Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir.
Cevizli lokumu, peynir helvası, eti ve köftesi meşhur olan Biga'da üretilen peynir tatlısının ünü ise sınırları aşmış durumda.
Çok Çeşitli Meyve ve Sebze Üretimi
2019 yılı verilerine göre Çanakkale'de 579.440 dekar alanda 518.793 ton meyve üretimi gerçekleştirilmiştir. Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı 126.489 ton ile şeftali (diğer), 110.452 ton ile zeytin ve 99.491 ton ile elmaya aittir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Genel özellikler
İlçenin bugünkü yüzölçümü 1331 km²'dir. İlçe Büyük İskender'in kıyılarında savaştığı Biga Çayı (Kocabaş ya da Granikos) ile ikiye bölünmüştür. İki yakayı birleştiren üç büyük köprü ile birlikte belediye hudutları içinde irili ufaklı 8(sekiz) köprü bulunur. İlçe merkezinin denize kıyısı yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir.
Biga / Şahmelek Plajı
Çanakkale şehir merkezinden 110 kilometre kadar uzakta bulunan Şahmelek Plajı, Biga - Aksaz bölgesi sahilinde yer alıyor. Kendi aracınız yanı sıra şehir merkezinden kalkan Biga dolmuşlarıyla da ulaşabileceğiniz plaj doğal güzelliğin tam ortasında bulunuyor.
Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini 'Bayramiç beyazı', 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor.
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Bölge ormanlarında Akdeniz, Karadeniz ve kara ikliminde yetişen türler (Kızılçam, Karaçam, Meşe Türleri, Kestane Göknar, Gürgen, Kayın, Çınar, Kızılağaç, Dışbudak, Ihlamur, Fındık) görülmektedir. Yenice Ormanları, endemik Kazdağı Göknar'ı (Abies nordmanniana subsp.
En kaliteli, en iyi çeltik ( kabuğu soyulmamış çeltik ) Biga yarımadasında ve Trakya'da yetişir.
Şahmelek Koyu Hakkında
Çanakkale'nin en güzel parçalarından biri olan Şahmelek Koyu, Biga ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Koy, her yaz aylarında ziyaretçilerine denizini güneşini ve kumsalını sunar. Şahmelek Koyu'nda vakit geçirmenin başka bir güzelliği daha vardır.
Biga'da Ne Alınır
Taşıma imkânınıza bağlı olarak Biga Köftesi ve Yoğurdunu almanızı ve sevdiklerinize ikram etmenizi önerebiliriz. Bunun dışında Biga'da reçel, ev yapımı domatesli tarhana yöresel ürünler de mevcuttur. Deniz ürünlerinde de alabilirsiniz.
Sultan I. Murad zamanında, Osmanlı topraklarına katılmıştır. Biga, Cumhuriyet Dönemi'nde ilçe olarak Çanakkale'ye bağlanmıştır. Hükümet meydanında bulunan camii 15. yüzyılda Gazi Umur Bey tarafından yaptırılmış.
Ispanak Çorbası
Çanakkale'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan ıspanak çorbası, büyük küçük herkesin sevdiği bir yemek.
Çanakkale'nin eşsiz boğaz manzarası ve Çanakkale Şehitliği mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak da ifade edilebilir. Çanakkale sadece tarihi ve turistik yerleri ile değil aynı zamanda meşhur yiyecekleri ile de bilinmesi gereken bir şehir olarak bilinmektedir.
Kuzey Ege'nin tatil cenneti olarak bilinen Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, İngiltere gazetesi The Guardian'da 'Avrupa'nın en büyülügöz alıcı 10 adası' arasında ikinci sırada tavsiye edildi.
Kavun, karpuz, şeftali, ceviz, erik, badem, vişne, elma, armut, kiraz gibi meyveler ve domates ve biber başta olmak üzere, patlıcan, pırasa, lahana, ıspanak ve havuç gibi sebzeler de bol miktarda yetişir. Seracılık için bölge çok elverişlidir.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
Çanakkal'de ezine peyniri, sardalya balığı, peynir helvası ve simit lokumu çok meşhurdur. Öte yandan Çanakkal'e domatesi ile çok meşhurdur. Son Dakika Kültür - Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.
Çanakkale'nin turizm cenneti ilçesi Biga, doğal güzellikleri ve büyük bir tarihe ev sahipliği yapması sebebiyle bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bunun yanı sıra birbirinden güzel plajları ile ziyaretçilerini mest eden Biga, yaz tatilleri için vazgeçilmez tercihler arasında yer almaktadır.
NOT: Cumhuriyetin ilk yıllarında geniş bir idari alana sahip olan Biga, kendisine bağlı bulunan Yenice bucağının 1945, Çan bucağının da 1949 yılında ilçe merkezine dönüşmesiyle bucak sayısı 7 ye, köy sayısı da 110 a düşmüştür. Bugün ise 5 belde ve 107 köyü bulunmaktadır.
Biga; Merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşan 90788 nüfuslu bir ilçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri