Somut olarak yer bildirmeyen “alt, üst, üzeri” kelimeleri bitişik yazılır. Her ikisi de geniş veya geçmiş zaman eki almış olanlar bitişik yazılır. İkinci kelimesi sıfat fiil olanlar bitişik yazılır.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Alt üst TDK kayıtlarında, kelimenin alt üst şeklinde yazımı yanlış, Altüst şeklindeki yazımı doğru olarak görülmektedir. ALTÜST şeklinde doğru yazılan sözcük her yaştan insanın yaygın kullanımında bulunan birleşik kelimedir. kelimenin sonuna gelerek anlam pekiştirmekte ve vurguyu artırmaktadır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
İlginizi Çekebilir: Yurt dışı Nasıl Yazılır? Bu sözcük genel olarak alt üst şeklinde yanlış bir şekilde kullanılıyor. Doğru kullanımı altüst şeklinde olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Bu kelime genellikle altıüstü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı altı üstü şeklinde olmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
Alt Üst Etmek, bir şeyi bilerek ya da istemeden karmakarışık hale getirmek demektir. Sadece maddi şeyler için değil duygu ve düşünceler için de bu deyim kullanılır.
Artı eksi işaretinin yapılması için alt + 241 kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Klavyede boşluk tuşunun sol tarafındaki alt tuşuna basılı tutulurken diğer yandan sırası ile 2-4-1 tuşlarına basılması gerekmektedir. Bunun dışında aynı simgeyi alt + 0177 tuşları ile de yapmak mümkündür.
Bununla beraber yazım hatası çok sık yapılan kelimeler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Alt Alta Nasıl Yazılır? Bu kelime grubu genel olarak ayrı şekilde ele alınması ile beraber yazılmaktadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Yazım Kılavuzu (TDK 2012: 19), somut olarak yer bildirmeyen alt, üst, üzeri sözcüklerinin sona getirilmesiyle kurulan bileşik sözcüklerin bitişik yazılması gerektiğini söylemektedir: gözaltı (“gözetim”), bilinçaltı, gerçeküstü, akşamüzeri.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Detaylar haberimizde... BİLGİSAYARDA ÜSLÜ SAYILAR NASIL YAZILIR? Boşluk tuşunun solundaki "Alt" tuşuna basılı tutarak sağdaki NumberPad rakam tuşlarında 0185 yazarsanız tuşları bıraktığınızda ¹ harfi, 0178 yazarsanız tuşları bıraktığınızda ² işareti, 0179 yazarsanız tuşları bıraktığınız ³ işareti çıkar.
Türkçede çoğu “ön” ile başlayan kelimeler ayrı yazılmasına rağmen ( ön söz, ön yargı ) öngörünün TDK'ye göre birleşik yazılması gerekir.
Ayrı yazılması gereken kelimelerin birleşik olarak yazılması halinde kelimenin tüm harfleri doğru yazılmış olsa bile yazım yanlışı oluşmaktadır. Kelimenin doğru bir şekilde yazılması için üst üste şeklinde yazılmış olması gerekmektedir.
TDK'nin yazım kılavuzlarına söz konusu sözcük göre "alt etmek" biçiminde ayrı yazılmalıdır. Kelimenin birleşik olarak yazımı imla hatası olarak kabul edilir.
ALTMIŞ ALTI KELİMESİNİN ANLAMI
Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş, bin iki yüz elli bir vb. Bu kelime genellikle atmış altı, altmışaltı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı altmış altı şeklinde olmalıdır.
Azap, fiziksel acıyı tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Azab-ı maraz ise hastalık nedeniyle organlarda duyulan derin acı anlamına gelir. Dini literatürde azap sözcüğü, cehennemde çekilen acı manasında kullanılır.
"Arada Kalmak" deyimi, Türkçede bir kişinin iki farklı seçenek, durum veya görüş arasında karar verememe durumunu ifade eder.
üstünlük sağlamak, yenmek.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Taksonomik seviyeyi belirtmek için alt tür adından önce subsp. ya da ssp. kısaltması kullanılmalıdır. Örneğin adi kızılağacın (Alnus glutinosa) bir alt türü olan sakallı kızılağacın bilimsel adı Alnus glutinosa subsp. barbata'dır.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Hoş beş" olan kelimenin doğru kullanımı "Hoşbeş" olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri