Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Birleşen davada nasıl karar verilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Birleşen davada nasıl karar verilir?

Birleşen Davalarda Ayrı Hükümler Kurulması Diğer bir değişle, davaların birleştirilmesine rağmen ortada birleştirilen dosya kadar bağımsız dava var olmaya devam eder. Mahkeme hüküm sonucunda her iki dava için herhangi bir tereddüde meydan vermeyecek şekilde ayrı ayrı karar verir. (HMK 297/2. mad.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Davalar birleşince ne olur?

Birleştirilen davalarda tek bir yargılama yapılır ve ortak deliller tek bir kez toplanır. Bunun sonucunda mahkeme uyuşmazlığın bütün taraflarının menfaatini aynı yargılama içerisinde görme, değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme imkânına sahip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Birleşen dava ne demek?

Davalar arasında bağlantı bulunması durumunda,davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK m.166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır (HMK m, 166/4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Birleştirilen dosya ne demek?

Davaların birleştirilmesi ayrı ayrı açılmış olan ve farklı esas sayıları üzerinden yürütülen davaların tek bir esas üzerinden yürütülmesini ifade eder. Davaların birleştirilmesi yargılamanın daha sağlıklı yürütülmesini amaçlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Birleştirme kararını hangi mahkeme verir?

Aynı düzey ve aynı sıfattaki mahkemelerden anlaşılması gereken; her iki davanın da görüldüğü mahkemenin, asliye hukuk mahkemesi veya sulh hukuk mahkemesi yahut iş mahkemesi yahut aile mahkemesi olması gerekir. Birleştirme kararı ikinci davanın açıldığı mahkemece verilecek ve bu karar diğer mahkemeyi bağlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

24) MEDENİ USUL HUKUKU - DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ - 2021 / 2022 GÜNCEL

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Birleştirme kararı ne zaman verilir?

''Davalar arasında bağlantı bulunması durumunda, davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK m.166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır (HMK m, 166/4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?

(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?

İtiraz kanun yolunun kapsamı sınırlı olarak belirlendiğinden kıyas yoluyla genişletilmesi de olanaklı değildir. Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde birleştirme kararlarına yönelik olarak itiraz kanun yoluna başvurulabilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?

Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir (HMK m.122). Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden ya da davalının cevap vermemesi halinde mahkemece ön inceleme duruşma günü belirlenir ve taraflar ön inceleme duruşmasına davet edilir (HMK m.139).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar türü birleştirme ne demek?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bir dava en fazla kaç yıl sürer?

Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Bir dava süreci nasıl işler?

Dava süreci, savcılık ve yerel mahkeme aşaması ile başlar. Cezalarda adalet sistemi; soruşturma, kovuşturma (yargılama) ve infaz aşamalarından oluşur. Ceza davalarının soruşturma aşamasında davalı kişi ya da kişiler “şüpheli”, yargılama aşamasında “sanık”, infaz aşamasında “hükümlü” sıfatını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Tefrik kararı hangi hallerde verilir?

Tefrik birden fazla sanıklı dosyalarda birlikte görülen davaların ayrılması demektir. Birlikte açılmış ya da sonradan birleştirilmiş davalar yargılamanın her aşamasında cumhuriyet savcısının ya da tarafların talebi üzerine veya re'sen hâkimin gerekli görmesi durumunda ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Aynı dava tekrar açılır mı?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Mahkeme kararından dönebilir mi?

Bütün bu kararların ortak niteliği, hakimin ara kararı ile davadan elini çekmeyip davaya devam etmesidir. Kural olarak, mahkeme, verdiği ara kararından, gerek tarafların başvurusu ve gerekse de re'sen hareket etmek suretiyle, dava nihai hükümle sonuçlanmadan önce dönebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Davacı davasından vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Dava dilekçesi verildikten sonra ne olur?

Talep sonucunun ayrı bir dilekçe ile açıklanması halinde; bu dilekçe ya dava formu ile birlikte ya da dava formunun tebliğinden itibaren on dört gün içerisinde davalıya tebliğ edilir. Dava formu davalıya tebliğ edildikten sonra davalı davayı kabul edebilir. Davayı kabul etmesi halinde davalı bir kabul formu hazırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Davalı tebligatı almazsa ne olur?

Davalı eğer tebligatı almaz ise bu durumda aleyhinde bulunan tüm iddiaları reddetmiş sayılır. Ancak neden reddettiği ve gerekçesini açıklamadığı için yargılama sırasında bu durum kendisine büyük zorluklar yaşatır. Örneğin kendisi yeni bir savunma ileri süremez, yeni bir gerekçe belirtemez, yeni bir tanık bildiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Mahkeme tebligatı kaç günde gider?

İkamet ettiğiniz adrese ise dava ile ilgili tebligat ve dilekçelerin ulaşma süresi yaklaşık bir ile bir buçuk ay arasında bir zamana tekabül edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Birleştirme uyuşmazlığı nedir?

Kural olarak, her davanın bir konusu vardır. Her muhakeme sonunda o uyuşmazlık hakkında hüküm verilir. Bununla birlikte, farklı muhakemelerin konusu olabilecek uyuşmazlıklar arasında bu uyuşmazlıkları birbirine yaklaştıran ve onları birbirine bağlayan ortak bir nokta olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Birleştirme talepli dava nasıl açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 166. madde uyarınca dava dosyalarının birleştirme talebinin kabul olması için her iki davanın konusunun ve taraflarının aynı olması gerekmektedir. HMK uyarıncaDava Dosyalarının Birleştirmesi Talebi Örneği talep üzerine veya kendiliğinden verilebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davaya itiraz edilirse ne olur?

Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf yeni bir karar verebilir mi?

İstinaf Aşamasında Yeni Vakıalar İleri Sürülemez

İlk derece mahkemesinde usulüne uygun bir şekilde ileri sürülmeyen vakıalar, istinaf incelemesini yapacak olan istinaf mahkemesi önünde de ileri sürülemez. Karşı tarafın muvafakati veya ıslah dahi yeni vakıa ileri sürme imkanı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf etmeyen taraf için karar kesinleşir mi?

Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/4945 E. , 2021/7465 K. -Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT