Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Tarator soslu piyaz olarak da bilinen bu meşhur tarif; soğan, maydanoz, fasulye, tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak ve zeytinyağının bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Piyaz her ne kadar köftenin tamamlayıcısı olsa da Antalya usulü yapılan piyaz tek başına bile doyurucu bir lezzettir.
Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Bunlar başta alüminyum ve barit olmak üzere kuvarsit, kum-çakıl, manganez, kurşun-çinko ve krom cevherleşmeleridir. İlde çok sayıda boksit yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Bunlar genellikle Alanya, Gündoğmuş, Kaş, İbradi ve Akseki ilçelerinde bulunmaktadır.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır.
Antalya'da gezilecek yerler; Alanya Kalesi, Düden Şelalesi, Dim Çayı, Antalya Müzesi, Kaleiçi, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Olimpos Teleferik (Tahtalı Dağı), Kızılkule, Aspendos Antik Tiyatrosu, St.
Antalya'nın yerlilerine göre; Nisan ayının başından Haziran ortasına ve Eylül başından Ekim ortasına kadar hava sıcaklıkları Antalya'yı ziyaret etmek için en iyi uygun zaman olduğunu söylerler. Antalya'nın en güzel zamanlarından birisidir.
Antalya'nın Muratpaşa ilçesi A derecesiyle Türkiye'nin en yaşanabilir ilk 25 ilçesi arasına 22'nci sıradan girmeyi başardı. A- derecesi ile Antalya'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Kaş ise Türkiye genelinde 64'üncü oldu.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Tarım ürünleri içinde en çok buğday, arpa ve yulaf yetişmektedir. Ayrıca pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut, 35 bin hektar üzerinde sebze yetişmektedir. Seracılıkta en ileri olan ilimizdir. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz yetiştirilir.
Antalya'da Mayıs'tan Ekim sonuna kadar denize giriliyor, bizim önerimiz hem boğucu sıcaklardan, hem de kalabalıklardan kaçmak adına yaz ayları yerine sezon sonu ya da başında gelmeniz. Aşağıda Antalya'de denize girilecek yerleri bulacaksınız.
Bulunan örneklerle bölgedeki altın madeni rezervinin dünya standartları ölçeğinde olabileceğini belirten yetkililer, Boğaçayı bölgesinde 20 ton altın rezervi tahmin edildiğini ifade ettiler.
Akdeniz Bölgesi'nin batısında bulunan Antalya ili, bölge yüzölçümünün ise % 17.6'sını oluşturur. İl arazisinin ortalama olarak %77.8'i dağlık, %10.2'si ova, %12'si ise engebeli bir yapıya sahiptir. İl alanının 3/4'ünü kaplayan Torosların birçok tepesi 2500-3000 metreyi aşar.
Keçi sayısıyla Türkiye lideri olan Antalya, ıslah çalışmalarıyla da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine öncülük etmeye başladı. Antalya'ya özgü Honamlı keçileri, hayvancılığın gelişmesi için diğer şehirlere gönderiliyor.
Genel yaşam maliyet endeksinin alt endekslerinden kira ve restoran fiyatlarında, listedeki beş şehir arasında en düşük maliyetli olan Antalya'nın, bakkaliye/yiyecek endeksinde İzmir'den daha maliyetli olduğu göze çarpmaktadır.
Portakalla adı özdeşleşen Antalya'da sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek bir içecek var; PORTAKALATA.
Antalya bölgesinde yazlar sıcak, nemli, kurak ve açık ve kışlar uzun, soğuk, yağışlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 5°C ila 35°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren 1°C altında ve 39°C üzerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri