Ona verilen bölgede kurulan devletin adı "Altınordu", asıl kurucusu da Batu Han'dır. Hanların ordugahında han çadırının üzeri altın kaplama olduğu için, bu çadıra "Altınorda" deniliyordu. Zamanla bu kelime Türkçede "Altınordu" şeklinde yazılır.
Altın Orda Devleti 1242 yılında kurulmuş bir Türk Moğol birliğidir.
Öte yandan devlet de, Altın Orda Hanlığı (Cuci'nin Devleti), Çağatay Hanlığı (Çağatay'ın Devleti), İlhanlılar (Hülagû'nun Devleti) ve Kubilay Hanlığı (Tuluy ve oğlu Kubilay'ın Devleti) olmak üzere dört parçaya ayrılmıştır.
Cengiz Han ölmeden önce Deşt-i Kıpçak bölgesi'ni en büyük oğlu Cuci Han'a vermiş, ancak Altın Orda Devleti'nin kurucusu Cuci'nin oğlu Batu Han'dır. güneye inmesini ve gelişmesini engellemiş bir devlet Altın Orda Devleti, kendi soyundan olan Kırım Hanlığı tarafından yıkılmıştır(1502).
Altın Orda Devleti, Karadeniz'in kuzeyinde kurulmuştur. Devletin kurulduğu coğrafya oldukça iyi bir yerdi. Bunun yanında Batuhan'ın devleti başarılı bir şekilde yönetmesi ile Altın Orda Devleti büyüyerek bölgede güçlü hale gelmiştir. Altınordu devletinin başkentinin Saray Berke olduğu bilinmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Çingiz (Cengiz) Han'ın 1227'de vuku bulan ölümünden sonra oğulları ve torunları onun fütuhatını devam ettirerek büyük bir Moğol-Türk Hakanlığı kurdular.
İfadeden anlaşılacağı üzere Cuci'nin diğer oğulları iki güçlü kardeş olan Batu ve Orda'ya bağlanmışlardır. Batu Han, 1242 yılında Rusya ve Avrupa üzerine yapılan seferden dönmüş ve İdil boyunda Saray merkezli Altın Orda Devleti'ni kurmuştur.
Moğol İmparatorluğu'nun Batı kanadını teşkil ederek, Karadeniz'in kuzeyinde Deşt-i Kıpçak adıyla bilinen hareketli coğrafyada hüküm süren Altın Orda Devleti ise, İmparatorluk genelinde uygulanan ekonomik sistem sayesinde, adeta önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.
Bugün Moğollar, Moğolistan dışında Rusya'ya bağlı; Aga Buryat Özerk Bölgesi, Ustorda Özerk Bölgesi ve Buryat Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. Ayrıca Çin'de neredeyse 6 milyon etnik Moğol var ve bunların 4 milyondan fazlası İç Moğolistan'da yaşar. Tarihte, Asya kıtasının büyük bir kısmına sahip olup yayıldılar.
Çengiz Han ve oğullarının seferleri neticesinde Deşt-i Kıpçak, Kırım, İdil-Bulgar ve Kuzey Kafkaslar'da kurulan Altın Orda Devleti, yaklaşık üç asır boyunca (1223-1502) Rus knezliklerini hâkimiyeti altında tutmuştur.
Mugal Han, Moğolların ve Tatar Han ise Türklerin atasıdır. Daha sonra Moğollar sekiz soydan, Türkler ise dokuz soydan çoğalırlar. Moğol'un soyunu Oğuz Han'la sürdürenler varsa da pek mantıklı görünmemektedir.
Cengiz Han (doğum adıyla Temuçin, y. 1162 – 18 Ağustos 1227), Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır.
Moğollar bir millettir. Moğolca Türkçe değildir. Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır.
Berke Han Müslüman olan ilk Altın Orda hanı olduğu gibi Moğol devletleri arasında da Müslümanlığı seçen ilk hükümdardır. Batu Han döneminde kurulan başkent Saray, onun döneminde Ural Nehri kenarında günümüzde Kazakistan'ın Atırav şehri yakınlarındaki Saray Berke'ye taşındı.
Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın oğullarından Çağatay Han'ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir.
altınordu imparatorluğu'nun islamiyete geçmesini sağlayan, ilk müslüman moğol hükümdarıdır.aynı zamanda cengiz han'ın torunu ve cuci'nin oğludur. bunlardan altınordu imparatorluğu cengiz han'ın en büyük oğlu olan cuci'nin oğlu batu han tarafından karadeniz'in kuzeyinde rusya taraflarında kurulmuştur.
İkincisi, kendim tabi Türk ırkından olduğum için söyleyebilirim, Moğolları da biraz tanıdım. Türkler olarak Moğollara göre daha kaba, daha fevri, daha sinirli ve hiddetli bir milletiz. Moğollar ise son derece kontrollü bir millettir. Üçüncüsü de, kendi müziklerini, adetlerini seviyorlar.
Baycu Noyan kumandasındaki Moğol ordusu ile karşılaşan Anadolu Selçuklu kuvvetleri, öncü birlikler arasında meydana gelen ilk çarpışmanın ardından dağılmış, baştan beri hatalı kararlar veren Sultan II. Gıyâseddin Keyhüsrev de aynı şekilde davranıp savaş meydanını terk edince, Moğol ordusu kolay bir zafer kazanmıştır.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Güney-batı Anadolu bölgesindeki ikinci bir Kıpçak grubu ise, 1230'da Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaeddin Keykubat'ın Celâleddin Harzemşah'ı mağlup etmesinden sonra Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yayılmış ve Batı Anadolu'da horzumlu ismiyle yaşamaya devam etmiş olan göçebe bir Oğuz-Kıpçak cemaatidir .
Günümüzde Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Murgul, Şavşat, Posof, Tortum, Narman, Uzundere ve Oltu Türkiye'de Kıpçak halk kültürünü yaşatan başlıca yerleşim yerleridir.
Yapılan çalışmadan Anadolu'ya gelen Kıpçak-Kuman boylarının en kalabalık- larından birisinin Çortan boyu olduğu tespit edilmiştir. Çortan boyu Güney Sibir- ya'daki Altay'dan başlayarak Hakas, Kazak, Kırgız, Özbek, Macar, Romen, Gürcü- lerin içine de girmiş bu halkların etnik oluşumunda önemli rol oynamıştır.
Cuci neslinin kurmuş olduğu bu Türk-Moğol devleti, diğer Cengizli devletlerinden farklı birtakım özellikleri içinde barındırmaktadır. Bu farklı özelliklerden biri İslam dinini ilk kabul eden Cengizli devleti olmasıdır.
Altın Orda Devleti'nde 13. yüzyılın ortalarından itibaren tasavvufi zümreler etkin irşat ve tebliğ faaliyetini başlatmış ve 14. yüzyılın ortalarında yönetici sınıfı dâhil halkın çoğunluğu İslamiyet'i kabul etmiştir. İslamiyet halkın yaşamında ve devletin işleyişinde hakimiyet kurmaya başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri