Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır. Meyvesi iri, güzel kokulu ve lezzetlidir; üstünde bir demet yaprak vardır.
Ananasgiller familyasına ait bir bitki olan ananas, sıcak ülkelerde yetişen tropikal meyvelerden biridir. Ana vatanı Güney Amerika olan bu meyve, güzel kokusu ve aromatik tadıyla çok sevilir. Özellikle kokteyl tariflerinde sık sık kullanılan ananas, B vitamini bakımından zengindir.
Ananas bitkisi genel olarak yaklaşık 90 cm yüksekliğe sahiptir. Her zaman yeşildir. Yaprakları rozet şeklinde, uzun, dar, uçları sivri, yaprak kenarları sarı ve testere biçimindedir. Çiçekleri kırmızımtırak menekşe renginde ve konik başlıdır.
Ananasta yüksek oranda asit bulunduğundan midesi duyarlı olan dikkatli olmalıdır. Olgunlaşmamış ananastaki asit oranı çok yüksek olduğundan dişlere zarar verebilir. Bağırsak bozulmalarında, ishalde ve güneş çarpması şikâyetlerinde yardımcı olur, pankreasın çalışmasını destekler.
Ananas nerede yetişir diyenlere Hawai adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya ve Hindistan'ın öne çıkan yerler olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
İlgili 39 soru bulundu
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
ananas suyu, bromelin enzimi içermektedir ve bromelin de libidoyu artırır. Bu nedenle de kadında ve erkekte cinsel gücü artırarak cinsel isteksizliğe harika bir doğal besin kaynağı olan yiyecekler arasında üst sıralarda yer alır.
Bazı meyveleri tükettikten sonra ağzınızda geçici ve az miktarda acı veya ağrı hissediyor olmanız normaldir, çünkü ananas bazı meyvelerde bulunan bromelain gibi enzimler, ağzınızdaki hücrelerin proteinlerini parçalayarak size birazcık rahatsızlık verebilirler.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Ananas Türkiye'nin özellikle batı ve güney kısımlarında üretiliyor. Ananas yetiştiriciliği için Akdeniz iklimi oldukça uygun özellik gösteriyor. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanıyor.
Ananas bol lifli tropikal bir meyve olmasından dolayı ödem atmak için ideal bir meyvedir. Her mevsim bulabileceğiniz ananası meyve olarak yiyebilir ya da suyunu sıkarak içebilirsiniz.
Ananas, bromelain adı verilen bir enzimi içinde barındırıyor. Yağ yakımını hızlandıran etkisiyle bilinen bromelain, stres sebebiyle bozulan leptin mekanizmasını düzenliyor, iştahı kontrol etmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenliyor, kansere karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
-Düzenli olarak tüketildiğinde kanı sulandırır, tansiyonu düzenler ve damar tıkanıklıklarını önler. -Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde antioksidan görevi görür. Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu açıdan ananas kalp dostu bir meyve olma özelliği taşır. İçeriğinde bulunan B vitamini günlük hayatın stresinden arınmanıza yardımcı olur.
BİLEŞİK meyveler ise çok sayıda çiçeğin yumurtalığından gelişen meyvelerdir. Ananas,dut bileşik meyve örnekleridir.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
Özellikle ödem atmaya yardımcı olan ve sindirim sistemini destekleyen ananası diyet sırasında tüketmek oldukça faydalıdır. Ancak içerdiği şeker oranı düşünüldüğünde miktarına dikkat edilmelidir. Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde 2 dilim ananas tercih etmek diyete yardımcı olacağı için gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Yani ananası çiğnediğimizde, o da bizim ağzımızın içini aşındırabiliyor! Ancak endişelenmeyin, ananası yuttuğunuzda, midenizdeki asitler enzimleri yok eder. Ağzımızı yemesine rağmen, bromelain sağlığa faydaları ile tanınmıştır.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri