Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir. Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Arızalı bir amortisör takozu, aracın sürüşü sırasında sarsıntı veya çıkıntı hissi oluşturabilir. Sesler: Aracın alt tarafından metalik bir ses gelmesi, amortisör takozlarındaki aşınmanın veya hasarın bir işareti olabilir. Bu sesler genellikle aracın yavaşladığı veya hızlandığı durumlarda daha belirgindir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
jantlarda eğilme yoksa, balans yapılmışsa, hava basınçları fazla değilse , geriye lastik kalıyor. lastik içindeki teller eğilmişse, kırılmışsa zıplama yapar. bunun için illaki çukura düşmekte gerekmez. araba uzun süre yatarsa lastiğin içindeki teller bir müddet sonra kırılır ve kalıcı bir balans bozukluğu oluşur.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Elbette tek değişir..
Amortisör takozu arızalandığı durumda lastiklerden direksiyona yürüyen aksamın birçok parçasına zarar verebilmektedir. O nedenle arızası ciddiye alınmalı ve hızlı bir şekilde yaptırılmalıdır. Amortisör takozu fiyatları marka ve modele göre değişmekle birlikte ortalama parça fiyatı 150 TL civarındadır.
Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Amortisör arızası, sürekli olarak sert darbelere maruz kalınca ortaya çıkabilir. Bu parçanın arızalanması durumu aracın süspansiyonları sertleşerek işlevsiz hale gelir. Özellikle engebeli yollarda ilerlenirken tekerleklerden gelen bazı sesler, amortisörün arızalandığına dair göstergeler olabilir.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
En yaygın karşılaşılan araç teklemesi ile ilgili sorunlardan bazıları tekleme, eksik bujiler veya kötü bir buji kablosudur. Sorunun kaynağını anlamak için en etkili yöntemlerden biri de arıza tespit hizmetleridir.
Benzinin bitmesi, akünün bitmesi ve lastik patlaması yolda en sık karşılaşılan problemler arasında. Mekanik arızalar arasında ise en yaygın olanları debriyaj telinin veya vites telinin kopması, mil kırılması, aracın su kaynatması ve hararet yapması.
Yazımızda bu sorunun cevabına değineceğiz. Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri