Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Belirtileri
Karnın sağ üst veya orta kısmında şiddetli ve ani bir ağrı, sağ omuza veya sırta yayılan ağrı, dokunulduğunda karının üzerinde hissedilen hassasiyet, mide bulantısı, kusma, ateş, şişkinlik, sarı cilt ve gözler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Safra kesesi iltihaplanması olan kişilerde yaygın olarak; bulantı, kusma, mide veya baş ağrısı, iştahsızlık, ateş, baş dönmesi ve yorgunluk görülür. Bu ağrılar, karnın sağ üst tarafından sırta kadar vurabilir. Hastalarda bu bölgelerde, hassasiyet görülür.
Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer. Ancak en sık nedeni safra kesesi taşları olduğu için taşlar durduğu sürece enfeksiyon atakları tekrarlar.
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin ardından safra kesesinin çıkarılması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Safra salgısı, duodenuma sistik kanal ile iletilir. Safra kesesi iltihabı için en sık karşılaşılan neden, safra kesesinde taş oluşmasıdır. Safrada taş oluşması, yani literatürde kolelitiazis olarak geçen durumda, sistik kanalda taşlar nedeniyle tıkanma olur.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir.
Safra kesesi iltihabı kan tahlilinde belli olur mu? Yapılan kan tahlillerinde safra kesesi iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak iltihabın tam olarak yayıldığı bölgeleri görmek için ultrason gibi başka tanı koydurucu yöntemler uygulanabilir.
Genellikle safra kesesi iltihabının tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler ve sıvı tedavisi kullanılır. Bu tedavilerin yanı sıra diyet de önemlidir. İltihap sırasında safra kesesine hafif yük bindirilmesi gerekir. Bu nedenle sıvı alımı önemlidir ve yüksek yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
Alkali bir sıvı olan safrayı, limon ile sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz. Bunun için; 1 adet limonu bir bardağa sıkın ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin. Karbonat ekledikten sonra bir kabarma meydana gelir. Kabarma söndükten sonra şiddetli ağrılarda günde 2 defa, hafif ağrılarda günde 1 defa içebilirsiniz.
Yağsız süt, yağsız beyaz peynir, yağsız yoğurt tüketilebilir. Kurubaklagil içeren çorbalar tüketilmemelidir fakat süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye ve pirinç ilave edilmiş çorbalar, yayla çorbası tüketilebilir. Çiğ ve kabuksuz muz, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve elma gibi meyveler tüketilebilir.
⇒ Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. ⇒ İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süregen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir.
Safra kesesi ağrınız olduğunda sol tarafınıza yatmalısınız. Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir.
Safra kesesi ağrı ve şikayetlerinizde kandan AST,ALT,ALP,GGT,Total Bilirubin,Direkt Bilirubin ve Amilaz gibi pek çok test bakılır. Bu kan testlerinin her biri karaciğer içi-dışı safra yollarında veya pankreas kanalında ayrı bir noktadaki sorunu gösterir.
Safra kesesinde ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlık durumunda kişide sarılık, koyu idrar rengi, açık renk dışkı yapma, kan basıncı düşüşü, bulantı ve kusma, hazımsızlık gibi sindirim sorunları, ateş, titreme ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı gibi belirtiler görülür.
Safra kesesindeki çamurun verdiği belirtiler genellikle şu ana başlıklar altında toplanabilir: Kişinin sağ kısmında oluşan ve kürek kemiğine doğru yayılan ağrılar. Çoğunlukla yemeklerden hemen sonra başlayan ve ani gelişen kusma, mide yanması, gaz çıkarma yahut dışkılama gibi belirtiler.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Özet olarak ana safra kanallarındaki taşlar ameliyatsız tedavi edilebilir, ancak kese içindeki taşlar için laparoskopik ya da açık cerrahi ameliyat ihtiyacı vardır.
Limonlu su safra kesesi taşından şikayetçi olanların elinden düşürmemesi gereken bir içecektir. İçme suyuna eklenen limon dilimleri safra kesesi taşının büyümesini ve vücuda zarar vermesini önlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri