Yeni parselasyon planlamasında sabit tesisler (katılım payı kesintisinden sonra) dikkate alınarak maliklerine verilir. Ancak toplulaştırma ilanından sonra yapılan sabit tesisler dikkate alınmaz.
Toplulaştırmadan sonra, parseller daha büyük ve şekilleri daha düzgün olduğundan, makineli tarım daha kolay yapılmakta ve giderlerde önemli oranda azalmalar olmaktadır.
➢ Toplulaştırma fiilen tarım yapılan arazi miktarını artırır. ➢ Toplulaştırma, tarımda yeni teknoloji ve yöntemlerin uygulanmasını teşvik eder. ➢ Toplulaştırma birim alandan elde edilen verimi artırır. büyüklükleri artar makina kullanımından, işçilikten tasarruf sağlanır.
Toplulaştırma işlemi, parçalanarak ekonomik işlevselliğini yitirmiş arazilerin devlet gücüyle bütünleştirilmesi işlemidir. Kamu gücü kullanıldığından, toplulaştırma işlemi maliklerin iradesine bırakılmadan usuli işlemler yerine getirilerek gerçekleştirilmektedir.
Bu arazi kamu yararı dışında hiçbir ayni hakla kayıtlanamaz, haczedilemez, satış vadine konu edilemez ve kiraya verilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Arazi toplulaştırması 7 yılda tamamlanacak.
Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
TOPLULAŞTIRMA İŞLEMİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ? Arazi toplulaştırma işlemleri, birer idari birer işlem olup idare mahkemesinde açılacak iptal davasının kabulü halinde iptal edilebilir. Bu durumda hukuka aykırı olan idari işlemler geçmişe etkili olarak ortadan kaldırılır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılı sonuna kadar toplulaştırılan arazi büyüklüğünü 8,5 milyon hektara ulaştırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Arazi toplulaştırma çalışmaları ilk kez mülga TOPRAKSU Genel Müdürlüğü tarafından Konya ili Çumra ilçesine bağlı Karkın Köyü'nde 1961 yılında başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, parçalı arazi yapısının önüne geçmek amacıyla yürüttüğü arazi toplulaştırma faaliyetleri kapsamında, gelecek yıl 100 bin hektar alanda çalışma başlatmayı ve 750 bin hektar alanda tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyor.
Arazi toplulaştırma çalışmalarında tarımsal üretimin sürdürülebilir şekilde verimli olarak yapılması yanında çevre değerleri de dikkate alınmaktadır. Alanda hiçbir şüpheye ve çalışmaya yol açmaması için teknik kadro ve uygulayıcı makamlarca toplulaştırmanın sosyal ve ekonomik boyutu göz ardı edilmemektedir.
Kamu idareleri ve özellikle Devlet Su İşleri, parçalanarak tarım için elverişsiz hale gelmiş arazileri birleştirmek suretiyle, tarıma elverişli hale getirmeyi amaçlar. Bu amaç doğrultusunda yapılan işlemlerden biri de arazi toplulaştırmasıdır.
Gerek isteğe bağlı, gerekse de zorunlu olarak yapılan arazi toplulaştırmalarında, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı ile kesinleşen toplulaştırma alanları Resmi Gazete'de ilan edilir.
Parsellerin aşırı küçülmesi veya şekillerinin bozuk olması, Sulama, toprak muhafaza veya devlet yolu gibi projelerle, yeni kanal ve yollarla parsellerin daha da parçalanması.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Ancak, istimlak sorgulama işlemi için E-Devlet üzerinden doğrudan bir hizmet sunulmamaktadır. Bunun yerine, E-Devlet üzerinden tapu ve kadastro sorgulama hizmeti sunulmaktadır.
MADDE 11 – (1) Arazi toplulaştırması için ihtiyaç duyulan toprak etüt ve analizleri, arazi toplulaştırmasını yürüten DSİ veya proje idaresi tarafından yapılır veya yaptırılır.
Buna göre, Bayburt'un Demirözü, Eskişehir'in Alpu, Odunpazarı, Mahmudiye, Çifteler, Sivrihisar ve Günyüzü, Kütahya'nın Altıntaş, Bilecik'in Pazaryeri, Muş'un Bulanık ile Kastamonu'nun Tosya ilçelerinde bulunan bazı köylerde ve mahallelerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak.
Arazi malikleri ve diğer ilgililer ilan süresinin bitiminden itibaren 15 gün içinde proje idaresine itiraz edebilirler. İtirazlar en geç 30 gün içinde karara bağlanır. İtirazların değerlendirilmesi sonucunda yeni oluşan listeler ve parselasyon planı tekrar askıya çıkarılır.
toplulaştırma çalışmalarında nasıl değerlendirilir? Toplulaştırma ilanı ile birlikte mahalline gidilerek, sabit tesisler tutanakla belirlenerek toplulaştırma çalışmalarında dikkate alınır. Yeni parselasyon planlamasında sabit tesisler (katılım payı kesintisinden sonra) dikkate alınarak maliklerine verilir.
1978 yılında, 1757 sayılı T.T.R. Kanunu iptal edilince, 2. defa 7457 Sayılı Kanunun 2. Maddesi ( J ) bendi ile Medeni Kanunun 678. Maddesine dayanılarak 24.09.1978 tarihinde 7/18231 Sayılı Arazi Toplulaştırma Tüzüğü yürürlüğe girmiştir.
DSİ, sadece kendi yürüttüğü arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında yapılan iş ve işlemlerden hukuki olarak sorumludur.
Toplulaştırma talepleri; Toprak Koruma Kurulu veya Kurullarınca incelenerek teknik, ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan değerlendirilip uygun görülmesi halinde Bakanlığa sunulur. Toplulaştırma talepleri değerlendirilmek üzere doğrudan Bakanlığa da yapılabilir.
3083 Sayılı Yasaya göre Toprağın Derecelendirilmesi : Toplulaştırma işlemlerinde toprağın uygulama tarihindeki rayiç bedeli, verimliliği, özellikleri, yerleşim yerlerine olan mesafesi, konumu gibi unsurlar esas alınarak değiştirilecek toprakla denkliğini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri