Türkler yemeklerin yanında soğuk olarak içtikleri her şeye soğukluk derlerdi. Yemek dışında kışın en çok sıcak olarak tarçın şerbeti, yazın koruk ve bal şerbeti içilir; nar şerbeti ikram etmek ise kibarlık sayılırdı.
Bu içecek Manisa da kız istemesinden sonraki yüzük takma merasiminin olduğu gün yapılıp damat tarafına ikram edilen bir içecektir.
Basitçe yapabileceğimiz tarifi ise şu: bir avuç gül (kırmızı veya pembe) yaprağını şeker, bal veya tatlandırıcı ile on dakika kadar ovun. Orta boy derin bir kaba koyun. İçine bir limon suyu ve kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyip kabın ağzını kapatın veya streçleyip buzdolabına kaldırın.
Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Şerbet, başta baklava olmak üzere birçok hamur tatlısında tatlandırıcı olarak kullanılır. Tatlı şerbetleri çoğunlukla kaynatılmış su ve şeker ile yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Kovanlarda yavru ve yumurta faaliyetinin başlaması için; 1 ölçek şeker/1 ölçek su ile hazırlanan şurupla teşvik şuruplaması yapılmalıdır. Kovanlara ilkbaharda besin takviyesi olarak verilecek şurup; 2 ölçek şeker/1 ölçek su ile hazırlanmalıdır. Kovanların bakım ve kontrol işlerine devam edilir.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şurubun Kıvama Gelmesi:
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Bugün her ne kadar günlük şehirli yaşamlarımızda çok yer tutmuyor olsa da, şerbet, mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Çeşit çeşit baharatlardan, meyvelerden, otlardan veya çiçeklerden yapılabilen bu lezzet, yüzyıllar boyunca ferahlamak, serinlemek ya da ısınmak için tercih edilen başlıca içecek olmuştur.
Şerbetler; serinletici, susuzluğu giderici, yemek yerken de içildiği gibi çeşitli hastalıklarda ve geçiş dönemlerinde de en yaygın olarak içilen bir içki grubudur. Şerbet sadece bir içecek değil aynı zamanda da sosyolojik bir olgudur.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Türk Dil kurumuna göre şehadet etmek, şehit olarak hayatını kaybetmek demektir. Şehadet şerbeti içmek ise şehit olarak ölmek vatanını, milletini veya dinini korumak için hayatını kaybetmeyi göze alarak hayatını kaybeden kişiler için şehadet şerbeti içmek kelimesi kullanılmaktadır.
Geleneklere göre lohusa şerbeti, anne sütünün bol ve bereketli olması, bebeğin bebeklik dönemini sıkıntısız ağız tatlılığı ile geçirmesi için simgesel olarak dağıtılır. Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılarak doğumu müjdelemek için sürahilerle komşulara ve akrabalara gönderilir.
Tenceremize su ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakalım. Ayrı bir tencerede kabuk tarçını ve karanfilleri 1 su bardağı suda kaynatalım ve gıda boyasını ekleyip soğumaya bırakalım. Diğer tencerede kaynayan şekerli suya karanfilli suyu ekleyip kaynatıp soğutalım. Soğuk olarak servis yapalım.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Bal sağımı ve bal arılarının bal ürettikleri dönemlerde koyu şerbet ile besleme yapılmaz. Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Ana arı kolonideki en ağır ve karın kısmı en uzun birey olma özelliğini taşıyor. Ayrıca sürekli yumurtlama eğiliminde olup petek üzerinde sakince dolaşarak yumurtlayacak uygun petek gözü arıyor. Tüm bu özellikleriyle kraliçe arı, binlerce işçi arı arasında dahi kolayca fark edilebiliyor.
İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığamayan arı kolonisi oğul çıkarma hazırlıklarına başlar. özellikle bal kaynaklarının çok olduğu ve mevsimin de müsait olduğu senelerde bu olay çok sık görülür. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam eder.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
500 gram koruk, dalları temizlenerek büyük bir tencerenin içerisine alınır. Üzerini geçecek şekilde su eklenir. Üzerine bir çay bardağı taze sıkılmış limon suyu ve bir su bardağı toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte 1 saat boyunca pişirilir.
En önde gelmek, en önemli durumda olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri