Süt, ayran, yoğurt, şekersiz hoşaf, komposto, açık çay ve ıhlamur içilebilir.
Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun ancak aşırıya kaçmayın, yeterli protein tüketimi vücut dokularının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketin.
Yaklaşık olarak ameliyattan 3 gün sonra, berrak sulu gıdalara (Çay, su, komposto, elma suyu, et suyu vb) başlanır. Hasta bu gıdaları tolere ettiğinde 5.-6. gün ilave olarak çorba, yoğurt bisküvi+beyaz peynir ilave edilir. Hasta bu gıdaları sık aralıklarla azar azar ve sık aralıklarla almalıdır.
Ameliyat sonrası ilk günlerden itibaren yağsız, kaymaksız süt tüketilebilir. Sütün -gaz gibi-sorunlara yol açtığı hastalarımızın laktozsuz süt tercih etmeleri yerinde olacaktır. Oda ısısındaki süt, protein tozunun birlikte kullanımı için de iyi bir alternatiftir. türlü et ve sebze tüketilebilir.
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
Ameliyat sonrası bir süre sonra, hastaya yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler verilebilir. Bunlar arasında püre kıvamında sebzeler, meyveler, yoğurt, püre haline getirilmiş et, balık veya tavuk, yumuşak tahıllar (örneğin, pirinç veya yulaf ezmesi) bulunur. Bu aşamada, yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek önemlidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
İyileşme sonrası da kahve tüketimi minimum düzeyde olmalıdır. Tüp mide ameliyatı olanlar kendilerini günde en fazla 1-2 küçük fincan kahve ile sınırlandırmalıdır. Bununla birlikte nasıl kahve içildiği de önemlidir. Sade kahvenin kalorisi yoktur.
Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir. İlk 2 gün yaradan kanlı az miktarda akıntı olması normaldir. 3 ve 4. güne doğru akıntı rengi kirli sarı-kırmızı renge döner ve miktarı azalır. 4. günden sonra akıntı iyice azalır, hatta kesilir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Mercimek çorbası (içerisine 1 küçük patates, 1 küçük soğan, 1 küçük havuç ekleyebilirsiniz), taze rendelenmiş domates ile domates çorbası, tanesiz tarhana çorbası, yumurta ve limon terbiye yaptığınız yoğurt çorbası, pirinç eklenmemiş şekilde yayla çorbası gibi çorbalar tüketebilirsiniz.
Ameliyattan kaç gün sonra banyo yapabilirim? Ameliyattan sonraki ilk günlerde ameliyat yerinin ıslanmaması gerekir. Ancak yara örtüleri ile korunarak banyo yapılabilir.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Rahat giyilebilen özellikle önden açılabilen koyu kıyafetler tercih edilmelidir. Mümkün ise siyah kısa tayt tarzı iç çamaşırı giyilmelidir. Ameliyattan önce üzerinizde tel toka, piercing gibi materyaller dahil hiçbir metal olmamalıdır.
Anestezi sırasında midenizde yiyecek veya sıvı varsa, bu maddeler boğazınıza ve akciğerlerinize kaçarak hayatınızı tehlikeye atabilir. Yatışınız sırasında boyunuz, kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (BMI) tekrar kontrol edilir. Kilonuz için güvenli olan ekipmanlar daha sonra bakımınız sırasında kullanılabilir.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Hastane Süreci
Ameliyatınız, hangi ameliyatın yapıldığına bağlı değişmekle birlikte 30 dk ile 2 saat arasında sürecektir. Ancak ameliyathane girişiniz, uyutulmanız, uyandırılmanız nedeniyle yatağınıza dönmeniz daha uzun sürer. Ameliyat sonrası çok nadir durumlar dışında yoğun 6 bakım gerekli olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri