Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Anakartlar, en önemli bilgisayar bileşenlerinden biridir ve anakart seçimi, bilgisayarların performans ve işlevselliklerinde ciddi oranda rol oynar. Çünkü edinilen işlemcilerin, belleklerin ve daha birçok bilgisayar parçasının potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılabilmesi, anakartlar sayesinde olur.
Ekran kartına herhangi bir etkisi olmaz. İşlemcinize OC yapacaksanız üst düzey anakartlar her zaman daha stabil bir OC yapmanızı sağlar, onun haricinde pek bir etkisi olmaz.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir. Aynı zamanda her bir parçanın verimli çalışmasını sağlar. Anakart, yalnızca bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda kullanılmaz.
İlgili 26 soru bulundu
Anakart seçimi, sistemin sağlıklı işlemesi için oldukça önemlidir. Oyun oynarken ihtiyacınız olan bilgisayar performansını tam olarak alabilmeniz için anakartın iyi olması dışında işlemci ve RAM ile uyumu da şarttır.
CPU olmadan bir işlem yapılamaz anakartta yaşadığınız şey normal.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Ortalama bir oyun için 25 FPS değerinde rahatlıkla hem iyi bir hız hem de iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz fakat belirttiğimiz gibi oyunlarda genellikle minimum 30 FPS istenir.
Bu yüzden oyun deneyiminizi en yüksek seviyeye taşımak için ekran kartı seçimi büyük önem taşıyor. İlk ara başlığımızda belirttiğimiz gibi, "Performans ve Grafik İşlemcisi (GPU)" özelliği oyun deneyiminin temel direği olarak kabul edilir. Çünkü bu özellik, oyunun akıcılığını ve grafik detaylarını doğrudan etkiler.
Dâhilî ekran kartı bilgisayarın RAM sistemini kullanan ve anakartla bütünleşik bir şekilde bulunan ekran kartlarıdır. Uzun vadede bilgisayarın performansını yavaşlatabilirler.
Bilgisayarın daha verimli ve hızlı kullanılması için ekran kartının önemi büyük. Ekran kartı, bilgisayarda yer alan grafik verilerini işleyerek görüntü olarak ekranda daha kaliteli gösterilmesini sağlıyor. Yazılım ve donanım bakımından ise yüksek çözünürlükteki görüntüleri ekrana vermeye imkan tanıyor.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Tüm bunların yanında RAM miktarı, ekran kartının performansını belirleyen yegane unsur değil. Kartın grafik işlemcisi, yeterli oranda performans gösteremiyorsa kartta bulunan bellek miktarı, tam olarak kullanılamayacağı için yalnızca kağıt üzerindeki bir veri olarak kalıyor.
Bu nedenle ekran kartının belleği, oyun performansını etkileyen kritik bir faktördür. Yüksek çözünürlükte ve büyük detaylara sahip oyunlar için daha fazla belleğe ihtiyaç duyulabilir. İşlemci ve Diğer Donanım: Ekran kartı oyun performansını etkileyen tek donanım parçası değildir.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Çevrim içi bilgisayar oyunlarında RAM belleğinin iyi bir kapasiteye sahip olması önemlidir. Ancak RAM, FPS üzerinde işlemci ya da ekran kartı kadar etkili değildir. Ancak hızlı bir RAM, FPS'nin iyileşmesinde rol oynar. Bellek ne kadar iyi olursa oyun içi FPS değeri o kadar yüksek olur.
Merhabalar, yüzde bir ve binde bir oranları isminden de anlaşılacağı gibi bir dakikada alınan yüz kareden en düşük alınan FPS yani kare sayısını, binde bir ise bir dakikada alınan en düşük kare sayısını bize gösterir.
PUBG'deki kasma sorununun çözümü için oyuna girin ve ardından grafik ayarları ekranını görüntüleyin. Daha sonra grafik ayarlarını değiştirin. Örneğin "High" olarak ayarlanmış olan seçenekleri "Low" ya da "Very Low" şeklinde ayarlayabilirsiniz. Bu, FPS değerlerinin artmasına yardımcı olacaktır.
SSD oyundaki FPS değerini arttırmaz. SSD sadece oyun açılış ve bölüm yüklenme sürelerini kısaltır. Oyunda alınan FPS'i ağırlıklı olarak ekran kartı belirler. Ekran kartınız zayıf ise SSD almanız fayda sağlamaz.
İşlemci, RAM, güç kaynağı ve ekran kartı gibi bileşenlerin uyumlu çalışması açısından doğru anakart seçimi yapmak önemlidir. Doğru anakart seçimi, bilgisayar toplama sürecinde en önemli kararlardan biridir ve diğer bileşenlerin performansı ve uyumu açısından oldukça kritik bir role sahiptir.
Sektörde oluşan standartlar neticesinde bu iki bileşenin uyumluluğu satın alma aşamasında kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktalardan birisi olmuştur. Diğer bir deyişle, piyasadaki her anakart her işlemciyle uyumlu çalışmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri