Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Şeker hastaları için önemli besin maddesi olan taze fasulyeyi tüketmek, kişinin kan şekerini yükseltmez. Aksine taze fasulye yenildiğinde kişinin şekerini dengede tutmada önemli bir rol üstlenir. Bu yüzden taze fasulyenin tüketimi, beslenme ve diyet uzmanları tarafından da önerilir.
Kan Şekerini Dengeler
Kuru fasulye, şeker hastaları için önemli olan glisemik kontrol üzerinde antioksidan etkilere sahiptir. Böylece kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
Yüksek lif içerdiği için, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. İleride oluşabilecek kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Kolesterolün kalın bağırsaktan geri emilimini azaltarak, kan kolesterolü seviyesini düşürür. 3. Yeşil fasulyenin A vitamini düzeyi yüksektir.
600 gram doğranmış taze fasulyeyi de ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. 2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın.
İlgili 19 soru bulundu
Hata 4: Pişirirken şeker eklememek
Pişirirken şeker eklemediğiniz zeytinyağlılar ne yazık ki yavan bir yemeğe dönüşeceklerdir. Çok fazla değil, sadece 1 küp kesme şeker ya da yarım çay kaşığı toz şeker eklemeniz yeterli olacak. Ekleyeceğiniz şeker yemeğe güzel bir aroma katacaktır.
Yeşil fasulye düşük kalorili bir sebzedir. Kavurması ve yemeği ile diyet yemekleri listesinde yer alır. Diyet öğünlerinde lezzetli ve doyurucu yemek hazırlamak istediğinizde, taze fasulye pişirebilirsiniz. Taze fasulye şekeri yükseltir mi diye endişeniz olmasın taze fasulye kan şekerini dengeler.
Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür. Düzenli aralıklar ile yeşil fasulye tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Baklagiller
Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Ana öğünlerde makarna/pilav seçiminde tercihi bulgur pilavı veya kepekli makarnadan yana yapmak öğündeki posa alımını artırarak kan şekeri dengesini sağlar.
Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri düzeyleri gibi diyabetik faktörlerin önlenmesine yardımcı olabilir. İçindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmelerine yardım eder.
Yeşil fasulye kalori bakımından düşüktür ve kolesterol içermez. Yeşil fasulyenin lif içeriği çok yüksektir ve ayrıca günlük protein gereksiniminin bir kısmını karşılar. Yeşil fasulye ayrıca, A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini ve folik asit almak için kolay bir kaynaktır.
Baklagiller ve Fasulye
Günlük bir bardak bezelye, mercimek, barbunya fasülyesi veya fasülye kan basıncınızı kontrol altında tutar ve hatta düşürür. Baklagiller ve baklalar lif açısından zengindir ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Fasulye: En lifli gıda fasulyedir. Fasulye aynı zamanda kolesterolü azaltan ve çözünebilen lifleri barındırır. Herhangi bir çeşit fasulye tüketmek, kolesterolünüzde 6 haftada yüzde 10'a varan düşüşleri elde etmenizi sağlayabilir.
Haziran ayında tüketilmesi uygun olan sebze ve meyveler enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya, bamya, ...
Daha önceden de duymuş olabilirsiniz. Sebzeleri haşlamayın C vitamini gibi suda çözünen vitaminlerin kaynattığınız suya geçmesine neden olur. Aynı durum sebzelerdeki antioksidanlar için de geçerlidir.
Şeker. Size demedim yahu, pişirme esnasında eklediğiniz toz şeker zeytinyağlı yemeklerde tat dengesini sağlar.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Kavrulan salçaya fasulyemizin suyunu süzerek salçamıza ekliyoruz (Fasulyemizi kaynattığımız suyu kesinlikle kullanmıyoruz) fasulyemizide bir kaç dakika kavuruyoruz. Üzerine kaynamış su ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Çeyrek limonumuzu da içine atarak kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri