Amalgam Dolgu Yaptırabilir Miyim? Dünya sağlık örgütü bu konuda kesin bir yasak koymuş değildir.
Uzun yıllar diş hekimliğinde dolgu materyali olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde içerdiği civadan ötürü tercih edilmemektedir. Beyaz dolgu dediğimiz kompozit dolgular günümüzde amalgam dolguların yerini tamamen doldurmayı başarmıştır.
Amalgam dolgu kullanımını dünyadaki birçok sağlık kuruluşu onaylamaktadır. Çünkü yeterli dozda cıva kullanılırsa hem sağlığınızı olumsuz etkilemeyecektir hem de normal dolgulara göre daha dayanıklı dolgunuz olacaktır.
Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Özel Denttera Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Güvenli amalgam dolgu sökümü ücreti 2023 yılı için 2000 TL'dir. Bu ücret sadece SMART protokolü için geçerlidir, daha sonra dişe yapılacak kompozit dolgu, kanal tedavisi vs gibi tedaviler ayrıca ücretlendirilir.
Dünyada Durum Nedir? Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç'te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Amalgam dolgu sökümü için diş hekimi, işlem öncesinde dişin etrafını uygun bir şekilde sterilize eder ve çevre dokuları korumak için bir dike yerleştirebilir. Diş hekimi, özel aletler kullanarak amalgam dolguyu dikkatlice kaldırır.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Eskiyen amalgam dolgular, mutlaka yenilenmelidir. Yenilenmeyen amalgam dolgular diş hassasiyetine sebebiyet verir.
Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırmada, amalgam dolgular ile halk arasında kısaca MS olarak bilinen hastalık arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı. Tayvan'da yapılan başka bir araştırma ise amalgam dolgusu olan kişilerde Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
Daha önce Altının yerine bu türden bir oluşum düşünülmüş ise de, Amalgam ilk kez Fransız Taveau (25, 34) tarafından bu tarih te kullanılmıştır. Tarihte 7. yüzyılda kullanıldığı belirtilmesine karşın, kesin olarak 16. yüzyılda, hem Çin hem de Almanya'da metal karışım lı dolguların kullanıldığı büinmektedir (40).
Her iki dolgunun yutulması durumunda kişiler vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. Amalgam dolguda yüksek cıva olması, kompozit dolguda da yemek ya da soluk borusuna zarar verebilme durumu kişiler için tehlike yaratabilir. Bu yüzden ilk olarak doktorda sağlık kontrolünden geçmelisiniz.
Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri