Çiğ soğanın ağızda bıraktığı o kokunun nedeni, soğanın içindeki kükürtsü bileşenlerdir. Çiğ soğan sindirildiği zaman koku molekülleri kan dolaşımı yoluyla ciğerlere ulaşır ve nefes verildiğinde kötü soğan kokusu yükselmeye başlar. Soğan kokusundan kurtulmanın en etkili yolu, soğanları pişirerek yemektir.
Bir tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda eritip bu su ile ağzı çalkalayarak suyu içmek kokunun kaybolmasına yarayacaktır. Ayrıca karanfil çiğnemek, bir tutam maydanoz yemek, taze sıkılmış yarım limonun suyu içmek veya naneli sakız çiğnemek kokuyu önlemeye yarayacaktır.
Reflü dışında mideden ağıza bir koku gelmez. Örneğin soğan veya sarımsak yediğimizde nefesimizle dışarıya verdiğimiz koku, midemizden değil, kanımızdan kaynaklanır.
Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ağzının koktuğunu sanan herkesin ağzı kokuyor demek değildir. Bir araştırmaya göre ağız kokusu çeken insanların oranı yüzde 27 civarındadır. Ama genel olarak bu oran yüzde 22 ile 50 arasında değişiyor.
Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir. Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır.
Ağız kokusu cihazları da bulunuyor. Ancak güvenirliği düşük. Bir diğer kolay yol ise bileğiniz içine biraz tükürük bırakıp 5-10 saniye sonra koklayın. Kötü bir koku hissediyorsanız muhtemelen ağzınız kokuyordur.
Ağız kokusuna açlık, diş çürükleri, tüketilen kahve gibi içecekler, tütün ürünleri, ağız içinde bakteriyel enfeksiyonlar, dişlerin iyi fırçalanmaması, yemek artıkları, mide rahatsızlıkları gibi durumlar neden oluyor olabilir.
Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Ağız Kokusu Kalıcı Olarak Tedavi Edilebilir mi? Ağız kokusu nedeni doğru tespit edildiği takdirde kalıcı olarak tedavi edilebilir.
Ağız kuruluğu.
ADA'ya göre, ağız kuruluğu da sabah ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Tükürük, gün boyunca bakterilerin ağzınızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Fakat uyurken tükürük üretimi azalır, böylece ağzınız bakteriler için üreme alanı haline gelir.
Bol su içmek: Sık ve bol su içmek, ağız kokusunu azaltmada etkilidir. Bol su içmek, özellikle tükürüksel ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çinkolu sakız: Çinkolu diş macunu, çinkolu sakız gibi çinko içeren ürünler ağız kokusunu yok eder. Dişlerinizi fırçalayamadığınız anlarda çinkolu sakızdan faydalanın.
Elinize sinmiş olan soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için; yarım limonu alın ve elinizin her yerine sürün. Birkaç dakika bekledikten sonra ılık su yardımı ile elinizi limondan arındırın. Bu yöntem ile elde yer alan kirler de gidecektir. Yıkama sonrasında kokudan eser kalmadığını fark edebilirsiniz.
Sakızların içerisinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır. Ancak nane şekerleri ve tatlı sakızlar yerine Xylitol içeren sakızlar bu konuda yardımcı olabilir.
Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak gibi durumlarda (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır) ağız kokusu görülebilir.
Yani, nefes kokusu ağızdan değil, içten gelen bir sorunun neden olduğu durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
7. Çay, kahve ve kola tüketimi
Çünkü Ramazan'da çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimi, vücuttaki su kaybını artırır, ağızda kuruluğa neden olur. Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna yol açar.
Açlık(oruç) ve ağır diyetlerde vücut enerji gereksinimini sağlamak için yağları yakar. Yağların yanması keton denilen kötü kokulu bir bileşiğin ortaya çıkmasına neden olur. Ketonların bir bölümü de nefes yoluyla dışarı atılır. Nefesteki keton da çok kötü bir kokunun çevreye yayılmasına neden olur.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir. Özellikle demir ve B vitaminlerinin eksikliğine işaret ediyor olabilir.
Bunun ideali günde 2 kere ve 2 dakika olacak şekilde fırçalanmasıdır. Diş fırçalarken fırça fazla bastırılmamalı. Sağlıklı dişetlerinde sert fırça, kanayan dişetlerinde ise yumuşak fırça kullanılmalı. Fırçalama sırasında kan dolaşımına yardımcı olması için diş etine de masaj yapılmalı.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri