642 FAİZ GELİRLERİ HESABI 642 Faiz Gelirleri Hesabının İşleyişi: Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Kullanılan formül vade süresinin uzunluğuna göre değişebilir ve diğer formüller şu şekildedir: Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirleri 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nda takip edilir.
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.
Repo işleminde menkul kıymeti geri satma vaadi ile alan ticari işletmelerin muhasebe kayıtlarında bu işlemleri “111-Özel Kesim Tahvil Senet ve Bonoları” veya “112 Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonoları” hesaplarında izlenmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Repo nedir? Repo, sabit getirili bir menkul kıymetin yani bir hazine bonosu veya devlet tahvilinin, belli bir süre sonunda geri alım sözüyle satımıdır. Siz de Garanti BBVA'da paranızı 1 günden başlayan vadelerle repo yaparak, yatırımınızı her gün değerlendirebilirsiniz.
Gecelik repo faizi ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir. Repo vadesi uzadıkça faiz oranı artar. Repo hesaplaması şöyle yapılır: Faiz Oranı / 36.500 X Vade X Anapara = Brüt (Vergi Öncesi) Repo Getirisidir.
642 FAİZ GELİRLERİ HESABI
642 Faiz Gelirleri Hesabı: Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır. 642 Faiz Gelirleri Hesabının İşleyişi: Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir.
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
643 Komisyon Gelirleri Hesabı: Tahakkuk eden komisyon gelirlerinin izlendiği hesaptır. 643 Komisyon Gelirleri Hesabının İşleyişi: Komisyon gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Yatırımcılar, vadeli mevduat hesabı açarak belirli bir süre için belirledikleri tutarı bankaya yatırır ve vade sonunda anapara ve faiz getirisini alırlar. Vadeli mevduat hesapları, düşük riskli olmaları nedeniyle özellikle acil nakit ihtiyacı bulunmayan yatırımcılar için uygun bir yatırım aracıdır.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Tasarruf sahiplerinden toplanan fonların banka tarafından değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucunda elde edilen kârın fon sahipleriyle paylaşmaları ile elde edilir. Faiz getirisi olmadan kazanç elde etmek amacıyla katılım bankalarında yatırımlarını değerlendiren fon sahipleri aynı zamanda zarara da ortaktır.
Repo, bono ve tahvil benzeri menkul kıymetlerin ileriki bir tarihte geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Bu işlem, risksiz yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer alır. Sabit faiz getirisine sahip olan işlem, paranın oldukça düşük bir risk oranıyla değerlendirilmesini sağlar.
1 günden başlayarak 45 güne kadar değişik vadelerde; günlük, aylık ve haftalık repo şeklinde, Piyasadaki gelişmelere göre sürekli güncellenen oranlarda, İnternet Şubemiz, Telefon Şubemiz, Bankamatiklerimiz ve şubelerimiz aracılığıyla, repoda değerlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri