Bebek doğum kanalına indikten sonra 2-4 hafta içinde doğum başlar. Sonraki doğumlarda bu süreç daha da kısalabilir.
Özellikle ilk gebelikte doğumdan yaklaşık 1 ay önce bebek aşağı iner, yani bebek doğum kanalına girer. İlk hamileliklerde karın aşağı indikten 2-4 hafta sonra doğum olur.
Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir.
39. hafta bebek hareketleri sonucu, bebeğin başı annenin serviksine (rahim ağzına) gelecek şekilde pozisyon alır. Bu haftada bebekler annenin pelvisinin alt kısmına doğru iner. Bebeğin servikse doğru yaklaşması, rahim ağzındaki basıncı artırır. Bu durum sonucunda serviks incelir, kısalır ve yumuşar.
Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır. İlk doğumdan sonraki gebeliklerde kanala giriş ve doğum arasındaki zaman daha kısadır.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketiminde zararsızdır.
Normalde gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bir süreçtir. Bebek büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğum yaklaştığında ise 38. haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir. Mukus adı verilen yapışkan akıntı doğuma 1 hafta kala görülse de bu durum, doğumun başladığının göstergesi değildir. Doğumun başladığının kesin şekilde bilinmesi için kasılmaların düzenli hale gelmesi ve suyun gelmesi gerekmektedir.
39 haftalık gebelikte sancı olmaması da normal bir durumdur. Çoğu anne adayı bu haftalarda sancısının olmamasını endişe verici bulsa da bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Birçok anne adayı “39 haftalık hamileyim hala sancım yok” endişesi ile doktora başvurabilmektedir.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir.
Bazı anne adayları karın sertleşmesi hissetmezler. Erken doğum, düşük veya ektopik gebelik ya da preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi herhangi bir komplikasyon riski durumları yoksa karın sertleşmesi hamileliğin doğal fizyolojik etkilerinden biridir.
Doğumdan 1 ya da 2 hafta önce rahim aşağı inmektedir. Ancak ikinci doğumunu yapacak olan anne adaylarında bu durum doğumdan 1 gün önce gerçekleşmektedir.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 37. haftasında bebeğin baş popo mesafesinin uzunluğu ortalama olarak 33-34 santimetredir. Baş topuk mesafesi ise 48 santimetre civarındadır. Bu dönemdeki bir bebeğin vücut ağırlığı ise yaklaşık olarak 2,9-3 kilogram civarındadır.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir.
Anne karnında yer alan bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi doğumun başladığının en önemli işaretleri arasında gösterilir. Halk arasında en çok bilinen su gelmesi olayı doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala yaşanır. Bu esnada anne karnında yer alan kese yırtılarak içinde yer alan sıvı dışarıya atılır.
33 haftalık gebelikte bebeğin başı aşağı doğru inmiş haldedir. Çok nadir görülmekle birlikte bebeğin başı yukarı doğru da olabilir. Baş aşağı pozisyonda karın da aşağı doğru iner.
Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar? Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.
Doğumun başlamasıyla rahim ağzı açılır. Kaslardan oluşan rahim düzenli aralıklarla kasılır. Karın sertleşir. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür. Anne adayı doğuma 3 hafta kala yediklerine kontrollü bir şekilde devam etmelidir.
28-29 haftalık gebelik, 7 aylık. 32-33 haftalık gebelik, 8 aylık. 36 haftalık gebelik, 9 aylık. 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri