Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas için bol humuslu olan ve nemli olan toprak gerekir. Kumlu olan topraklar ananas yetiştirmeye uygun değildir.
Tropikal iklimin ağacı olan ananas ağacının meyvesi zor koşullara bile dayanabilecek bir kabuğa sahiptir. Olgunlaştığında ise harika bir meyveye dönüşür ve kokusu da oldukça etkileyicidir. Ananas ağacı, ananasgiller familyasından olan bir ağaçtır ve dikenli, uzun yaprakları vardır.
Markete gittiğinde bir tane al, sonra yaprakları meyveden ayır ve yaprak tabanını suyun içine koy. Birkaç hafta içinde kökler filizlenecektir. Ananas bitkisini daha sonra bir kabın içine ekebilir ve yetişecek bitkinin keyfini uzun zaman yaşayabilirsin.
İlgili 27 soru bulundu
Ilıman iklimlerde en verimli halde yetişen ananas, evde de yetiştirilebilir. Saksıda ananas yetiştirme mümkündür.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ananas Tohumu Nasıl Ekilir? Ananas tohumu fideden yetiştirilmesi gereken ağaç türleri arasında gelmektedir. Bu nedenle de önce fide dikimi yapılarak ardından toprağa dikilmelidir. Küçük bir kavanozun içine nemli peçetenin serilmesi ve tohumun bunun içine konulması ile ilk safha tamamlanır.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas bitkisi genel olarak yaklaşık 90 cm yüksekliğe sahiptir. Her zaman yeşildir. Yaprakları rozet şeklinde, uzun, dar, uçları sivri, yaprak kenarları sarı ve testere biçimindedir. Çiçekleri kırmızımtırak menekşe renginde ve konik başlıdır.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Oda sıcaklığında bırak.
Ananasın bir iki gün içinde yumuşaması gerekir. Çoğu ananas, bu süreden uzun süre bekletildiğinde hızlıca fermente olur. Ananas ham olarak koparılmışsa yenilebilecek gibi olmayacaktır.
Ananasın yaprakları iyice yıkandıktan sonra bütün malzemeler suya eklenerek yaklaşık 5-10 dakika kaynatılır. Kaynayan karışım 5 dakika kadar dinlendirilir. Elde edilen karışımı ılık ve soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Ananas, lif ve su içerdiğinden dolayı kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve düzenli bir sindirim sistemi oluşturur. Ananas, ayrıca vücudun proteinleri sindirmesine yardımcı olan bir enzim olan bromelain açısından da zengin bir besindir. Bu enzim aynı zamanda dokuların iyileşmesinde de etkili olmaktadır.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer. Yeni dikilen bir meyve fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın yaşı ve kök yapısı ile doğrudan alakalıdır.
Bebeklere 6.aydan itibaren ananas meyvesi verilebilir.
Ananas, tropikal bir meyve olarak bilinir. Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur.
Sararıp zayıflayan yapraklar ise fazla sulamaya işaret eder. Her bitki 1 kez meyve verdiği için ananas solduktan sonra bitkiniz yeni yavrular verecek ve düzenli bakımla birlikte yeni bitkiler meyve verecektir.
Ananas Bitkisi sevdikleriniz için hem uzun ömürlü hem de eğlenceli bir hediye olabilir. Not: Ananas Bitkisinin meyvesi yenilebilir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri