b) Altık: Nicelikleri farklı olan önermeler arasındaki ilişkiye denir. Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur. Tümel olumlu ve tümel olumsuz önermelerin zorunlu olarak alt içermeleri de doğrudur.
Öznesi ve yüklemi aynı olan önermelerin sadece niceliğinin faklı olması durumuna Altık Önermeler denir. Örneğin: “Bütün güzeller akıllıdır.” “Bazı güzeller akıllıdır.” “Hiçbir güzel akıllı değildir.”
Anasayfa » Felsefe Sözlüğü » Altık Nedir, Ne Demektir? Tümel ve tikel karşıtlığını taşıyan önermelerin birbirlerine göre durumu… Altık önermeler, nicelikçe karşıolumlu önermelerdir.
Alt-karşıtlık, özne ve yüklemi aynı ama biri olumlu öteki olumsuz iki tikel önerme arasındaki, yani SiP ve SoP tipleri arasındaki bağıntıdır: bunlar birlikte doğru olabilirler ama birlikte yanlış olamazlar.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
İlgili 21 soru bulundu
Ayrık Şartlı Önermeler (Kaziyye-i Şartiyye-i Munfasıla)
Şartlı önermelerde, mukaddem ile talinin birbirini yok edecek bir yargıda bulunduğu önermelere ayrık şartlı önermeler denir. Bitişik şartlı önermelerde mukaddem ile talinin birleşmesi gerektiği halde, ayrık şartlı önermelerde ayrılmaları gerekir.
Koşullu önermelerde, p önermesi önceki ve q önermesi sonraki olarak adlandırılır. p önermesi q için yeterli şart, q ise p için gerekli şarttır. p: Kahvaltı yaparım. q: Öğlen yemeği yemem. p ↔ q : Ancak ve ancak (sadece ve sadece) kahvaltı yaparsam öğlen yemeği yemem.
Altıklık, özne ve yüklemi aynı olan iki önermenin nitelik bakımından aynı nicelik bakımından farklı olması durumudur. Özne ve yüklemi aynı olan iki önermenin nitelik (olumlu-olumsuz) olarak aynı, nicelik (tümel-tikel) olarak farklı olmasına altıklık ilişkisi denir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Örnekler. 2 < 3 (Doğru bir önerme). 7 = 8 (Yanlış bir önerme).
Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir.
altık ne demek? Konusu ile yüklemi aynı olan, biri tümel olumlu, biri tikel olumlu; biri tümel olumsuz, biri tikel olumsuz iki önerme arasındaki bağlantı durumu: "Kimi insanlar fânidir" önermesi "Bütün insanlar fânidir" önermesinin altığı olur.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük kökeni olarak Yunanca "seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum" anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır – Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktir, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır. Bu işleme o önermenin değillenmesi denir. Önermenin hükmünü değiştirmek, doğruluk değerini değiştirmektir. Yani p önermesi doğru ise onun değili yanlıştır.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
p'nin değilinin değili; (p')' = p ye eşittir.
Cevap: “ ya da” nın tersi; yoktur. Yani cevabımız “ya da nın tersi bulunmaz olmalıdır.
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
İki önerme arasındaki karşıtlık, altıklık ve çelişiklik durumunu gösteren tabloya mantık karesi (Aristoteles karesi) denir. Aynı terimlerden yapılmış iki önerme nicelik (tümel-tikel) ve/veya nitelik (olumlu-olumsuz) bakımından farklı ise böyle önermeler arasında karşı olum ilişkisi vardır.
Olumlu önermeler: Yüklemde bildirilen özelliğin öznede bulunduğunu ifade eden önermelerdir. Yani yüklemin, özneyi onayladığı önermelerdir. Örneğin “Erzurum, Türkiye'dedir.” “Fenerbahçe, sarı-lacivert renklere sahiptir.” gibi önermeler, olumlu önermelerdir.
Doğruluk değeri içerisindeki değişkenlere bağlı olarak farklılık yaratan önermelere açık önerme denir. Yani içerisinde herhangi bir bilinmeyen değer var ise, bu değer farklı rakamsal değişken alabilir. Böylece işlemin doğruluk payı ve doğruluğu otomatik olarak değişir.
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri