En yaygın görülen postoperatif komplikasyonlar arasında postoperatif ateş, atelektazi, yara enfeksiyonu, emboli ve derin ven trombozu (DVT) bulunur. Postoperatif komplikasyonlar genel olarak şu şekilde özetlenebilir: Birincil kanama (hastanın ameliyata dönmesini gerektirebilir)
Komplikasyon, cerrahi bir operasyon ya da uygulama esnasında ortaya çıkan, kendi içinde kusursuzca oluşan, öngörülebilse dahi önlemenin mümkün olmadığı, hasar verici sonuç ya da kabul edilebilir risk olarak tanımlanır.
Postoperatif, bir cerrahi operasyonun ardından ortaya çıkan süreci ifade eden bir terimdir. Cerrahi müdahale sonrası, hastanın iyileşme dönemine girdiği ve normal sağlık durumuna geri dönmesi için geçmesi gereken zamanı ifade eder.
Bir hastalığın seyri sırasında veya hastalığın tedavisinde , hastalığın seyrini olumsuz olarak etkileyen , hastayı ağırlaştıran durumlara verilen isimdir. Örneğin; mide ülseri tedavisinde, mide delinmesi veya barsak ameliyatı sonrası dikiş yerlerinden kaçak olması bir komplikasyondur.
İlgili 18 soru bulundu
Tıbbi anlamda 'komplikasyon' terimi, bir rahatsızlığın, hastalığın veya tıbbi tedavi işleminin ön görülebilen istenmeyen etkileridir. Komplikasyonlar bir hastalığın gidişatını kötü yönde etkiler.
Kronik komplikasyonlar, uzun zaman içinde gelişen ve kontrol edilmezse ciddi hasarlara neden olabilen sorunlardır. Akut komplikasyonlar ise herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir.
Miyokard infarktüsü, venöz tromboembolizm, ileus, fistül, derin yara enfeksiyonları ise geç karşılaşılan komplikasyonlar arasında yer almaktadır.
Ameliyat sonrası enfeksiyon çeşitli tedaviler ile birlikte en az 1 hafta sürebilir.
Ameliyat sonrası bakım olarak da adlandırılan bu dönem, geçirdiğiniz operasyonun türüne, sağlık geçmişinize ve varsa birlikte gözlenen hastalıkların varlığına göre değişiklik gösterebilir. Postoperatif dönem kişi ameliyattan çıkar çıkmaz başlar ve duruma göre taburcu olduktan sonra da devam edebilir.
Komplikasyon, bir ameliyatta işlerin ters gitmesi demek.
Komplikasyon; hekimin tıbbi müdahalesinde hata olmaması yani güncel tıp kurallarına uygun davranmasına ve her türlü özeni göstermesine rağmen meydana gelen istenmeyen sonuç demektir. Komplikasyon aynı zamanda kabul edilebilir risk olarak da tanımlanır.
Komplikasyon riski: Hastanın ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyon riski değerlendirilir. Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler alınır.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Serum CRP akut faz döneminde en belirgin artış gösteren akut faz reaktanıdır. Ameliyat sonrası (AS) 6 saat içinde yükselen CRP düzeyi ameliyat sonrası 3. günden itibaren ameliyat öncesi değerine düşmeye bağlar. İnflamasyon içeren cerrahi komplikasyonlu hastalarda bu düşme gözlenmez ve CRP düzeyi yüksek kalır.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Genel olarak enfeksiyon belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi temel belirtilerdir. Ortaya çıkan bu belirtilere sahip kişilerin vücudundan enfeksiyon olma riski yüksek olarak değerlendirilir. Bu risk de, enfeksiyonun bulaşıcı olma özelliğinden kaynaklanır.
Mekanik kalp kapağı bulunan hastaların hayat boyu kan sulandırıcı kullanımı zorunludur. Kullanılmamasında veya istenilen düzeylerde kan sulanması elde edilemeyen hastalarda pıhtı atma nedeniyle felç, organ fonksiyon bozuklukları gerçekleşebilir. Aşırı kullanımında kanamaya bağlı ciddi yan etkiler gelişebilir.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Ameliyathane şartlarının iyi olduğu hastanelerde protez enfeksiyonlarına yol açan mikroplar genellikle hastanın cildi üzerinde yaşayan bakteriler kaynaklıdır. Bu bakterileri en aza indirmek için ameliyat öncesinde özel solüsyonlar ile cilt temizliğini takiben, cilde yapışan özel iyotlu plastik örtüler kullanıyoruz.
Diyabetik nefropati, böbreklerde mikrovasküler düzeyde hasar olmasıdır ve diyabetin en ciddi komplikasyonlarındandır. Diyabetik nefropati gelişmesi sonucu bu atık maddeler vücuttan atılamaz ve zamanla vücutta birikirler. Tip 2 diyabet hastalarında diyabetik nefropati görülme olasılığı daha fazladır.
Bir kişinin kan dolaşımında bulunan glikoz (şeker) miktarının desilitrede 70 miligramın altına düşmesi, hipoglisemi olarak isimlendirilir. Bu duruma ait belirti ve bulgular ise genellikle kan şekeri değerinin 55'in altına düşmesi ile ortaya çıkar.
Hastalığın tam adı olan Diabetes Mellitus, Yunancada şekerli idrar anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır. Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerine çıkması, genellikle diyabet hastalığına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri