Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki yetiştirebilirsiniz.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Altın çilek bitkisi, fide döneminde nemi sever, yetişme ve meyve olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmaz. Nemli ortamlarda hastalıklar artar; ama kök çevresinin düzenli su almasını ister.
Dilimizde Altın çilek adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar.
İlgili 20 soru bulundu
Gün içerisinde doğrudan güneş ışığı alabileceği yerlerde durması gereken altın çilekleri, aşırı soğuk ve rüzgardan ise mutlaka korumanız gerekir. Aksi halde bitkiniz verimsizleşecektir, bizden söylemesi.
Çok yıllık, yarı otsu çalı formunda veya tırmanıcı ve yerde sürünücü özelliklerine sahiptir. Birkaç yıl yaşar.
Açıklamada, altın çileğe mevcut yasal mevzuat çerçevesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından, takviye edici gıda olarak üretim izni verilmediğinin anlaşıldığı ifade edilerek, '' Dolayısıyla, altın çilek meyvesini içeren tüm ürünler sahtedir ya da iddia ettiği etkiyi gösterme konusunda hiçbir güvenilir yanı ...
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Hiçbir besinin tek başına yağ yakıcı ya da zayıflatıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Düşük kalorili altın çilek içerdiği vitamin, mineraller ve antioksidanlar sebebiyle 5 adedi geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Kan sulandırıcı özelliği bulunan altın çileği düşük tansiyon hastalarının tüketmesi çok sakıncalıdır.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Tohumlar nemli toprağa ekilmelidir. Bu yüzden, altın çilek tohumlarını ekmeden önce saksının içindeki toprağın gerçekten ıslak olduğundan emin ol. Sonra tohumları saksıya koyun ve üzerlerini çok ince bir toprak tabakasıyla örtün. Tohumların büyümeye başlaması için güneş ışığı alması gerekiyor.
Tohumların çimlenmesinde toprağın nemli kalması önemlidir. Bu sebeple toprağı aralıklı olarak fısfısla nemlendirin. Bu işlemden sonra tohumlar 20-25 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır.
Çilek yetiştiriciliğinde ilkbahar dikimi, kış dikimi, yaz dikimi, sonbahar dikimi olmak üzere 4 dikim zamanı vardır. İlkbahar Dikimi Kışları soğuk geçen bölgelerde genellikle Nisan ayında yapılan bir dikimdir. Bu dikimde frigo fideler veya fidelikte Ocak - Şubat aylarında sökülmeyip bekletilen fideler kullanılır.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
Altın çilek soğuktan etkilenir mi? Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder.
Olgunlaşmamış altın çilekler zehirli olabileceğinden (solanin adlı toksin içerir) yenmemelidir. Yabani meyvelerin toplanması tavsiye edilmez. Domates, patates vb. alerjiniz varsa yemeden önce doktora danışılmalıdır. Hayvan çalışmalarında yüksek dozda altın çilek suyu içilmesinin toksik olduğu gösterilmiştir.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkide bulunuyor. Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Yine antioksidan özelliği sebebiyle altın çilek, kalp ve damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturuyor.
En Verimli Çilek Fidesi; Portala ve Yediveren çeşitler en verimli çeşitlerdir. Portala çeşitleri her türlü toprakta yetişir. Güçlü çiçeklenmesinden dolayı bahar ve yaz dikimine de çok iyi uyum sağlar. Çünkü bu çeşitler güçlü bir bitki yapısına sahiptir.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri