Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Döküm alüminyum kullanarak üretilen kalıp yapışmaz kaplamaya sahip. Döküm yapısı sayesinde ısıyı eşit olarak yayıyor ve mükemmel kekler pişirmenizi sağlıyor.
Yükseltilmiş alüminyum seviyelerinin Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir. Bu nedenle içinde bulundurduğu zehirli metalleri yiyeceğinize bırakır.
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir.
Örneğin, metal bir kek kalıbında kek pişirebilmek için, ürünü yağlamanız gerekir. Aksi takdirde, yapışma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Karbon Çelik Kek Kalıpları
*Yapışmaz kaplaması daha az yağ kullanımını sağlayarak sağlıklı beslenmeyi destekler. Her kullanımdan önce sıvı yağ, tereyağı ya da margarin ile yağlanması gerekmektedir. *Yapışmaz yüzey kaplaması sayesinde kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir.
Yüzeyin yağlanması veya pişirme kağıdının kullanılması yapışmaması için çok önemlidir. Ayrıca kalıbı sallayarak kekin çıkarılması yerine ters çevrilip bir yüzeye yerleştirilmesi, şeklinin bozulmaması açısından daha etkilidir. Borcam, kelepçeli kek kalıbınız yoksa kullanabileceğiniz araçlardan bir diğeridir.
- Keki kalıptan aldıktan sonra içerisine beyaz veya elma sirkesini dökünüz ve bekletiniz. Süngerin bir ucunu lekenin kolay çıkıp çıkmadığını kontrol edip ondan sonra bulaşık deterjanıyla köpürterek derinlemesine bir temizleme gerçekleştiriniz.
Alüminyum fırın tepsisi en yaygın kullanılan tepsilerdendir. Isıyı eşit şekilde dağıttığı için homojen pişirme sağlar. Sıkça tercih edilen bir modeldir. Bunun sebebi ise alüminyum tepsiler yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
Alüminyum kase fırına girer mi? Dayanıklı yapısı ve özel malzemesi sayesinde alüminyum kase rahatlıkla fırına girebilir. Özellikle her açıdan kusursuz bir dayanıklılık sağlaması, değişik yiyecekler için fırında kullanım imkanı tanımaktadır.
Günümüzde insan sağlığı ile ilişkisi gittikçe önem kazanan alüminyum genellikle zararsız bir bileşen olarak bilinmektedir; fakat yine de yüksek derişimlerine ya da düşük dozlarına uzun süreli maruz kalındığında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden vücuda fazla alüminyum alınması sakıncalıdır.
Alüminyum kaplarımızı asla yağlayıp unlamıyoruz. Zaten kekler pişince çok kolay bir şekilde kaplardan çıkıyor. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirelim. Pişen keklerimiz servise hazırdır.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır.
Silikon Kek Kalıbı Zararları diye şey söz konusu değildir. Camın da üretiminde kullanılan kum, silikonunda hammaddesidir. bu nedenle silikon aslında metal kek kalıplarına oranla daha sağlıklıdır.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
Yumurta ve şekeri bir kabın içinde beyazlaşana kadar çırpalım. Vanilya, kabartma tozu, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyip kek kıvamını elde ediyoruz. Yağlanmış folyo kalıba harcı aktarıyoruz 180 derece de alt-üst pişirmesi olan fırında 30 dk pişiriyoruz.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün. Un, yiyeceklerinizin yapışmaması için önemli bir adımdır.
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Karbon çelik herhangi bir ürün tercih edileceği zaman, karbon miktarının yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Zira karbonu yüksek olan çelikler hem daha sağlam bir yapıya sahiptir hem de daha keskindir.
1-Emaye kek kalıplarının en büyük özelliği emayenin camsı yapısı sayesinde keklerin pişirildiği kaba yapışmamasıdır.
Eğer yapışmayan kek kalıpları arasından seçim yapmak istiyorsanız porselen ürünler tercih edebilirsiniz. Ayrıca düz ve geniş kek kalıbı tepsileri en zahmetsiz ve kullanımı basit seçimler arasında yer alır. Fırın tepsileri de kek için ideal olabilir.
Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri