Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Sivilce neden çıkar? sorusuna cevap olarak hormonal değişiklikler, genetik faktörler, stres, hormonal ilaçlar, kozmetik ürünlerin kullanımı ve bazı diyet faktörleri de sayılabilir. Sivilce genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar, ancak yetişkinlerde de görülebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sivilce genellikle ergenlik döneminde oluşabilmekle beraber, daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilen, kronik tekrarlayıcı bir cilt hastalığı olarak tanımlanıyor. Sivilceler yüz, sırt ve göğüs bölgesinde ortaya çıkabiliyor.
Evet, karaciğer yağlanması bazı durumlarda ciltte sivilceye neden olabilir.
Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.
Alerjiler doğrudan bir belirti olarak sivilceye neden olmazken, ikincil bir şekilde olabilir. Alerjiler vücutta iltihaplanmaya neden olur, bu da şişmeye ve cilt tahrişine yol açabilir. Bu iltihaplanma daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek akneyi kötüleştirebilecek hormonların salınmasına neden olabilir.
Aknenin oluşumunda temel faktör yüksek hormon seviyeleridir. Androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları, erkek ve kız çocuklarında ergenlik döneminde artış gösterir. Fazla androjen yağ bezlerinin büyümesine öncülük eder ki bu da daha fazla sebum üretimi demektir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Vücudun hemen her bölgesinde çıkabilir ancak yüzde, kollarda, sırtta, göğüste, boyunda, kalçada ve çenede sivilce daha sık görülür. Sırtta sivilce; diğer tüm vücut sivilcelerinde olduğu gibi genellikle ter, yağ, ölü cilt hücreleri ve bakterilerin cilt gözeneklerini tıkaması sonucu oluşur.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Kortizol hormonu derimizdeki yağ bezlerinin faaliyetini artırarak sebum üretimini hızlan- dırır. Artan sebum miktarı ile cildimizdeki gözenekler dolmaya başlar. Bu da gözenekleri yuva edinmiş bakte- rilerin sayısının artması veya yeni sivilce oluşumunun tetiklenmesiyle sonuçlanır.
Fungal akne, genelde kaşınma hissi uyandırır. Beyaz uçlu aknelerdir ve cildin bir bölgesinde yoğun olarak çoğalır. Fungal akneler genelde aynı boy olarak ortaya çıkar. Diğer akne türlerinde ise farklı boyutlarda ve şekillerde ortaya çıkabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Stresli durumlarda kortizol hormonun salınımı artar demiştik. Kortizol ile birlikte yağ bezlerinden daha fazla yağ sentezi yapılır. Cilt daha fazla yağlanır, bunu takiben de ciltteki gözenekler tıkanır ve akne oluşumu artar. Bu etki yağlı cilt yapısına sahip kişilerde daha fazla görülür.
Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, hormon kaynaklı akne iste genellikle çenede sivilce çıkması ile kendini gösterir. Ağız kenarları, çene çizgisi, çenede sivilce problemi yaşanıyorsa bu durumun sebebi genellikle hormonlardan kaynaklanır.
Doğrusu: Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut. Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden olur.
Sağlıklı çalışmayan bağırsaklar; bitkinlik, akne, sivilce gibi cilt sorunları, kilo farklılıkları ve besin alerjisi gibi pek çok probleme neden olmaktadır.
Karaciğer yağlanması ciltteki belirtileri ile de kendini gösterebilen bir hastalıktır. Nadir olarak görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki bazı belirtileridir.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir. Sivilce problemi yaşayan herkesten tetkik istemeye gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri