Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Elinizle ananasa bastırdığınızda çok sert ya da çok yumuşak olması iyi bir belirti değildir. Orta sertlikteki ananaslar tüketime uygundur. Lezzetli bir ananası anlamanın bir diğer yöntemi de taç yapraklarını koparmak olacaktır. Eğer çektiğiniz yaprak kolay bir şekilde elinize geliyorsa bu ananası tercih edebilirsiniz.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Ananasa Dokunun:
Ananası tek elinizle sıkın. Eğer dışı sert, bastırdığınızda ise hafifçe esneyecek kadar yumuşaksa ananas olgunlaşmış demektir.
Ananas Nerede Yetişir? Ananas Endonezya, Hindistan, Güney Amerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerinde yetiştirilmektedir. Tüm dünya üzerinde en fazla üreticiliğinin yapıldığı ülke ise Hindistan'dır. Tüm dünyadaki ananas yetişmesinin yüzde 10'u Hindistan'da yapılmaktadır.
Ananas Türkiye'nin özellikle batı ve güney kısımlarında üretiliyor. Ananas yetiştiriciliği için Akdeniz iklimi oldukça uygun özellik gösteriyor. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanıyor.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Ananasın en lezzetli hali için, yeterince büyümesine izin verilmelidir.
1) Kolay ve Serinletici: Ananas Suyu
Özellikle sabah erken saatlerde tüketilen meyve sularının enerji verici ve besleyici özelliği bulunmaktadır. Siz de ananası tüketmenin hem farklı hem de hızlı bir yolunu arıyorsanız şip şak hazırlayacağınız ananas suyu ile güne zinde bir öneri ile başlayabilirsiniz.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur. Ananas yetiştiriciliğinin yapıldığı şehirler Adana, Antalya ve Mersin olarak sayılabilir.
Arkadaşlar Ananas Bütün Paylaşımlarda Yerli Malı Ürünleri Arasında.
Kabızlık için birebir olan ananas kabuğu, bağırsak işlevini de iyileştiriyor. C vitamini, mineraller ve lif bakımından da oldukça zengindir. Vücudun su dengesini koruyan ananas kabuğu, aynı zamanda hafızayı da güçlendiriyor, canlı tutuyor. Ananas kabukları, öksürüğe iyi geliyor.
Ananas buzdolabında nasıl saklanır? Kesilmiş ve dilimlenmiş ananasları Koroplast Kilitli Poşet içinde, poşetin havasını alarak 3-4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Olgunlaşan ananası buzdolabında saklayın.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Ananas konserve olarak da saklanabilen bir meyvedir. Ancak bu şekilde içerdiği vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı kaybolduğundan, mümkünse taze olarak ve fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Taze ananas hızlı bozulabilir. Görünüşte sağlam dış görünüşüne rağmen kolayca çürür ve oda sıcaklığında çok uzun süre tutulursa fermente olur. Oda sıcaklığında saklayacaksanız iki gün içinde kullanmanız gerekir. Ananası tezgahınızda saklayın.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
1- Eğer karnınız açken ananas suyu içerseniz, uzun süre tok hissedersiniz ve dahası kilo vermenize de destek olur. 2- Tiroit sorunu yaşayanlara iyi gelir. Düzenli ananas suyu tüketimi, tiroit bezlerine olumlu etki eder ve şikâyetleri dindirmeye yardımcı olabilir.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri