Kalay, özellikle erime noktası yüksek metallerle serbest olarak alaşım yapar. Bakır, nikel, gümüş ve altın, sıvı kalayda oldukça iyi çözünürler.
Bu nedenle bakır kaplar kalayla kaplanır. Kalaylanan kaplar havadan etkilenmez, okside olmaz ve kimyasal maddelerin aşındırmasına karşı da korunmuş olurlar. Devamlı kullanılan bir bakır kabın zehirlenmeye yol açmaması için en azından yılda bir defa kalaylanması gerekir.
Kalay atom numarası 50, sembolü Sn olan kimyasal bir elementtir. Kalay, görünüş olarak soluk sarı gümüşi bir metaldir. Kalay, indiyum gibi, fazla kuvvet uygulanmadan kesilebilecek kadar yumuşaktır.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
Kalay teneke yapımında, kaplamacılıkta, çeşitli alaşımlar, lehim ve kimyasal madde yapımında kullanılır. Otomotiv endüstrisinde de motor yataklarında, kaporta, radyatör, yağ ve hava filtrelerinde kullanılır. Uçak ve gemi endüstrisi ile elektrik ve elektronik sanayinde geniş bir kullanım alanı vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Yüksek ateşte kalayı karartabilirsiniz. Kalay ömrü uzun olması için bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi.
Kalay Türkiye'de Nereden Çıkarılır? Ülkemizde Bursa-İnegöl, Niğde-Çamardı-Ulukışla bölgelerinde kalay rezervleri tespit edilmiştir.
Kalay hurdası, motor yataklarından, araç kaportalarından, radyatörlerden elde edilmektedir.
Türkiye'de işletilen herhangi bir kalay yatağı bulunmadığından üretimi de yapılmamaktadır. Ülkemiz ihtiyacı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Bakır Çaydanlık, Semaver; Sürahi ve Cezve Kalaylanır mı? Bakır çaydanlık, Bakır cezve ve Bakır sürahiler kalaylanmasına gerek yoktur. Ayrıca bakır gügüm ve semaver için iç kısım kalaylanma ihtiyacı yoktur.
Kostikle hazırlanan çözelti ise kurşun, kalay ve lehimi söker.
Biraz mavi katılmış gümüş grisi rengindeki kalay, ilk olarak Bronz Çağında kullanılan metale verilen addır. Mükemmel vurguya sahip bir renk tonu olan kalay, her mekâna göz kamaştırıcı bir dokunuş katan metalik bir parıltıya sahiptir.
Bronz bakırdan daha serttir, daha kolay erir ve kalıba daha kolay dökülür. Bazı bronzlar demirden de serttir. Bu tür bronzlar silah namlusu ve makine yataklarının imalinde kullanılır. Alet ve silahlarda demir alaşımlarının daha çok kullanılmakta olması, demirin bakır ve kalaya oranla daha bol bulunmasındandır.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Kalay, 5000 yıldır insanların hizmetinde olan bir metal. Eski çağlardan beri insanlığa birçok objede eşlik eden kalay, günümüzde ise endüstri ve kimya sanayisinde önemini koruyan elementtir. Kalayın kimyasal sembolü “Sn”dir. Eski Yunan'da kalaya “kassiteros” adı verilmiş.
Yumuşaktır, kolay eğilip bükülür. Hava koşullarından etkilenir, kolayca oksitlenebilir. Bu oksitlenme sonucunda yemek kabı olarak kullanıldığında zehirlenmeye yol açabilir. O nedenle bakır kaplar belirli aralıklarla kalaylanır.
Kalay özellikle otomotiv endüstrisinde sıklıkla kullanılmakta olan bir elementtir. Elektrik ve elektronik sanayisinde kalay kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda uçak ve gemi endüstrisi alanında da kalay kullanılmaktadır.
13 ağır metal insan sağlığı için daha tehlikeli
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insan ve çevre sağlığı için önemli 13 ağır metal olduğunu kabul belirledi. Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur.
Saf Kalay Nedir
%99 ila 99,95 saflıkta üretilen standart kalay türlerindeki başlıca katışkılar kurşun, antimon, bakır, bizmut, demir ve arseniktir (DIN 1704).Kalayın iki allotrop modifikasyonu vardır. Beyaz renkli metalsel kalay tetragonal kafese sahip olup, kolayca soğuk şekillendirilebilir.
Örneğin ; Kurşun - 1749°C , Kalay - 2602°C vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri