3. ancak kelimesi cümlelerde zarf olarak ya da bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu keli- me edat olarak kullanılamaz. 4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Sınırlama Zarfları: Fiillere ölçü ve zaman bakımından bir sınırlandırma getiren sınırlama zarflarının başlıcaları; en erken, en geç, en az, en çok, ancak gibi sözcüklerdir.
Bağlaçlar cümlelerde; "de,ve,ile,hem,gerek,ama,fakat,yalnız,ancak,oysa,oysaki,halbuki,ki,daha,bile,çünkü,demek ki,eğer,yani,ne,ne de,veya,ya,ya da,yahut,ister,hatta,üstelik,ayrıca,hem de,ise" ekleri getirilerek cümleleri birbirine bağlar.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
İlgili 43 soru bulundu
Her seviyede yazılmış çalışmaların birçoğunda ancak ve yalnız kelimelerinin edat görevi üstlendikleri ifade edilmekte ve bu yönde örnekler verilmektedir.
Yalnız ya da ancak kelimeleri kullanıldığı zaman bu bir bağlaç anlamına gelir. Ancak bunlar yerine sadece kelimesi kullanıldığı vakit ise edat olarak öne çıkar. Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Bir bağlaç olan ancak ve ancak koşullu bir bağlaçtır. En temel tanımı ile birbirleriyle ilişkili olan ifadelerin birbirlerine bağlanması için kullanıldığı bir bağlaçtır. Birbirine bağlı olan iki ifadeyi ve bağlamak için kullanılır.
Herhangi bir konuyu daha açıklayıcı hale getirebilmek için 'ancak' kelimesi kullanılır. Aynı zamanda bir durumun tersini ifade etmek için de yine bu sözcük değerlendirilir.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Karahan, evet, hayır sözcüklerinin zarf olarak kabul edilmesine karĢı çıkar.
ancak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ança ok “tam öyle, şöyle ki” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ança “öyle, o şekilde, o kadar” sözcüğünden türetilmiştir.
Ancak kelimesinin cümleye verdiği anlam : Bir cümle olumlu giderken olumsuza veya olumsuz giderken olumluya çevirirken arada kullanılan kelimedir. Her şey çok güzel gidiyordu ancak o gelene kadar. Seni severdim ancak bunu yapana kadar. Güzel birisi ancak kişiliği onu bitiriyor.
İki yönlü olan koşullu önerme olarak da tanımlanan ancak ve ancak bağlacı, p ile q önermelerinin kullanımı ile meydana gelen bir ifade olarak bilinir. Bunlar gerekli ve yeterli anlamını taşıyan ifadeler olarak bilinmektedir. Bunu göstermeye yarayan sembol ise ⇔ olarak bilinir.
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
"ancak ve ancak" deyimi "gerekli ve yeterli koşul", "birbirini gerektirir" şeklinde de ifade edilebilir. İki yönlü koşullu önerme bağlacının sembolü ⇔ simgesidir. p ile q önermeleri arasında "ancak ve ancak" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⇔ q şeklinde gösterilir ve "p ancak ve ancak q" şeklinde okunur.
Cevap: Fakat ve ancak ile cümle başlamaz. Açıklama: Fakat ve ancak, cümleleri birbirine bağlayan bağlaçlardır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Sonuç: Edatlar tek başlarına anlam taşımayan başka sözcüklerle bir araya gelip anlam oluşturan sözcüklerdir; dolayısıyla "sadece" sözcüğü" zarf değil edattır.
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime. Edatların tek başına anlamı yoktur; diğer kelimelerle birlikte, cümle içinde görev kazanır. Bazı kaynaklarda ünlemler ve bağlaçlar da edat kabul edilir.
Edatlarla kurulan zarf tümleçleri edat tümleci veya edatlı tümleç olarak da bilinir. Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri