Yani, memur anneler, yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alacak ve maaşlardan hiçbir kesinti yapılmayacak. Diyelim ki, çocuğunuz oldu ve doğum izniniz de bitti; isterseniz 60 gün yarı zamanlı çalışacaksınız ve iki ay boyunca da maaşınızı tam alacaksınız.
Sonuç olarak kanuni açıdan herhangi bir kısıtlama olmaması dolayısıyla işçilerin veya işverenin talebi ve karşı tarafın da kabulü doğrultusunda yarım günlük yıllık izin hakkının kullanılması mümkün olabilir.
Yarım gün, analık izni, süt izninde bilinmesi gerekenler.
Söz konusu talep, çocuğun hayatta olması kaydıyla kurumca yerine getirilir. a) Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aydır.
Yarım çalışma hakkı ile ilgili genel bilgilerle başlayalım. İş Yasası'nın 74. maddesine göre kadın işçi 16 haftalık normal analık iznini kullandıktan sonra, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün boyunca “yarım çalışma” hakkını kullanabilir.
Yarım gün izin hakkından sadece kadın memur yararlanır. Yarım gün izin hakkından yararlanan memura ayrıca süt izni verilmez. Yarım gün izin hakkını kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz. Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saati kurumu tarafından belirlenir.
İlgili 24 soru bulundu
Buna karşın Arefe günü çalışmayan ve yıllık izin kullanan işçiden tam gün yıllık izin düşülür. Zira iş mevzuatında yarım gün yıllık izin yoktur.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 380,07 TL x16= 6.081,23 TL'dir.
Bu durumda çalışan personel haftalık veya aylık olarak yarım çalışmaktadır. Örneğin; haftalık çalışma süresi olan 45 saatin yarısı olan 22,5 saat çalışıp, 22,5 saat ücretsiz izin kullanacaktır. Veya aylık 30 günlük çalışmanın 15 gün çalışıp, 15 gün ücretsiz izin kullanacaktır.
Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir. Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür.
Yarım zamanlı çalışma hakkı, aşağıdaki kişilere verilmektedir: Doğum yapan memurlar. Eşi doğum yapan memurlar. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
Bir hafta yarım ücret ödenip, kalan süresi kısa çalışma ödeneği kapsamında eksik gün gösterilecek işçilerin bordrosunda prim günü 7 olarak bildirilecektir. Ücret yarım ödense dahi prim gününden bir eksilme olmayacaktır.
Cuma günü için 1 günlük yıllık izin kullanmak isteyen kimse için kulanmış olduğu yıllık izin süresine cumartesiyi dahil etmek gerekir mi? Cumartesi günü çalışılmamış olsa bile iş günüdür ve yıllık izin hesabında dikkate alınmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nda “SAATLİK İZİN”düzenlenmemiş olup, Ek 2. Maddesinde “mazeret izni”düzenlemesine yer verilmiştir. Burada mazeret izni; evlenme, evlat edinme, ölüm, doğum, hastalık vb. hallerini kapsamaktadır.
İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
Haftalık 40 saat benzer pozisyonda çalışan kişinin maaşı 4000 olsun. Haftalık 40 saat, aylık 40×4=160 saat (çalışma süresi) 4000/160=25 (saatlik ücret) Bu durumda ayda 80 saat çalışan part time çalışanın aylık maaşı 80×25=2000 TL.
Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması gerekir. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.
1. Asgari Ücret. 29.12.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 22.12.2022 tarih ve 2022/2 sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla, bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücret 333,60 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Ücretin günlük olarak belirlendiğine kanaat getirilirse, işçiye 31 gün çeken aylarda 31 yevmiye ödenmesi gerekmektedir. İşçinin ücretinin aylık ve maktu olarak belirlendiğine kanaat getirilirse ay içinde kaç gün olursa olsun işçinin alacağı maaş değişmeyecektir. Kaynakça: 1.
Sosyal Güvenlik Kurumuna göre ay 30 gün olarak alınır. Buna göre de aylık çalışma süresi 30×7.5=225 saat olarak uygulanır. İşçinin aylık ücreti 30'a bölündükten sonra, çıkan sonuç 7,5'a tekrardan bölündüğü halde ise işçinin bir saatlik bulunabilir.
ℳerhαbααlααrr. ❥Yarım gün 12 saat eder. Nerden 12 çıktı sorarsanız hemen söyleyeyim. Günde 24 saat bulunmakta.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri