Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin. Siyanür bileşiği nedeniyle zehirleyici olabiliyor.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor. Peki kaju elması nerelerde yetişir?
İlgili 43 soru bulundu
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Çekirdeği ile yenir mi? Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Çekirdeksiz türleri de bulunana mandalinayı tüketirken çekirdeklerinin çıkarılması gerekiyor. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasına yol açabiliyor. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası depolanmıyor, atılıyor.
*Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. *Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
Organik vişne çekirdeği yağı rahatlıkla tüketilebilir. Vücut için birtakım faydaları vardır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Damarların elastikiyetini artırarak tıkanıklığa karşı korur.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Limon çekirdeğinin de tüketilebilir olduğu bilinmektedir. Yani limon çekirdeği çeşitli formlar ve yardımcılar ile tüketilebilir. Tabi ki de faydaları en az limonun kendisi kadar vardır. Fakat farkları da limonun kendisi ile çekirdeği arasında olması çok doğaldır.
Öncelikle ayva çekirdeği ağız yoluyla tüketilmemelidir, bu yüzden asla yemeyin. Ayva çekirdeğini kullanmanın en etkili yollarından biri onu harici olarak kullanmaktır. Bunun için de ayva çekirdeklerini kolayca bir jele, cilt nemlendirici bir kreme dönüştürebilirsiniz.
Beyaz damarların içine yerleştirilmiş olan kavun çekirdeği kurutulmuş bir şekilde de tüketilebilir. Aynı zamanda bu çekirdekler toz haline getirilip de tüketilmektedir. Sağlığa pek çok yararı olan kavun çekirdeği istenilen şekilde tüketilebilir.
Eğer bu konuda çok arada kalıyorsanız zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Son yıllarda popüler olmaya başlanan karpuz çekirdekleri, aslında karpuzla birlikte tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu söylenen bu çekirdekler, kurutularak aktarlarda satışa sunulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri