Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Hastalar da astım şikâyetleri varsa anestezi doktoru ameliyattan önce mutlaka bilgilendirilmelidir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır.
Akciğerlerdeki küçük hava yollarının daralmasına neden olan sigara, akciğerleri solunum komplikasyonları, kronik öksürük gibi enfeksiyonlara açık hale getiriyor. Sigara kullanan kişilerin akciğerleri daha hassas olduğundan anestezi sırasında bronkospazm komplikasyon riskinin artmasına neden oluyor.
Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde sigara içmemek de bir o kadar faydalı ve gereklidir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; ameliyattan 4-6 hafta önce sigarayı bırakırsanız ve ameliyattan sonra 4 hafta hiç sigara içmezseniz, ameliyat sonrası komplikasyon gelişme riskini %50 oranında azaltabilirsiniz.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Ameliyattan en az 2-8 hafta önce sigaranın bırakılması cerrahi girişime bağlı riskleri önemli derecede azaltmak- tadır (Esener ve Esener 1988; Çağlayan ve Fidan 2002).
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar. Bunun sonucunda solunum kapasitesi azalır ve astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum sistemi ile ilişkili ciddi hastalıkların görülme riski artar.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır. Bu iki durum da yaraların iyileşme süreci için de önem taşımaktadır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
İçilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Temel olarak ilk muayenede hastanın adı, soyadı, yaşı, eğitim durumu, operasyonu, boyu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, kronik hastalıkları, geçirdiği ciddi hastalıklar ve operasyonlar, kullandığı ilaçlar, alerjisi ve alışkanlıkları sorulur ve anestezi formuna not edilir.
Genellikle haftada 40 saat çalışırlar, ancak nöbetler ve acil durumlar nedeniyle fazla mesai yapmaları gerekebilir. Türkiye'de anestezi teknikeri maaşları, deneyime, çalıştıkları kuruma ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri