Ampermetre, bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alet. Gösterge açısından, soldan sıfırlı ve orta sıfırlı (sıfır merkezli) olmak üzere başlıca iki tür ampermetre vardır. Soldan sıfırlı ampermetre sadece çıkışı gösterdiği için yükmetre olarak da bilinir. Akım taşıyan kablo ölçülüyor.
Ampermetre, ölçmek istediğiniz akımın devre elemanına seri olarak bağlanır. Seri bağlantı, ampermetrenin tüm akımın geçtiği yolu izlemesini sağlar. Akımın yönünü ve büyüklüğünü doğru bir şekilde ölçebilmek için cihazın doğru akım aralığına ayarlanması gerekir.
Ampermetre, elektriksel devrelerdeki akımı ölçen bir ölçüm cihazıdır. Akım, elektrik devresindeki elektron hareketinin yoğunluğunu ve hızını ifade eder ve ampermetreler tarafından amper (A) birimi ile ölçülür. Ampermetreler, devreye seri olarak bağlanır, yani devrenin içine dahil edilirler.
Ampermetre bir elektrik devresindeki akımın şiddetini ölçerken voltmetre iki nokta arasındaki gerilimi ölçmeye yarar.
Bu çeşitler, analog ampermetre ve dijital ampermetre olarak bilinir. Analog ve dijital ampermetre günümüzde oldukça fazla tercih edilen 2 ampermetredir. İki ampermetre çeşidi arasında dijital ampermetre çok daha fazla hassas ölçüm kabiliyetine sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Ampermetre, bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alet. Gösterge açısından, soldan sıfırlı ve orta sıfırlı (sıfır merkezli) olmak üzere başlıca iki tür ampermetre vardır. Soldan sıfırlı ampermetre sadece çıkışı gösterdiği için yükmetre olarak da bilinir. Akım taşıyan kablo ölçülüyor.
Ampermetre devreden geçen elektrik akımını amper cinsinden ölçer ve devreye seri olarak bağlanır. İç direnci düşük olmalıdır. Voltmetre ise devrenin iki noktası arasındaki elektrik potansiyel farkını (voltajı) ölçer ve devreye paralel olarak bağlanır.
Ampermetrenin formülü I= V/R'dir. I harfi akımı, V harfi gerilimi, R harfi ise direnci ifade eder. Akım, gerilimin dirence bölünmesi ile bulunur.
Bir ölçüm cihazı olarak kullanılan ampermetre, elektrik akımının şiddetini ölçmeye yarar. Genellikle elektrik-elektronik sektöründe sıklıkla kullanılan bu cihaz için iletkenden geçen akımın şiddetini ölçer de diyebiliriz.
Ampermetre, elektrik devrelerindeki akımın ölçümü için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Temel işlevi, bir devre veya elektriksel bir bileşen üzerinden geçen akımın miktarını ölçmek ve bu akımın değerini amper birimiyle ifade etmektir.
Voltmetre, frekansmetre ve wattmetre ile aynı montaj talimatlarına sahip olan ampermetre için elektrik panosundaki ölçü aletinin arka alanında yer açılmaktadır. Bu alan içerisinde ampermetre, önden arkaya doğru monte edilir.
Ampermetre Devreye Paralel Bağlanırsa Ne Olur? Ampermetrenin devreye paralel bağlanması yanlış ve hatalı bir işlemdir. Ampermetrenin devreye paralel bağlanması sonucunda kısa devre meydana gelir.
Ampermetrelerin ölçtü¤ü de¤er I ile gösterilir ve A ile ifade edilir (I = 10A gibi). Ampermetre kadran› üzerinde “–”, “~”,ve “ ” iflaretleri bulunur.
Voltmetre paralel seri bağlanır. Ampermetre devreye seri bağlanır.
Elektrik akım şiddetini ölçmede kullanılan ölçü aletlerine ampermetre denir. Ampermetrelerin elektrik devrelerindeki sembolü, daire içinde “A” ile ifade edilir.
Ampermetre, elektrik sisteminde akımın şiddetini ölçmek için kullanılır.
Ampermetreler devreye daima seri bağlanırlar Çünkü ampermetrenin görevi bir elektrik devresinden kaç amper akım geçtiğini ölçmektir. Bunun için alıcıdan geçen akım aynı zamanda ampermetreden de geçmelidir. Bunu sağlamak amacı ile alıcı ve ampermetre artarda, seri olarak bağlanır.
Elektrik devresi: Elektrik devresi, elektrik akımının içinden geçtiği bir şerit veya yoldur. Ampermetre: Bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçen alettir. Devreye seri bağlanır.
Ampermetreler devreye seri bağlanır, çünkü alıcının veya alıcılardan geçecek akımın ölçülebilmesi için akımın tamamının ampermetreden geçmesi gerekmektedir. Bu sebeple ampermetre bobinlerinin iç dirençleri küçük tutulur.
Amper, elektriğin akım şiddetidir. Bir iletken kesiti üzerinden bir saniyede 1 Coulomb elektrik yükü geçtiğinde akım şiddeti 1 Amper olur.
Amper (sembolü A), elektrikte akım şiddeti birimidir. Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir Coulomb elektrik yükü geçerse, akım şiddeti 1 A olur.
Belirli bir süre boyunca bir devredeki noktadan geçen elektronların (Bazen "elektrik yükü" olarak adlandırılır) miktarını ifade eder. 1 amperlik akım, bir devredeki tek bir noktadan 1 saniye içinde 1 coulomb kadar elektronun, yani 6,24 milyar kere milyar (6,24 x 1018) elektronun geçtiği anlamına gelir.
I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Doğru akım “Ampermetre” ile ölçülür. Elektrik akımı bir iletkenden bir saniyede geçen elektrik yükü miktarını gösterir. Simgesi I,i birimi amper A'dır. Akımı ölçmek için ampermetrenin akım ölçülecek iletkene seri olarak bağlanması, yani akım yolunun kesilerek araya sokulması gerekir.
Elektrik Akımı Çeşitleri
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır. Oluşan bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri