”haram vardır…
Tekrarlar ayıkladığında, Kuran'ın Hz. Muhammed'e herhangi bir durum karşısında nasıl düşünmesi, davranması ve konuşması gerektiği noktasında yol gösterdiği emir ve nehiylerin toplamı 114. Emir sıralamasındaki ilk kod, “Oku”.
İlgili 18 soru bulundu
Seni yaratan Rabbini tanıyarak oku.”
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 3: Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. 4: Kalemle yazmayı öğretendir.
“Allah, meşrû olmayan, aklın mantığın kabul etmeyeceği bir düzeni yaşamayı, zinayı, haddi aşmayı, cimriliği, ahlâksızlığı emretmez, Allah adına, bilemeyeceğiniz şeyleri ne cesaretle söylüyorsunuz ?" de. Onlar bir hayasızlık yaptıklarında: "Biz babalarımızı bu işler üzere bulduk, Allah da bize böyle emretti" derler.
Farz (Arapça: الفرض) ya da “fariza”; Fıkıh bilginleri tarafından oluşturulmuş ve tanımlaması yapılmış olan bir İslâm dinî terimidir.
Kur'ân-ı Kerim'de, “büyük ve küçük günah” ifadesine yer verilmiş ancak han- gi günahların büyük hangi günahların küçük olduğu konusunda ayrım yapılmamıştır. “şirk”, “küfür”, ve “nifak” büyük günahtır.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
Allah'ın kanunu; kayıtsız, şartsız adalet, kölelere hürriyet, tabiata saygı ve bilime sarılmaktır. Allah'ın bütün evrene ve toplumlara egemen olan değişmez yasaları vardır. Kur'an, Allah'ın işte bu gerçek yasalarına “Sünnetullah” diyor.
Allah Teala; küfürde/günahta ısrar edenleri, nankörleri, zalimleri, tağutları, müşrikleri bozguncuları, müsrifleri, cimrileri, kibirlileri, kendini beğenenleri/övünenleri sevmez. Hadis-i şerifler: “Allah, müttaki, nefsinin ıslahıyla meşgul olanları sever.” “Allah, sadece Kendi rızası için sevişenleri sever.”
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
“Allah kime hayır dilerse onu dinde anlayış sahibi kılar.” (Ahmed b. Hanbel, I, 306; Tirmizî, İlim, 1; Dârimî, Mukaddime, 24.
Peygamber Efendimiz (asm) yine Hira mağarasında bulunuyordu. Rabbine ibadet ederken, Cebrail Aleyhisselâm geldi. Cenab-ı Hakk'ın ilk emrini (ilk âyet) getirmişti: “Oku! Her şeyi yaratan Allah'ın adıyla.” Böylece Kâinatın Efendisinin (asm) “peygamberlik” vazifesi başlıyordu.
“Madde 106- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle:12/5/2022-7406/6 md.)
İslamiyet'te Allah'a şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, bid'at işlemek, içki içmek, domuz eti yemek, faiz parası yemek, yalan söylemek, yalan yere şahitlik etmek, zina etmek, livâta etmek, kumar oynamak, haram'a helal demek, helal'e haram demek, gıybet etmek, iftira atmak, hırsızlık ...
Hadis-i Şeriflere gelince, Peygamberimiz (SAV)'in: “Büyük günahlar, Allah'a ortak koşmak, ana-babaya eziyet etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan şahitliği yapmaktır.”
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim'i üç kez öperiz; "Allah'ın hakkı üçtür" deriz. Hayatımızda iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanırız.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri