2023 yılı amortisman sınırı nedir? Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır. Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır.
Amortisman oranı, Vergi Kanunu'na göre maksimum yüzde 20'dir. Bu oran aşılmadığı sürece, mükellefler amortisman oranının tespit edilmesinde serbesttirler.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
2023 amortisman ne kadar? 1 Ocak 2023'den itibaren uygulanacak amortisman sınırı 534 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 4.440 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar aynı zamanda “fatura kesme sınırı” olarak da dikkate alınıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 10.000 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 10 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım. Normal amortisman yöntemi ile hesap yapmak için: Amortisman oranı 1/ekonomik ömür olarak hesaplanır. Yani 1/10 = 0,10'dur.
Şirketin sahip olduğu varlıkların amortisman gideri için belirlenen gider fiyatı amortisman sınırı olarak adlandırılır. 2022 yılı için belirlenen amortisman sınırı 2.000 TL'dir.
Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir. Bu tutar aynı zamanda amortisman sınırı olarak da ifade edilmektedir.
Amortisman ayırmaya başlamadan önce ilgili varlığın amortisman oranını bulalım. Faydalı ömrü 5 yıl olan sabit kıymetin amortisman oranı normal amortisman yöntemi için %20'dir (⅕ yıl=%20).
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman denir. Amortisman, uzun vadeli bir işletme varlığı için kesintileri birkaç yıla yaymak için mükemmel bir yöntemdir. İşletme tarafından satın alınan varlığın amortismana tabi tutulması için 1 yıldan fazla kullanılması gerekir.
Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
Muhasebe kuramından amortisman oranlarını belirleme ilkesi hizmet süresi ve yararlı ömür esas alınmak üzere işletmelere bırakılmışken, VUK'nun 315'inci maddesinde işletmelerin amortismana tabi kıymetlerini, Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek oranlar üzerinden amortismana tabi tutacakları hüküm altına ...
Amortismanın şirketler için birçok faydası vardır. Amortisman sayesinde duran varlığın aşınma payı doğru bir şekilde kaydedilir. Bu da işletmelerin plan yapabilmesine yardımcı olur. Amortisman sayesinde varlığın maliyeti çok daha doğru şekilde anlaşılabilir.
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Duran varlıkların zamanla yıpranması, aşınması, eskimesi gibi durumlar son derece olağan ve doğaldır. Yıpranma payı olarak da adlandırılan amortisman, işletmelerin satın almış oldukları değerli varlıkların aşınması veya eskimesi durumunda gider payı olarak gösterilmesini ifade eder.
Vergi Usul Kanunu 320. maddesinde belirtildiği üzere amortisman süresi, iktisadi kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Mükellefler iktisap ettikleri iktisadi kıymetlerini aktifleştirdikleri dönemden başlayarak kullanma şartı aranmaksızın amortismana tabi tutabilirler.
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
Amortismana tabi bir duran varlığın amortisman süreci varlığın işletmenin aktiflerine katıldığı yıl başlar ve ekonomik ömrünün sona erdiği yıl biter.
Amortisman, kelime anlamı olarak yıpranma payı demektir. İşletmelerde demirbaş eşyalar genellikle 1 yıldan daha fazla kullanılmakta ve bu süre içerisinde yıpranarak değer kaybetmektedir. Değer kaybı yaşanan bu durumlarda eşyaların kullanım süresi boyunca gider olarak yazılması gerekmektedir.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Amortisman (itfa payı, tükenme payı); işletmenin çalışma faaliyetlerini yürütmesi için alınan ve fayda sağlayacağı ömrü 1 yılı geçen sabit kıymetler için ayrılan eskimenin parasal tutar karşılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri