Altın çilekte karoten maddesi bulunur. Bu madde ise görme duyularını harekete geçirir. Göz kusurlarını önleyen altın çilek, ileri yaşlarda görülme riski olan kataraktı da önlemektedir. Gözlerinizi çok yoracağınız işe sahipseniz ve gözleriniz hassassa altın çilek tüketebilirsiniz.
Altın Çileğin Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir. Diyabet (şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Antioksidan açısından zengindir. Kalp, verem, idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Tatlı ya da pasta içerisinde kullanılmak istenirse altın çilek kurusu ya da meyvesi bir üzüm gibi eklenebilir. Altın çilek meyve suyu ya da reçel olarak tüketilebilir. Ayrıca smoothie yapılarak farklı bir aroma katılabilir. Hiçbir besinin tek başına yağ yakıcı ya da zayıflatıcı bir özelliği bulunmamaktadır.
Physalis peruviana
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Altın Çilek Zararları ve Yan Etkileri
Altın çilek kanı sulandırma özelliği taşır bu nedenle düşük tansiyon hastalarının altın çilek tüketmesi önerilmez. Ayrıca tansiyon düşüren ilaç kullananlar altın çilekten uzak durmalı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
golden gooseberry. Açık alan bahçe ve tarla yetiştiriciliğinden farklı olarak saksıda yetiştirmeye uygun geliştirilmiş, özel, bodur Altın Çilek tohumlarıdır. Çiçekleri sarı ve sarı-kahverengi gözlü olabilir. Ortalama 60-70 cm yükselen bitki, dışı dantel benzeri bir zarf içinde altın renkli yenilebilir meyveler verir.
Lif bakımından zengin olan ve düşük kaloriye sahip olan bu besin zayıflamak isteyen kişiler tarafından da gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Altın çilek bağışıklık sistemi için de dost bir besindir. Antioksidan açısından da güçlü olan bu besin kanser hücrelerine karşı da koruma sağlayabilir.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Çilek, birçok kişinin diyet listesinde bulunan bir meyvedir. Düşük kalorili olan bu meyve kilo aldırmayan bir meyvedir.
İçeriğinde bolca A, B1 ve C vitaminleri bulunan, demir, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengin olduğu bilinen altın çilek, özellikle son yıllarda ülkemizde de üretimi yapılan meyvelerden.
Altın çilek, özellikle şeker hastalığını önlerken kan şekerinin düzenlenmesine de iyi gelir. Lif açısından oldukça zengin olan altın çilek kilo vermeyi de sağlar. O nedenle zayıflamak isteyen kişiler rahatlıkla altın çilek tüketebilirler.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
Dilimizde Altın çilek adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Altın çilek bitkisi, fide döneminde nemi sever, yetişme ve meyve olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmaz. Nemli ortamlarda hastalıklar artar; ama kök çevresinin düzenli su almasını ister.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Altın Çilek, buzdolabında saklanmalıdır.
Kiraz Yer (Altın Çilek) 100 G - Migros.
Çilek fidelerinin toprağa ekim zamanı şubat ayıdır; şubat ayını geçirmemeye dikkat etmelisiniz. Çilek toprağa nasıl ekilir? Bahçe veya tarlada çilek yetiştirecekseniz öncelikle dikim yapacağınız yerdeki yabani otları temizleyip toprağı sürmeniz, havalandırmanız gerekir.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Antioksidanlar bakımından zengin olan dağ çileği sayesinde, serbest radikallerin oluşturduğu hasar engellenir. Bu sayede özellikle kansere neden olan kötü hücrelerin vücuttan atılımı kolaylaşır. Vitamin ihtiyacını karşılamak için günlük olarak bir avuç kadar tüketilmesi faydalıdır.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri