Zarı temizlenmiş ciğerleri kasapta iri küpler halinde doğratmalısınız. Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Ciğere karbonat neden konur? Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
*Ciğerinizi asla yıkamayın, zira sertleşir. Küçük doğranması, kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken. *2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler, ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli… *Üzerini kapatarak, dinlendirdiğiniz Arnavut ciğeriniz yumuşacık olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak. Un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışıma dinlenen ciğerlerinizi bulayın.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
Arnavut Ciğeri Tarifi Nasıl Yapılır? Ciğerimizi yıkıyoruz ve süzülmesi için bekletiyoruz. Suyu ve kanı süzülen ciğerlerimizi kağıt havlu veye temiz bir mutfak beziyle iyice kuruluyoruz. Un, tuz, kabartma tozu, kimyon ve kırmızı toz biberi karıştırıyoruz ve ciğerlerle harmanlıyoruz.
Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim. Dolaptan çıkardıktan sonra, suyunu iyice süzelim. Baharatlarını ekleyip, iyice karıştıralım. Una batırıp, bol yağda kızartalım.
Sodalı ciğer Tarifi: Ciğerin kanının iyice gitmesi ve pişerken yumuşacık olmasını sağlamak üzere ciğer terbiyesinde soda kullanılabilir. Dana ciğerin zarını soymak için soğuk suya konulup zarları temizlenir ve iri doğranır. Ciğer yarım veya bir saatliğine maden suyu dolu bir kapta bekletilerek yumuşatılabilir.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Ciğerler yıkanır kağıt havlu ile kurulanır. Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Derin ve geniş bir kaba doğradığımız ciğerleri koyduktan sonra üzerine 1 çay bardağı süt ekleyelim. Dilerseniz süt koymaya bilirsiniz ancak ciğerin kokusunu söndüreceğinden ve ciğeri yumuşatacağından süt ile yapmayı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Ben bu şekilde temizliyorum daha rahat oluyor. Daha sonra üzerini geçecek kadar süt ekleyip, ağzını kapatıp, buzdolabında bir gece bekletelim. Bir de bu şekilde deneyin, inanın pişman olmayacaksınız. Hem ciğerimiz yumuşak oluyor hem daha lezzetli oluyor bir gece sütün içinde bekleyince.
Öncelikle ciğeri bir tencerede bol su ile haşlayın yaklaşık 10 dakika kadar haşlanması yeterli suyun üzerine çıkan tabakayı alıp suyunu süzelim.
Ciğeri küçük küçük doğruyoruz ve soğuk suyla yıkıyoruz. Geniş bi tavada sıvı yağıyla iyice suyunu çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Biraz kavrulunca tuz ilave ediyoruz 10 dakika daha kavuruyoruz. Bu arada soğanları halka şeklinde rendeleyip yıkıyoruz, sumak ve tuz ile karıştırıyoruz.
Una bulayıp harlı ateşte kısa sürede kızarttığınız ciğer çok fazla yağ çekmez, çektiğini de süzebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta yağa saçılan unun ara bir süzgeçle alınmasıdır, yoksa yanar. Beri yandan sote yapmak gibi bir seçenek de iyidir.
Akciğerler içerisindeki kıkırdaklardan ayıklanarak minik küpler halinde doğranır. Üzerine minik doğranan kuyruk yağı, tuz ve 1 su bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir. Üzerine kimyon ve kırmızı toz biber serpilerek servis edilir.
Ciğer Kavurma Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz eritilmiş tereyağı ve zeytinyağıyla direkt ciğerleri kavurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri