Zakkumu tüketen kişinin kalbi hızlanarak onu ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle Asya ve Avusturalya'da bulunan bu zehirli bitkinin üç miligramı bile son derece öldürücü. Öyle ki bitkinin zehri diğer bitkilerden 75 kat daha güçlü.
Tekinsiz bir bahçede dolaşıp, adını hep duyduğumuz iki “kötücül” bitkiyi, iki ünlü zehri konuşuyoruz: Biri ölüme mahkum edilen Sokrates'in, bile bile zehrini içtiği baldıran otu, diğeriyse Romeo ve Jülyet'in trajik sonunu getiren belladonna.
İlgili 18 soru bulundu
Botulinum Toksin (Botox)
Araştırmacıların belki de hemfikir oldukları tek konu, botulinum toksinin en kuvvetli zehir olduğu. Oksijensiz solunum yapan bir bakterinin ürettiği bu zehir için LD50 değeri sadece 1 nanogram.
- Bitkilerdeki zehirler, genellikle bakteri, insekt ve predatör gibi kendilerine zarar veren etkenlere karşı kendilerini savunmak için bitkilerin ürettiği sekonder metabolitlerdir.
Zakkum bitkisi oleandrin, digitoxigenin gibi kardiyak glikozidler içerir. Genellikle sistemik toksik etki görülür ve bunun mekanizması, plazma duvarındaki Na/K ATP'az kanalını inhibe ederek yapar. Na/K ATP'az inhibisyonu sonucu hücre içi Na ve hücre dışı K konsantrasyonu artar.
Ortanca: Bu bitkilerin soğanları siyanür içerdiklerinden evcil hayvanlar için oldukça zehirlidir. Ciddi zehirlenme vakaları nadir olmakla birlikte mide sorunlarına, kusmaya ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.
Difenbahya bitkisi hakkında merak edilen konulardan biri de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Difenbahya bitkisinin yaprakları zehirlidir. Yapraklarının yenmesi halinde kişi bir süre konuşamayabilir. Bu nedenle difenbahya dilsiz bastonu olarak da bilinmektedir.
Haricen zeytinyağı ile yoğrulmuş olan yapraklar bilhassa uyuza karşı kullanılır. Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar. Zehir etkisi kurutma ve kaynatmayla ortadan kalkmaz. Bu bitkiyi yiyen, ölmüş hayvanların etleri de zehirlidir.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Bu bağlamda baldıran otunun etkileri araştırıldığında karşımıza bu bitkinin Oenanthotoxin adı verilen bir kimyasal salgıladığı görülüyor. Bu kimyasalın insan vücuduna olan etkileri ise ölümcüldür. Bu kimyasalın ağız yoluyla yutulması durumunda insanlarda kusma, ağızda kan lekeli köpüklenme gözlemlenmiştir.
Risin toksini nedir? Risin, hint yağı bitkisinin tohumlarında doğal olarak bulunan zehirli bir madde. Yutulması ya da nefes borusu yoluyla vücuda girmesi durumunda baş dönmesine, kusmaya, iç kanamaya ve organ yetmezliğine yol açabiliyor.
Ölümsüzlük otu, papatyagiller familyasının üyesidir. Ülkemizde doğal şekilde toplamda 34 çeşidi olduğu biliniyor. Dünya üzerinde 600 çeşidi olan ölümsüzlük otu, sağlığa en faydalı bitki türleri arasında yer alıyor. Ölümsüzlük otu kullanılarak elde edilen yağ, insanlar için etkili özellikleri bulunuyor.
- Yaklaşık olarak 15 ya da 30 santimetre kadar boyutlara çıkabilen inci çiçeği, yemişlere sahiptir ancak bu yemişler zehirlidir. - Özellikle inci çiçeği zehirli bitkiler sınıfına girdiğinden dolayı, bu çiçeği yetiştirmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
3- Crassula Ovata (Yeşim Bitkisi) Günümüzde para bitkisi olarak da popülerlik kazanan Crassula ovata'nın aynı zamanda iyi şans getirdiğine de inanılıyor. Ancak ne yazık ki köpekler, atlar ve kediler için zehirli bir bitkidir.
Deve tabanı zehirli mi sorusunu da yanıtlamak gerekir. Yapraklarında bulunan beyaz madde toksik madde olarak bilinir. Bu nedenle yaprakların tüketilmesi önerilmez. Ayrıca küçük çocukları bu bitkiden uzak tutmanız önerilir.
Bahçenizde veya balkonunuzda rengarenk görüntüler oluşturan açelya çiçeği, kendisine duyduğunuz sevgiyi öldürebilecek bir zehirle dolu. Halsizlik, nefes darlığı, kusma gibi semptomlara sebep olabilir.
Oldukça zarif bir görüntüsü olan bazı zambak türleri de zehirli çiçekler arasında yer alıyor. Zambaklar yendiğinde insanlarda karın ağrısı, bulanık görme, ciltte tahriş, baş ağrısı ve kusma gibi semptomlar gösteriyor.
Zakkum çiçeği zehirli mi? Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Zencefil. Sindirim probleminin tedavisinde sık sık kullanılan zencefil gıda zehirlenmesi sonrası ortaya çıkan mide/karın ağrıları, kusma, mide bulantısı, ishalin geçmesinde de kullanılabilir. Özellikle öğle ve akşam yemeğinden sonra bir bardak zencefil çayı içmek bu şikayetlerinizin hafiflemesini sağlayacaktır.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri