Probiyotikler: Bu diyet, probiyotiklerin (iyi bakteriler) tüketimini teşvik eder. Fermente gıdalar ve probiyotik takviyeler, bağırsak florasını desteklemek için kullanılır. İnflamatuar gıdalardan kaçınma: GAPS diyetinde, iltihap oluşturabileceği düşünülen gıdalardan kaçınılması önerilir.
Probiyotik İçeren Besinler. Probiyotikler vücuda yiyecekler, içecekler ve takviyeler yoluyla alınabilirler. Gün içerisinde çoğu insan normal beslenme düzeni ile probiyotik içeren besinleri vücutlarına alırlar. Bu besinler gün içerisinde sıklıkla tüketilen yoğurt ve turşu olarak öne çıkar.
Öncelikle Giriş Diyeti Tamamlanmalıdır
Kuzu-koyun yağı, ördek yağı, ham tereyağı ve ghee gibi hayvansal kaynaklı yağlar, kabuklu deniz hayvanı, organik yumurtalar, balık, kefir, lahana turşusu ve ev yapımı yoğurt gibi fermente gıdalar ve sebze tüketilmesi önerilir.
GAPS diyeti ülseratif kolit gibi sindirim sistemi sağlığını destekleyerek beyin-gut bağlantısını iyileştirir. Diyetin temelinde gluten, şeker, işlenmiş gıdaların tüketilmemesi yer alır. Sebzeler, etler, balık, sağlıklı yağlar gibi besinlerin tüketimi ise teşvik edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Gaps diyeti kahvaltı kişisel tercihe göre hazırlanan yumurta, zencefil ya da nane çayı, glutensiz ekmek içerebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ev yapımı çorba, ev yapımı turşu, et ve balık, ev yapımı yoğurt, glutensiz ekmek ve içecek olarak kemik suyu tüketilebilir.
Fasulye ve baklagiller: Kuru fasulye, lima fasulyesi (kuru ve taze), mercimek ve kuru bezelye. Bu bahsettiklerimiz dışındaki tüm baklagiller, GAPS hastaları için aşırı nişastalıdır ve uzak durulması gerekir.
GAPS diyeti, sızdıran bağırsak sendromunun tedavisinde bağırsak duvarlarını iyileştirmek amacıyla uygulanan bir diyettir. Bağırsak florasının bozulması ile hasar meydana gelebilir ve bağırsaklar besinler ile birlikte zararlı kimyasal ve toksinleri kan dolaşımına verebilir.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Glutensiz besinler alabilirsiniz. Fakat yüzde yüz bir glutensiz diyet uygulamak zorunda değilsiniz. FODMAP besinlerine odaklanın. Patates, mısır, quinoa ve pirinÇ tüketebilirsiniz.
Özellikle sert peynirlerde ve olgun peynirlerdeki laktoz düşüktür çünkü peynir yapımı sırasında laktozun yüksek miktarı kaybolur. Süzme peynir, süt, ricotta, yoğurt ve krem peynir yüksek fodmap içerirken; çedar peynir, krema, parmesan peyniri, beyaz peynir ve laktozsuz süt fodmap'ten düşüktür.
Son dönemin popüler diyetlerinden biri olarak karşımıza çıkan fodmap diyeti; hassas bağırsak sendromu (ibs), ülseratif kolit, crohn başta olmak üzere tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarına sahip kişilere uygundur.
Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıda olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağıdır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya türü içermektedir. Bu da kefiri çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapmaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip kişiler tarafından iyi tolere edilmektedir.
Sonuç: Lactobacillus ailesinin bazı türlerinin kilo ve göbek yağını azalttığı gösterilmiştir. Lactobacillus gasseri bu konuda en etkili probiyotik olarak görünmektedir. Kilo vermek, obezite ile mücadelenin tek yolu değildir. Kilo alımını önlemek başta daha da önemlidir.
Bağırsak detoksu yapmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli kural: Bağırsak detoksu ayda 1 kez, 4 gün yapılır.
şeker, rafine un, tahıllar, süt ürünleri, alkol ve işlenmiş gıdaları ciddi şekilde kısıtlayan özel bir diyettir. Esas olarak sebzelere izin verir. Şeker ve işlenmiş yiyecekleri sınırlayan daha sürdürülebilir bir diyet kan şekeri ve vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Otoimmün hastalıkların belirtileri sinirlilik, kronik ağrı, gıda hassasiyetleri, uyku eksikliği ve cilt problemleridir. Bu kadar ciddi bir otoimmün hastalığı tedavi etmek için sağlıklı ve dengeli bir bağırsak florasına ihtiyaç duyulur.
Oğlunu tedavi etmek amacıyla bağırsak sağlığını iyileştirdiği ve buna paralel olarak otizmi de tedavi edebildiği öne sürülmektedir. Gaps diyetiyle ilgili bilimsel araştırmalar neredeyse hiç yoktur. Bu yüzden otoriteler tarafından tam olarak kabul edilmemiş bir diyet sistemini önermek de doğru olmayacaktır.
GAPS esas olarak sindirim bozukluklarıdır. Sindirim sistemi uzun bir tüptür; bu tüpü doldurduğunuz şey onun sağlığına doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle diyet en önemli ve en büyük tedavi yöntemidir.
Candida diyetini uygulamayı düşünüyorsanız; nişastasız sebzeler (ıspanak, pırasa, marul, kuşkonmaz, brüksel lahanası), protein ürünler (kırmızı et, tavuk, hindi, mercimek, nohut, siyah fasulye, balık), sağlıklı yağlar (zeytinyağı, chia tohumu, fındık, badem ceviz), fermente gıdalar, düşük şekerli meyveler (çilek, yaban ...
Giriş Bölümü: GAPS Giriş Diyeti, katı gıdalara kademeli olarak yeniden başlanan ve kemik suyu, haşlanmış sebzeler ve lahana turşusu ve fermente süt ürünleri gibi probiyotik açısından zengin gıdalar gibi kolayca sindirilebilen gıdalara odaklanan altı aşamalı bir protokoldür.
Vücutta yapım ve onarımda görevli olan protein içeren ; yumurta, kırmızı et, tavuk , hindi, balık gibi besinler mutlaka diyetinizde bulunmalıdır. Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketli gıda ve içeriği bilinmeyen gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri