Herman Frahm 1901'de. Daha sonra, 1909'da Frahm, dinamik titreşim emici adı verilen bir titreşim kontrol cihazı icat ettiğinde Ayarlı Kütle Sönümleyici (TMD) kavramı geliştirildi.
Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Amortisör sistemi aslında temelde yağ pompalayan bir pompadan ibarettir. Amortisör milinin ucuna takılı durumda bulunan pistonlar, yağ doldurulmuş basınç tüpünde çalışır. Tekerlek yukarı-aşağı hareket ettikçe içerideki sıvı piston içindeki küçük deliklerden geçmeye zorlanır.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Uzun vadeli değer – Toplam ömür göz önüne alındı- ğında paslanmaz çelik genelde en uygun malzeme seçeneği olmaktadır. Anti-Manyetik– Gazlı amortisör imalatı için kullanılan paslanmaz çelik malzemeler manyetik değildir.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
1969 yılında Bursa'da kurulan MAYSAN, Türkiye'nin ilk amortisör üreticisidir.
Bazı otomobil markaları tarafından orijinal yedek parça olarak da kullanılan Monroe amortisörler kalitesiyle ön plana çıkıyor. 1940 yılında Amerika'da kurulan Tenneco'nun en çok tanınan amortisör markaları arasında sayılan Monroe, birçok otomobile uyum sağlıyor.
Monroe Amortisör ve diğer ürünleri Tenneco tarafından üretiliyor. 1916'da Monroe, Michigan'da tamirci ve girişimci August F.
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Gazlı amortisörler yüksek basınçlı gaz ve yağdan oluşan bir kuvvet kaynağıdır . Genel olarak gazlı amortisörler gaz basıncı ile çalışan,hızı ayarlanabilen bir sistemdir. Ağırlıkların kaldırılmasında ve yüklerin dengelenmesinde kullanılmaktadır . Çok düşük ağırlıklardan 500 kg'a kadar ağırlıklar için kullanılabilirler.
Mümkün ancak pek tavsiye edilen bir durum değil. Fabrika ayarlarını birebir tutturmaları gerekiyor vs. Tamiri mümkün.
"amortisör" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 11 sonuç shock absorber i. silencer i. buffer i.
140'lık Amortisör
Amortisör veya diğer adıyla koltuk piston olarak adlandırdığımız parçanın görevi kullanılan ofis koltuğunu kullanıcısının boyu ile masa yüksekliğinin ayarlayıp rahat hissettiği yükseklik seviyesinde sabit tutmasıdır.
Bu kelimenin amortisör mü, amortisör mü, amörtisör mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı amortisör şeklinde olmalıdır.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Amortisör patlamasının ana sebepleri tümsek ve kasislerden çok hızlı geçmemiz ve tümseği geçmeden hemen önce yaptığımız ani frenleme gibi sebepleri vardır . Bunların dışında birde keskin virajlardan hızlı dönüşler yaptığımızda aracın yükü aracın yatık olan kısımdaki amortisöre binmektedir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri