Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim.
Vahiy ya da tanrısal esin (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner. Vahiy ile gelen her türlü söz Allah'ın sözüdür.
Peygamberlerin Allah'tan aldıkları bilgileri eksiksiz olarak insanlara ulaştırmalarına tebliğ denir.
İnsandan istenilen, kendisine sunulan delilleri değerlendirip onla- rın hakikatine hem aklen hem de kalben ikna olmak suretiyle inancını ve sosyal hayatını taklit üzere değil tahkîk üzere kurmasıdır.
Bu seçilmiş insanlara peygamber denir. Peygamber kavramını şöyle tanımlayabiliriz: Allah'ın (c.c.) buyruklarını insanlara iletmekle görevli seçilmiş kimse, nebi, resul, elçi. Kur'an-ı Kerim'de peygamber kelimesi, nebi ve resul sözcükleriyle ifade edilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
4 Peygamberler, Allah'ın insanlar arasındaki elçileri olarak, insanlığın dini, hukuki, sosyal/içtimai, siyasi ve ahlaki önderleridirler.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
İlâhi okumakla görevli kişilere genel olarak "ilâhici" adı verilir.
Fakat, ilahi söylemek çoğu inançta belirli ibadetlerin sadece bir parçasını oluşturur. İlahiler, Allah'ı övmek, O'na dua etmek ve en büyük aşkın O'na olan aşk olduğunu belirtmek amacıyla yazılmış, bestelenip belirli makamlarla okunan dini/tasavvufi halk edebiyatı nazım şeklidir.
İlahi aşk (İbrahimi dinlerde "Allah Sevgisi/ Tanrı Sevgisi/Allah'a duyulan aşk" gibi çeşitli adlarla da bilinir) — Dini ya da spirtüalist yönelişlerle kişinin, maddesel dünyaya ait varlıklara olan sevgisinin kaynağına dönerek ilahi olana dair hissettiği yüce bağlılık; İslam dünyasında Aşk-ı ilahi olarak da anılır.
Tebliğ, “bildirmek, duyurmak” demektir. Terim olarak ise tebliğ, risâlet, yani elçilik görevini üstlenen peygamberlerin yüce Allah'tan aldıkları ilâhî mesajı, tam ve eksiksiz bir şekilde insanlara iletme- lerdir.
Yüce Allah'ın peygamberlerine mesaj iletmesine vahiy denir.
Terim anlamı olarak tebliğ: Allah'ın emirlerini ve yasaklarını herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan olduğu gibi insanlara ulaştırmaya, bildirmeye ve açıklamaya denir (Lakkânî, 1955: 180-181; Gölcük-Toprak, 1988: 283; Bahçeci, 1977: 281-284). Peygamberlerin en önemli görevi “tebliğ”dir.
Kur'an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir. Kur'an, insanlığa doğru yolu gösterip onları dünya ve ahiret saadetine eriştirmek için Yüce Allah'ın indirmiş olduğu son ilâhî kitaptır.
"Allah bir insanla (karşılıklı) konuşmaz. Ancak vahiyle (ilham yoluyla, kulunun kalbine dilediği düşünceyi doğurarak), yahut perde arkasından konuşur, yahut bir elçi gönderip izniyle dilediğini vahyeder." (Şûrâ, 42/51).
Vahyin Geliş Şekilleri
1- Allah'ın dilediği bilgileri peygamberinin kalbine aracısız vahyetmesi. 2- Allah'ın, perde arkasından peygamberiyle yine aracısız konuşarak vahyetmesi. 3- Allah'ın, peygamberine Cebrail aracılığıyla vahyetmesi. Bunun da çok çeşitleri vardır.
Şaman, kam, baksı veya ozan adlarını taşıyan bu kişiler, çok eski devirlerden beri Oğuz boylarının şölenlerinde, av törenlerinde ve matem âyinleri olan yuğlarda çok defa kendi yazdıkları manzum - yarı manzum sözleri mûsiki eşliğinde okuyarak ilâhilerin ilk örneklerini ortaya koymuşlardır (Köprülü, Edebiyat ...
Ayin: Mutasavvıflara has bazı hal ve hareketleri ifade etmek için ilk defa İranlılar tarafından kullanılan ayin terimi daha sonra Türk Tasavvuf Edebiyatına da geçmiş Mevlevilerin sema meclislerinde söyledikleri ilahilere verilen ad olmuştur.
Şırnaklı Genç Hasan Bayar'ın seslendirdiği “Deli Deli Oldum” İlahisi kendi paylaşım sayfasında 6.1 milyon defa dinlendi. Söz ve yorumu Hasan Bayar ait olan ilahi 7'den 70 herkes tarafından büyük bir ilgi ile dinleniyor.
Kur'ân-ı kerimi, ezanı, mevlidi, ilahileri teganni ile okumak iki türlü olur: 1- Sünnet, sevap olan tegannidir. Tecvit ilmine uygun okumaktır. Böyle teganni, kalplere, ruhlara kuvvet vermektedir.
İlahi bilgi Kur'an'ın birçok ayetinde farklı bağlamlar ile dile getirilmiştir. Kur'an'ın verdiği bilgilere göre ilahi bilgi var olan bütün şeyleri kapsar. Allah'ın bilgisi gaybi bilgileri de içine alır.
Cevap: Bu iş, tevhidi ve salavâtı hafife almak ve alay olacağı için küfür olur.
Muhammed'dir. Bir hadis işaretine göre toplamda 124 bin peygamberin gönderildiği bilinmektedir. Ancak bunlardan sadece 25 tanesinin adı Kuran'ı Kerim'de geçmektedir. Ayrıca her peygamber yeryüzünde farklı zaman dilimlerinde gelmiş ve farklı sürelerde yaşamıştır.
smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir.
Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri