Veri analizi, şirketlerin hedefleri doğrultusunda karar alabilmesi adına ham verilerin doğru yöntemlerle elde edilmesi, sınıflandırılması, incelenmesi, sadeleştirilmesi ve modellenerek anlamlandırılmasıdır. Böylece ham haldeki veriler amaca yönelik kullanışlı bilgilere dönüştürülebilir.
İlgili 18 soru bulundu
İki ana finansal analiz türü vardır Bunlar; temel analiz ve teknik analizdir. Bu iki temel analiz türü farklı kaynaklar ve yöntemler kullanır.
İstatistiklerdeki veri analizi genellikle tanımlayıcı istatistiklere, açıklayıcı veri analizine (EDA) ve doğrulayıcı veri analizine (CDA) ayrılmıştır.
•1-Numune alma, 2. Yöntem Seçimi, 3-Ayırma 4- Ölçme, 5-Değerlendirme basamaklarından oluşur. Analitik yöntemler klasik veya aletli yöntemler olarak sınıflandırılabilir. Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerini içerir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
İçerik analizi; nesnel, ölçülebilir, doğrulanabilir bilgilere ulaşmak amacıyla doküman, metin ve evrak gibi pek çok farklı materyali belli kurallar dahilinde (örnekleme, kodlama, kategori vs.) analiz etmeyi amaçlayan nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan bir tekniktir.
Veri analizinde; tanımlayıcı istatistik, görselleştirme, veri madenciliği, makine öğrenimi ve istatistiksel modelleme gibi kullanılabilecek birçok farklı teknik vardır. Veri analistleri, veri analizi yapmak için Excel, R, Python, SAS, SQL vb. çeşitli araçları kullanır.
İçerik analizi, kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları tespit etmek amacıyla belirli bir materyalin dikkatlice, ayrıntılı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasına denir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Veri Analizi Ne Demek? Veri analizi, ham bilgiler toplanarak, inceleme ve temizleme sonucunda asıl yararlı bilgilere ulaşma metodu olarak geçer. Gerekli verilerin ve bilgilerin toplandığı, aynı zamanda bir elemeden geçirilerek yararlı olmayan bilgi ve verilerin çıkarıldığı modelleme işlemine denir.
İstatistiksel analiz yöntemi nedir? Kalıpları ve eğilimleri belirlemek için veri toplama ve analiz etme uygulaması istatistiksel analiz olarak bilinir. Sayısal analiz kullanarak veri değerlendirmesindeki önyargıyı ortadan kaldırmaya yönelik bir yöntemdir.
Ona göre savaşın sebeplerini açıklamak için üç ayrı imaj (analiz birimi) kullanmak mümkündür: birey, devlet ve devletler sistemi.
Kategorik(Kalitatif, Nitel) Veri : Ölçülemeyen, üzerinden sayısal işlem yapılamayan nesnel verilerdir. Cinsiyet, saç rengi vb. nitel özellikleri belirten veriler.Nitel veriyle veri kümesindeki gözlemlere ilişkin sıfatlar ya da durumlar tespit edilir.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Klasik (Yaş) Analiz:
Terazi, etüv, fırın gibi temel laboratuar cihazları kullanılarak major ve/veya minör düzeydeki bileşenlerin tayin edilmesine denir. 1-5 katyon ve 1-5 anyon analizleri klasik (yaş) nitel analize örnek verilebilirken, gravimetrik ve volumetrik analiz ise klasik (yaş) nicel analizi oluşturur.
Temel analiz yapılırken genellikle üç farklı aşama izlenir: Makro ekonomi analizi, sektör analizi ve şirket analizi. Faaliyet gösterilen ülkenin ekonomik koşulları, ekonomideki tüm işletmeleri dolaylı ve dolaysız olarak etkilemektedir.
Betimsel içerik analizi yöntemi, belirli bir konuda ya da alanda birbirinden bağımsız olarak yapılan nitel ve nicel çalışmaların derinlemesine incelenip düzenlenmesi anlamına gelir. Böylece o konu ya da alandaki genel eğilimler belirlenmektedir.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Veri Analizi, gerekli bilgileri keşfetmek amacıyla verilerin toplanması, dönüştürülmesi, temizlenmesi ve modellenmesi sürecidir. Veri analiz süreci, bilgiler içindeki saklı bir modeli bulmak için uygun araçlar kullanılarak veri toplamaktır.
Bir veri dizisindeki ya en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak ya da en küçük ve en büyük değerler aralığı verilerek ifade edilir. Örnek olarak; veri dizisi 5,9,1,23,12,23 ise dizisinin açıklığı ya 23-1=22 yahut da 1-23 olarak bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri