Almanya'da lise eğitimi süresi eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir. Almanya'ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider.
Ortaokulun ardından (12. sınıfa kadar) lise (Gymnasium) gelir. Bu okulun sonunda "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına girilir ve ardından bir üniversitede öğrenime devam edilebilir. Lisede (Gymnasium) çoğunlukla, İngilizce ve Fransızca gibi 2 veya 3 yabancı dil öğrenilir.
Ortaöğretim I (Sekundarstufe I): 5. sınıftan 10. sınıfa kadar olan eğitim yıllarını kapsamaktadır. Yani Hauptschule, Realschule, Gymnasien ve Gesamtschule farklı seviyelerde,bu süre içinde alınan eğitimlerdir. Eğitim aldıkları okula göre öğrenciler ortaöğretim 9. veya 10. sınıftan sonra okulu bırakabilirler.
Yurt dışında lise eğitimin için tercih edebileceğin tüm ülkelerde, eğitiminin tamamı için 4 sene geçirebilirsin. Lise eğitimi Amerika ve Kanada'da 9., 10., 11. ve 12. sınıftan oluşurken, İngiltere'de 10., 11., 12. ve 13. sınıftan oluşur.
Fransa'da devlet liselerin eğitim süresi 3 yıldır. Lisenin ilk yılların da genel teorik dersler verilmekte ve dünya kültürleri anlatılmaktadır. Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler üniversiteye girmeye de hak kazanmaktadır. Lise eğitimini son 2 sene içe öğrencilerin seçimine bırakılan 3 farklı yol bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yurtdışında Lise Eğitim Süresi
Türkiye'den bir öğrenci en az 1 yıl en fazla ise 4 yıl olmak üzere lise eğitimi için yurtdışına gidebilmektedir. İngiltere'de öğrenciler en az 2 yıl en fazla 4 yıl eğitim alabilirken, Kanada sadece son yıl veya herhangi bir lise yılında öğrenci kabul edebilmektedir.
Ortaokul (Hauptschule)
Hauptschule 5 yıl sürmektedir Bazı eyaletlerde bu okulun 10. sınıfı da vardır. Bu sınıfta öğrenciler başarı durumuna göre ikiye ayrılır. Not ortalamaları düşük olan öğrenciler Hauptschule diploması alabilirler.
Ancak öncelikle, yurt dışındaki eğitim kurumundan temin ettikleri diplomalarını Almanya'daki yetkili kurumlara onaylatmaları gerekir. Bu işlem, söz konusu diplomanın Alman devlet kurumları nezdinde tanınmasını sağlar. Böylece lise, üniversite veya meslek eğitiminiz, Almanya'da geçerli hale gelir.
Almanya'da Lise Eğitim Sistemi ve Süresi
Almanya'da zorunlu eğitim 10 yıldır. Lisenin her akademik yılı 187 - 190 günlüktür. Altı haftalık kısa bir yaz tatili olsa da dönem içi tatiller daha sıktır.
Federal Almanya'da en az 9 yıl genel eğitim, 3 yıl da zorunlu meslek eğitimini kapsayacak şekilde düzenlenmiş zorunlu eğitim süresi 12 yıldır. Oysa Türkiye'de kesintisiz temel eğitim süresi ise 8 yıldır. Ancak, bugün Avrupa Birliğine girmiş ülkelerin zorunlu eğitim süresi 9 yıldan (Yunanistan vb.) aşağı değildir.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir.
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
“Gymnasium”'dan alınan diploma (=”Abitur”) ile bütün yüksek okullara ve üniversitelere başlanabilinir. “Gymnasium”'un süresi 8 yılldır. 2018/2019' dan sonra “Gymnasium” yine 9 sene sürecektir. “Grundschule'nin 4'sınıfından sonra “Realschule”'ye geçilebilinir (5'-10' sınıfa kadar).
Almanya'da yaz tatili altı hafta ile diğer ülkelere kıyasla oldukça kısadır. Ancak tatil süresi hazirandan eylül ayına kadar yayılır.
Diğer özel okulların 2023-2024 eğitim öğretim yılı için hazırlık sınıfı ücretleri ise şöyle: Özel Alman Lisesi 207 bin 900 TL; İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi 380 bin 128 TL; İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi 320 bin TL; Üsküdar Amerikan Lisesi 422 bin 256 TL; Tarsus Amerikan Koleji 301 bin 785 TL; İzmir Amerikan ...
Uluslararası öğrenciler Almanya'da lise eğitimini özel okullarda uzun sureli, devlet okullarında ise değişim öğrencisi olarak alabilirler. Almaya'da Lise okumak için Almanca seviyenizin B2 olması gerekmektedir.
Almanya'da Lise Eğitimi için Gerekenler
Gymnasium, Türkiye'deki lise eğitimine karşılık gelen süreci de kapsamaktadır. Öğrencilerin Almanya'da lise eğitimi alabilmeleri için genellikle B1-B2 seviyesinde Almanca biliyor olmaları beklenmektedir. Okulların daha yüksek seviyede dil bilgisi talep etmesi de mümkündür.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Çocuğunuzun doğumundan 18. yaş gününe kadar ödeme alabilirsiniz. 18 yaşını doldurduktan sonra eğitim veya öğrenimine devam eden çocukların ebeveynleri ödeme almaya devam ederler. 25 yaşından sonra normal şartlarda ödeme sona erer. Kendi geçimini sağlayamayan engelli çocuklar bu durumdan muaftır.
Temel Eğitim – Grundschule
İlk iki yılında not verilmez ve sınıfta kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Öğrenciler başarı durumlarına ve yeteneklerine göre Gymnasium, Realschule, Förderschule, Gesamtschule veya Hauptschule'ye gönderilirler.
Almanya'da lise eğitimi eyaletlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı eyaletlerde hazırlık eğitimi ile birlikte süre 4 yıl iken, bazı eyaletlerde 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Devlet okullarında 1 yıl lise eğitimi alınırken, özel okullarda 4 veya 5 yılı kapsayan süre boyunca lise eğitimi tamamlanabilmektedir.
Aynı zamanda dünya üzerindeki liselerin hiçbirinde bulunmayan Konfüçyüs Enstitüsü'ne sahiptir. Illinois eyaletindeki en iyi lise olma unvanını sürdürmektedir.
Yurtdışında lise değişim programları, öğrencilere farklı bir ülkede lise eğitimi alma fırsatı sunar. Bu programlar, öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirmelerine, kültürlerarası deneyimler yaşamalarına ve gelecekteki kariyerleri için faydalı bir eğitim alarak kendilerini geliştirmelerine olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri