Anadolu Liselerinden Fen Liselerine de yönetmelikteki ilgili maddelere göre nakil yapılabiliyor.
Nakil başvurusu, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne velisi tarafından yapılır. Öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde başvurusu; öğrenim gördüğü okul müdürlüğünce, e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne iletilir.
Fen liselerinde Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih gibi dersler sadece temel bilgi düzeyinde verilir. Fizik, Kimya, Biyoloji gibi dersler ise daha ayrıntılı şekilde verilmektedir. Anadolu liselerinde ise okuduğunuz bölüme göre (sözel, sayısal, eşit ağırlık) durum değişmektedir.
Örneğin Anadolu lisesi sayısal bölümden mezun olan bir öğrenci YKS sınavında Tıp tercih edebilecek kadar puan alırsa Tıp okuyabilir. Ya da eşit ağırlık mezunu olan bir Anadolu lisesi mezunu hukuk okuyabilir.
Geçebilirsin fakat Anadolu lisesine geçmek yüksek ortalama ister ve boş alan olması gerek boş alan yoksa ortalama yüksekse bile kaydını yapmazlar.
İlgili 42 soru bulundu
Megapat. Okula velinle gidip, 11. sınıfa başlamadan önce seçtiğin bölümü değiştirebilirsin. İstersen 11. sınıfı bitirdiğinde, 12. sınıfa başlamadan önce yaz tatilinde de bölümünü değiştirebilirsin.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Anadolu liseleri lise türlerinden biridir. Puan ile öğrenci alırlar. Düz liselerin tam tersine bu okulların amacı eğitim seviye yüksek bireyler yetiştirmektir. Asgari eğitim seviyesinin üzerinde bireyler yetiştirmeyi amaçlarlar.
Anadolu lisesinin avantajları arasında fen bilimleri, Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil eğitimini birlikte ve dengeli almaları gösterilebilir. Bu durum üniversiteye girişte Sosyal Bilimler Lisesi veya Fen Lisesi mezunlarına göre daha avantajlı yapabilir.
Anadolu Lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler.
Fen liseleri, öğrencilerin fen ve matematik alanlarında ileri seviyede eğitim almalarına ve bu alanlarda kariyer yapmalarına olanak tanır. Ayrıca, fen liselerinde öğrencilerin problem çözme becerileri, yaratıcı düşünme yetenekleri ve bilimsel araştırma yapma becerileri gelişir.
Buna göre öğrencilerin altı ve yedinci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinden birinin yıl sonu ortalaması en az 3.00 olabilecek. Bu durumda altı ve yedinci sınıflarda söz konusu derslerden yıl sonu ortalamaları beş, beş, üç veya beş, dört ,üç olan öğrenciler de fen liselerine başvurabilecek.
Fen liseleri; fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar. Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.
Yapılan değişiklikle birlikte, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulu olan Anadolu liseleri ile Anadolu liselerinde ve diğer okul türlerinde birbirleri arasında her sınıf seviyesinde nakil yapılabilecek.
Buna göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulu olan Anadolu liseleri ile Anadolu liseleri kendi arasında, her sınıf seviyesinde geçiş yapılabilecek.
Bu nedenle nakil tercihlerinizde bir okulda boş kontenjan olmasa da listenize alabilirsiniz. Ayrıca puan şartı da nakil uygulamasında geçerli değil.
Anadolu liseleri, üniversiteye hazırlık odaklı olmakta ve genellikle daha akademik programlar sunmaktadır. Milli Eğitim Sistemi'nde Anadolu Lisesi, genel lise programı içinde öğrencilere fen bilimleri, sosyal bilimler veya yabancı dil ağırlıklı programlar seçme imkanı sağlayabilmektedir.
Meslek lisesinde polislik bölümü bulunmuyor, meslek lisesinde zanaat meslekleriyle alakalı bölümler olur ve polis olabilmek için ya PMYO ya da üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS ile polis olabilirsin.
Bu seçimi 8. sınıf sonunda sınıf öğretmenler kurulu pekala karar verebilir. Not ortalaması 70 ve üzerinde olan öğrenciler tartışmasız bir Anadolu lisesine gidebilmeli. 60 altında olanlar meslek lisesine yönlendirilmeli.
Ankara Fen Lisesi Türkiye'nin en iyi fen lisesi konumunda yer alıyor. 2023 taban puanlarına göre Türkiye'nin en iyi fen liseleri de sıralama yer aldığı gibidir.
Galatasaray, öğrencilerini hep sınavla öğrenci alan okullardan birisi. En yüksek puanla girilen okul. 2017'de TEOG puanıyla öğrenci alıyordu. Bu yıl ise öğrencilerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile alacak.
Aynı zamanda dünya üzerindeki liselerin hiçbirinde bulunmayan Konfüçyüs Enstitüsü'ne sahiptir. Illinois eyaletindeki en iyi lise olma unvanını sürdürmektedir.
Anadolu Lisesi mezunları üniversitede çok geniş bir alanda tercih yapabilirler. Mühendislik, tıp, sosyal bilimler gibi alanların hepsine yönelebilirler. Özellikle 11 ve 12. sınıflarda yapacakları ders tercihleri üniversite için yönlendirici olabilir. Anadolu Liseleri mezunları KPSS sınavında da daha şanslı olabilirler.
Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak ...
Lisede Bölüm Seçimi Ne Zaman Yapılır? Öğrencilerin sıklıkla sordukları “Lisede alan seçimi ne zaman?” sorusunun cevabını sen de merak ediyor olabilirsin. Lisede alan seçimi 9. sınıfta yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri